Några tips för att behålla skrivflytet

I måndags skrev ju Sofia om NaNoWriMo. Jag tror att det är en jättenyttig övning, även för folk som brukar skriva långsamt och eftertänksamt.

Det viktigaste jag lärt mig under det senaste året är nämligen att skilja på skrivprocessen och redigeringsprocessen. När jag skriver går det som bäst om jag håller ångan uppe och försöker komma framåt. Kvalitet är inte det viktigaste i det skedet, för den kan man alltid fixa till i efterhand. Det låter kanske oseriöst, som ett recept på att spotta ur sig taffliga tegelstenar, men det verkar funka även för författare som skriver litterära och originella böcker, till exempel Bodil Malmsten.

Att hålla igång skrivprocessen handlar för mig inte bara, inte ens mest, om att vara så produktiv möjligt. Det är förlösande att vara inne i det där flödet; när jag skriver snabbt får jag massor med infall, och personer och miljöer får lättare liv. Att styra upp och polera texten så den hänger ihop och får djup och skönhet, det kan jag göra hur mycket jag vill i ett senare skede, redan innan jag visar den för någon. I slutändan ger det en text som inte bara blir klar snabbare utan troligen också blir bättre.

Om du vill jobba så här, tänkte jag dela med mig av några tips för att behålla flytet:

1) Motstå frestelsen att stanna upp. Om du är igång men känner att du inte kan skriva nästa mening eller stycke för att du måste göra research eller av någon annan anledning, skriv något provisoriskt i texten och gå vidare. Själv har jag börjat skriva sådana saker inom hakparenteser — [ och ] — så att jag lätt kan hitta dem efteråt.

2) Kan du inte skriva nästa scen så skriv en annan. Det här är förstås ett specialfall av tips nummer ett. Du måste inte skriva dina scener i rätt ordning (även om det finns vissa fördelar med det), särskilt inte om du har flera parallellberättelser. Detta blir ännu tydligare om du använder ett verktyg som Scrivener.

3) Påbörja nästa scen innan du reser dig. I senaste numret av tidningen Skriva berättar Nina Björk att hon alltid påbörjar något nytt innan hon avslutar en skrivsession, eftersom det då blir lättare att komma igång nästa gång hon sätter sig. Det funkar även för mig som skriver skönlitterärt.

4) Beskriv scenen i stället för att skriva den. Marika King, författaren till Supernova, har berättat att hon brukar lura sig själv att skriva. Om hon vet vad som ska hända men inte hur hon ska uttrycka det, beskriver hon i stället scenen, typ: ”Nu vill jag skriva om att Anna kommer hem till Stefan och sedan blir de osams …”. Rätt vad det är har hon gått över i att skriva själva texten. Jag har inte prövat, men det låter rätt smart.

5) Fantisera kring en person i din berättelse. Om du verkligen helt kör fast, börja fantisera kring en av dina huvudpersoner. Skriv vad som helst som har anknytning till den personen — ett barndomsminne, ett brev, en beskrivning av hans eller hennes utseende eller bostad eller vanor … På så vis kan man dels hålla igång skrivpulsen, dels lära sig mer om personen i fråga. Det kan bli helt ovärderligt senare.

8 reaktioner på ”Några tips för att behålla skrivflytet

  1. Jättebra tips, sånt man tar till jämt. Jag tror på hög skrivhastighet, både för att det går fortare (uppenbarligen), men också för kvalitén.

    Måste bara säga att era inlägg hela tiden når högre höjder. Vilket skrivarcentrum detta är!

  2. Tips nummer 4, att beskriva det jag vill skriva istället för att skriva det, är min ständiga livlina för att komma vidare. När jag gick skrivkurs försökte jag beskriva känslan att göra det för min lärare. Det är som att jag har ett möte med karaktärerna och berättelsen och för ett protokoll. Jag ställer frågor, de svarar, ibland med nya frågar. Jag ger förslag, de protesterar. Lätt förvirrande upplevelse men mest bara helt fantastisk och faktiskt leder det ofta vidare på en annan väg än den jag själv hade tänkt.

  3. Måste bara ta tillfället i akt och kommentera din bok, Berg har inga rötter. Läste sista sidan igår och jag älskade den verkligen. Vilken bok, den är fantastisk! Berättelsen, språket, gestaltningen. Man kunde bara inte sluta läsa! Damm förlag biorde vara ritkigt nöjda med att ha fått in dig i sitt stall. Ser fram emot följande böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s