Felsök din text och få 40 skrivtips på köpet

”Djävulen kommer till författaren och säger:
– Jag ska göra så att du blir din generations bäste författare. Strunta förresten i generation – du ska bli detta århundradets störste författare. Nej, detta årtusendets störste författare. Inte bara den bäste utan också den mest berömde och dessutom den rikaste. Och du kommer att få mycket stort inflytande och ditt namn kommer att leva för evigt. Det enda du behöver göra är att sälja din mormor, din mor, dina barn, din hund och din själ till mig.
– Visst, säger författaren. Det går jag med på. Ge mig pennan, var signerar jag? Men sedan tvekar han.
–Vänta förresten ett slag, säger han, finns det inte en hake någonstans?”
Margret Atwood: Att förhandla med de döda, 2002.

Detta citat finns med i boken ”Så skriver du romaner och noveller” av Lars Åke Augustsson. Vi är många som vill skriva stora romaner, texter som berör och vinner uppskattning. Vad som är bra litteratur är subjektivt men det finns några enkla punkter som de flesta håller med om (och som du inte behöver sälja din kreativa själ för att följa).

Felsökningstips (från samma bok):

 1. Händer det något redan på sida 1?
 2. Är händelserna sinnliga?
 3. Är dina huvudpersoner aktiva på något plan?
 4. Har dina huvudpersoner både brister och tillgångar?
 5. Är detaljerna konkreta? Specifika?
 6. Ser du till att historien rör sig framåt?
 7. Fungerar dialogen? Känns den som en bandinspelning? Är den sannolik och i talspråk?
 8. Låter du bli att förklara dina karaktärers känslor så att läsaren själv får dra slutsatser?
 9. Blir problemen värre under berättelsens gång?
 10. Slutar du scenerna med en cliffhanger som lockar läsarna vidare till nästa scen?
 11. Finns det en konsekvens genom hela texten på berättarvinkeln?
 12. Har du skurit bort allt dökött, allt det som är onödigt? (Text som behövdes för att skriva berättelsen men som inte behövs för att läsa den.)

Jag blev så glad av listan. Kände att den inspirerade mig till att fortsätta med en till. Kanske är det tiden, nedräkningen till jul och julkalendern som barnen tittar på, som bidrar? Allt känns konkret och möjligt i punktform. Som ett löfte om något större, en gåva (ett antaget manus) till våren. Här kommer därför mina 40 skrivtips. Några är lånade från ”Så skriver du romaner och noveller” av Lars Åke Augustsson. Andra är mina egna erfarenheter. Fyll gärna på listan. Kanske kan vi komma upp i 100 skrivtips med gemensamma krafter?

40 skrivtips:

1. Var vänstervriden d v s inled meningar med verb eller subjekt, annars placera dem så tidigt som möjligt.

2. Var snål med adverb och välj adjektiv med omsorg. Adjektiv är en bestämning till ett substantiv: ”Ett soligt leende.” Adverb är en bestämning till ett verb: ”Han log soligt.”
Bättre än båda dessa alternativ är att skriva:”Visst blir du glad av att se mig, sa hon och log.”

3. Lägg inte lök på laxen. ”Ett argt och hånfullt skratt” är svagare än ”Ett hånfullt skratt.”

4. Undvik ”fegorden”: mycket, plötsligt, lite, helt, nästan, kanske, så.

5. Inleder du meningar med orden: men, och, det var, naturligtvis, givetvis eller självfallet? Testa om du kan plocka bort dem.

6. Mesiga meningar ska kortas ner. ”Medan han vände sig om tog han fram pistolen.” Ändra till: ”Han tog fram pistolen och vände sig om.”

7. Varje stycke har en uppgift (en huvudmening) som resten av texten har till uppgift att lyfta fram.

8. Varva långa och korta meningar.

9. Använd korta meningar när du ska beskriva något komplicerat.

10. Upprepningar har i alla tider används som berättartekniskt grepp. I min bok ”Mina fräknar börjar jag med att Karin sitter och dricker te ur en storblommig tekopp. På slutet gör hon samma sak. Enda skillnaden är att ett år har gått och allt är förändrat. Samt att koppen denna gången är randig.

11. Det som är riktigt viktigt i din text, det du inte vill att någon ska missa kan du återkomma till en eller två gånger fast ur andra perspektiv.

12. Välj dina karaktärers namn med omsorg. Passar det tid och person? Låt aldrig två personer ha samma namn.

13. Associera mera. Bli överraskad av språkets bredd. Badar i solen, vilar i solen, smeks av solen …

14. Variera längden på dina stycken. Kapitel är ofta ungefär lika långa men styckens längd kan du med fördel variera.

15. När ämnet blir allvarligt, skriv utan ord som beskriver känslor – använd ett mer journalistiskt rapporterande. Det blir starkare då.

16. Läs alltid din text högt. Det är först då du hör rytmen. Stakar du dig? Skriv om.

17. Sätt udda och intressanta saker och karaktärer bredvid varandra.
Kontraster är författarens bästa vän.

18. Förebåda alltid dramatiska händelser eller starka slutsatser.
Plantera viktiga ledtrådar tidigt. Det höjer spänningen med flera hundra procent att ana en fara.

19. För att generera spänning, använda cliffhangers.
Avsluta gärna varje kapitel på ett sådant sätt att läsaren vill fortsätta läsa för att få veta hur det ska gå.

20. Börja med att bygga upp ditt manus kring en central fråga. Inte mer. Det räcker gott så.

21. Belöna läsaren på vägen. Ge honom vissa svar, godisbitar även i mitten av berättelsen. Allt kan inte levereras i sista kapitlet.

22. Tänk kameravinklar och scener när du skriver, speciellt när det handlar om miljö. Använd syn och hörsel. Lägg sedan till lukt, smak och känsel.

23. Skynda inte igenom – och hoppa absolut inte över viktiga scener.

24. Skriv mot ett slut och belöna läsaren när han kommer dit.
Slutet ska alltid vara bättre en början, det är mitt löfte som författare till dig som läsare. Nu får du belöningen för att du investerade 10 timmar i min hjärna.

25. Bryt ner långa (svåra?) projekt i delar. Säg att du vill skriva om en före detta kriminell som kämpar för att inte få återfall. Redovisa inte allt i ett enda stycke. Återkom till varför din karaktär är som han är vid olika tillfällen. Det skapar mänsklighet.

26. Skriv ditt första utkast utan att vara självkritisk. Läs texten kritiskt först när du nått i mål.

27. Stryk sedan 20 %.

28. När du skriver är det möjligt att du får en annan idé som känns bättre, roligare. Skriv ner tanken, men strunta i den. Slutför det du startade. Erica Jong har sagt:
Det finns en annan bok som försöker komma fram i varje berättelse. Varje bok är en förberedelse på nästa.

29. Läs helst bara böcker som på något sätt handlar om ditt ämne när du skriver.

30. Fortsätt skriva även när det känns som det bara blir skit. Så känner alla. Ibland. Det går över.

31. Var inte uppkopplad mot Facebook. Kolla inte dina mejl. Du har ett möte med ditt manus, din framtid, nu.

32. Att skriva är ensamt men det är ett arbete som till 100% handlar om medkänsla  och inkänning av andra; dina karaktärer. Få arbeten kräver lika mycket empati. Öva på det i din vardag. Fantisera kring människor i din närhet och stjäl från dem.

33. Vi förstår människor genom yttre handlingar, vilka yrken de har, ålder, kroppsspråk och utseende. En levande människa i en bok vill något, saknar något, bär på en konflikt. Förändring är ett nyckelord. Förenklat innebär det att din karaktär går från 0 till 100 innan boken är slut. Men under bokens gång måste personerna också få vila. Ingen orkar med strid efter strid hela tiden. Och det är ointressant med en ojämn match.

34. Skapa karaktärer som känns levande genom att ge dem många olika sidor, goda som onda. En snäll sjuksköterska är också rasist. En rasist är också barnlös och hans starka längtan leder till en adoptionsansökan.

”Kriteriet på en rundad karaktär är att den förmår överraska på ett övertygande sätt. Om den aldrig överraskar så är den platt. Om den inte övertygar är den platt men låtsas vara rund.
E. M Forster

35. Konflikt betyder handling. Utan konflikter; inre och/eller yttre blir det ingen bok. Lägg mycket tid och kraft på dina konflikter.

36. Dialogens betydelse … När folk pratar lättas texten upp, det blir en tempoväxling. Läsaren förstår omedelbart vad det handlar om, eller blir nyfiken på att veta varför personen säger något konstigt. Dialogen gör händelser närvarande och omedelbara, det är därför de skrivs i presens även om det som sägs sas för 347 år sedan. Det är alltid nu i en dialog.

Tycker du det är svårt med dialoger? Håll dem korta. Se till att de har ett syfte. De kan inleda en konflikt, höja temperaturen, skapa spänning genom att bygga upp en höjdpunkt/vändpukt.

37. Skriv nästan alltid ”sa han”. Inte ”utbrast han”, ”protesterade han”, ”inflikade han”, ”andades han”. Eller något annat som idiotförklarar läsaren.

38. Angående återblickar. Gör bara de återblickar som absolut måste vara med för att förklara något du inte kan visa på annat sätt. Tempot dras ner varje gång. Vi är alla formade av vårt förflutna. Det påverkar vilka vi är i dag. Det räcker långt att beskriva hur vi hanterar vår verklighet just nu.

39. Om du kör fast – ställ frågor.
Vad är det du försöker få fram? Vad är kärnan i denna scen, denna persons agerande? Varför skulle han göra så? Om du var en sådan person som han, hur skulle du svara då? Vad skulle kunna få denna personen ur balans?

40. Det kommer dagar när du inte orkar eller kan skriva. Det gör det för alla. Kanske har du inte fått sova på natten. Kanske är du är stressad och orolig för något helt annat. Läs då din text och redigera en enda sida istället för att titta på tv i tjugo minuter. Låt det bli ditt löfte till dig själv: Inte en enda dag utan en enda förbättring.

Lycka till!
Kram
Sofia
www.sofiahallberg.se

Ps. Önskar dig en fin första advent. Så här ser det ut hemma hos mig just nu. Mysigt att vara hemma och skriva denna tiden på året!

bild (44)

6 reaktioner på ”Felsök din text och få 40 skrivtips på köpet

 1. Pingback: Frågor och svar | sofiahallberg.se

 2. Pingback: Frågor från Gesica | sofiahallberg.se

 3. Hej Sofia och tack för ett ambitiöst inlägg proppfullt med bra tips! Du uppmuntrade till att komma med fler tips och ett övergripande men viktigt sådant tycker jag är: fråga dig själv vilken känsla du vill att läsaren ska få under tiden/efter att ha tagit del av din bok?
  Bra berättelser handlar nästan alltid om att väcka någon form av känslor, det sista vi vill är att läsaren ska vara likgiltig inför handlingen och våra karaktärer. När det gäller att framkalla känslor kan man få inspiration av böcker man gillar, men också av film och varför inte musikvideos? Skriver lite om det idag här http://booksdreams.se/debutantbloggen/2012/12/03/last-christmas-en-fantastisk-berattelse/

 4. Pingback: Felsök din text och få 40 skrivtips på köpet | sofiahallberg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s