Oskar Källner – Ett år senare

Oskars presentationsfoto prime miniDet är nu ett år sedan jag senast skrev något på debutantbloggen. Det känns ärligt talat lite konstigt att återigen logga in på mitt gamla konto och skriva de här raderna. Men under ett års tid var debutantbloggen en naturlig del av vardagen. Det blev en plats att få uttrycka tankar och känslor och finna nya vänner och kontakter. Den här bloggen har betytt så mycket för mig och det var lite tomt att lämna den. Därför känns det väldigt roligt att ha fått möjligheten att åter skriva ett inlägg och berätta lite om vad som hänt under året.

Januari började med en stor omställning för vår familj. Då föddes nämligen vårt andra barn, en liten pojke. Det var en fantastisk upplevelse och han är världens sötaste gullunge, men det innebar också att hela våren mest försvann i någon slags spädbarnsdimma. Nu är han större, sover på nätterna, och vi börjar åter få tillbaka något av kvällens timmar, och med den tid att skriva.

Jag arbetar fortfarande på tredje delen i min fantasyserie. De första två delarna, Drakhornet och Skogens hjärta, har roligt nog hittat sin publik, och jag får med jämna mellanrum förfrågningar om uppföljaren. Det är så klart superkul, samtidigt känns det lite pressande att veta att folk sitter och väntar på fortsättningen. Jag ska erkänna att det påverkar mitt skrivande. Tidigare skrev jag mest bara för att det var kul. Nu har jag nog blivit hårdare mot mig själv, och mot texten. Fast jag tror det är bra. Man vill ju ändå bli bättre hela tiden. Och jag har fortfarande kul.

Något annat som skett under året är att jag har fått lära känna många, nya, sköna människor. När man gett ut en bok så känns det ibland som att man gått med i en hemlig klubb där det sitter medlemmar och trycker i var och varannan buske. Det är alltid lika roligt när man finner varandra och jag har nu regelbundna kontakter, både med författare som liksom jag startat eget och gett ut själv, och med författare i min geografiska närhet. Just det senare är lite extra kul. För man kan träffas rent fysiskt (Internet i all ära, men det kan i längden inte ersätta möten ansikte mot ansikte) och man kan arrangera små evenemang tillsammans.

signering på ICAJag har ju tidigare skrivit på debutantbloggen om att jag verkligen tror på det lokala sammanhanget. Jag har t.e.x. stått och signerat böcker på vårt lokala ICA, och i våras sålde jag också på den lokala marknaden. Båda gångerna har det gått riktigt bra. För två veckor sedan gjorde vi lokala författare slag i saken och anordnade en gemensam signering på ICA. Roligt nog hade vi olika slags böcker, så det passade olika åldersgrupper och läsintressen, vilket gav en synergieffekt då allt fler stannade vid bordet för att titta.

En annan sak som har skett är att jag äntligen gett mig in på eboksmarknaden. Jag hade ju egentligen tänkt ordna eböcker av mina titlar för länge sedan. Men vissa omständigheter (läs: spädbarnsdimman) gjorde att jag fick skjuta på det. Men nu finns i alla fall både Drakhornet och Skogens hjärta som eböcker. Men här har jag också gjort ett lite annorlunda val. De flesta svenska förlag låter sina böcker bli distribuerade av Elib, och endast av Elib. Det är helt okey om man vill ha ut sina böcker till de stora internethandlarna samt biblioteken. Det vill jag också göra förr eller senare. Men det fanns en annan marknad jag hade spanat in först.

Drakhornet ebok iPhone m 10Mina eböcker är istället släppta till iPhone (iBooks) och Android (Moon+ Reader). Jag tror nämligen att de stora förlagen har gjort en missbedömning. De går omkring och väntar på att folk ska köpa läsplattor och missar att en stor del av den svenska befolkningen redan äger mobila läsbara enheter. Jag tänker på dessa enorma mängder touchtelefoner som verkar finnas i var och varannan människas ficka. ”Läsa på en telefon! Men det går väl inte!” kanske du tänker. Jo då. Det går faktiskt utmärkt. Det är mest en vanesak. Och det är ett ganska skönt tidsfördriv på bussen, tåget eller tunnelbanan. Dessutom blir ju iPaden allt vanligare och det släpps hela tiden nya surfplattor med Android, så vill man ha större skärm så går det också bra.

Läsappen till iPhone/iPad heter iBooks. Jag har använt den ett tag och trivs väldigt bra numera med att läsa mina böcker digitalt. I iBooks finns också en butik, och något som jag lagt märke till där var att utbudet av böcker på svenska var ganska skralt. Några småförlag hade hakat på och distribuerat sina eböcker även till iBooks, men de stora förlagen lyste med sin frånvaro. Samtidigt fanns det väldiga mängder amerikanska böcker. I USA ligger de några år framför oss när det kommer till eläsning. Här, insåg jag, fanns det en stor möjlighet. Eftersom det inte var så ”trångt” om titlar så fanns det större chans att synas.

Så jag gjorde ett taktiskt val och släppte Drakhornet helt gratis. I alla fall för en begränsad tid. Den gick snabbt upp på 10-i-top listan under gratisböcker, och har legat där hyfsat kontant nu i två månaders tid. Samtidigt släppte jag Skogens hjärta som betalbok, med tanken att folk visserligen får läsa Drakhornet gratis, men de får betala för fortsättningen. Det är en taktik som har visat sig fungera alldeles utmärkt.

Några författarvänner till mig har frågat om jag ändå inte ska ta lite betalt för Drakhornet, kanske bara 7kr eller något. Men saken är den att då missar man poängen. Jag har redan fått tillbaka de pengar jag investerat i Drakhornet, och mer därtill. Därför känner jag att jag utan betänkligheter kan ha den liggande ute gratis. För tar man 7kr för den blir det ändå en psykologisk barriär att ta sig över för en potentiell köpare, och då skulle Drakhornet ramla ner från 10-i-top listan och aldrig upptäckas av läsarna, vilket ju är själva grejen med alltihop.

För mig är det marknadsföring av bästa sort. Och det är marknadsföring som inte kostar mig ett öre. Visst, jag tjänar inget på just den eboken, men jag är övertygad om att jag tack vare denna taktik har sålt fler exemplar av Skogens hjärta, än vad jag skulle ha gjort av Drakhornet och Skogens hjärta tillsammans, om de båda varit betalböcker.

Vägen till stjärnorna - Omslag - final - miniSlutligen har jag även släppt den där Metro 2033 novellen som jag skrev om för ett år sedan. Den fick titeln ”Vägen till stjärnorna” och finns även den som ebok i iBooks eller till Moon+ Reader (Android). Eftersom den är en novell släppte jag den hyfsat billigt, bara 15kr, och lyckades på så sätt också täcka in en ny del av marknaden, nämligen den för billigare noveller. Det var väldigt roligt att äntligen få ge ut min postapokalyptiska vision av livet under Stockholm och den har trevligt nog också fått bra recensioner.

Vad som ligger i framtiden vet jag inte riktigt. Jag ska som sagt försöka bli klar med min tredje fantasybok. Men samtidigt finns det gott om intressanta sidoprojekt som lockar och pockar på uppmärksamheten. När man dessutom har begränsat med tid är det ibland svårt att veta vad man ska prioritera.

En sak vet jag i alla fall. Att få sätta sig vid tangentbordet och låta en ny värld komma till liv är det roligaste som finns. Jag kommer aldrig att sluta skriva.

7 reaktioner på ”Oskar Källner – Ett år senare

 1. Hej Katharina.

  Jag använder främst Lasertryck http://www.lasertryck.se/ som trycker sina grejer hos Scandinavian Book i Danmark, samt Booksfactory https://booksfactory.se/ som trycker i polen. Båda sidorna har formulär där du enkelt kan fylla i dina mått och antal sidor för att räkna fram vad det skulle kosta att trycka.

  Hoppas det är till hjälp. Lycka till.

 2. Hej Oskar!
  Tack för bra tips och tankar som du delar med dig av.
  Hoppas att du har tid / eller lust att svara på följande fråga:
  Jag undrar hur du hittade rätt tryckeri för dina behov, och det som är viktigt för dig? Jag har kollat och jämfört, men det är en djungel därute och alla har olika att bjuda på. Kanske kan du rekommendera något, eller har hört talas om ett som andra har lovordat…
  Ha en skön sommar, och lycka till!
  / Katharina

 3. Kul att höra från dig igen! Det är alltid lika intressant att läsa om hur du tänker kring marknadsföring och försäljning av dina böcker. Du har sån energi och ett sånt jäklar anamma, jag är helt säker på att ditt hårda arbete kommer göra din fantasyserie till en stor succé!

 4. @Vilse: Gott att höra från dig också. 🙂 Låt mig återigen få önska dig all lycka till med dina manus och att något stort förlag där ute har förstånd att ge dig ett fett kontrakt. 🙂 Kramar och God Jul!

  @Manne:
  Tack så mycket. Dina vänliga ord värmer mitt hjärta. Jag försöka hela tiden finna nya spännande sätt att nå ut och finna läsare. Det är ett ständigt pågående projekt och väldigt kul. Även om det är roligare att skriva.

  Fast jag förstår fullt de författare som enbart vill fokusera på skrivandet och lämna allt det där praktiska till förlaget. Det kan i värsta fall skära i din (ofta redan ganska begränsade) skrivtid. Men när man finner en marknadsnisch, genomför sina planer och ser dem bära frukt, så är det en grymt skön adrenalinkick. 🙂

 5. Oskar, vilken nostalgi att se dig här igen!! Härligt att livet går framåt, att trean är på gång och idéer finns. Jag tror att du gör helt rätt som marknadsför Drakhornet och Skogens hjärta som du gör för på något sätt måste en egenutgivare synas. Smart.

  Inser att jag kanske aldrig svarade på ditt förra mejl :S. Men jag blev jätteglad av det och hör av mig så fort jag hört från alla förlag. God Jul så länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s