Snabbare, roligare och bättre resultat – det är fördelarna med att skriva bok ihop enligt veckans gästbloggare Kristina Svensson .
Älskar du att skriva, gillar att bolla idéer och vill bli klar snabbare? Då kanske du ska skriva en bok ihop med någon. Det har jag, Kristina Svensson, gjort ihop med Joanna Björkqvist. Vi har i år skrivit och gett ut boken Förverkliga din bokdröm – en handbok för dig som vill ge ut på eget förlag.
Vi kände inte varandra tidigare utan träffades första gången på en författarlunch under Bokmässan 2011. Lunchen var sin tur speciell för den blev startskottet för föreningen Egenutgivarna.
När skrivintresserade och egenutgivare träffas är samtalsämnet givet: böcker och bokutgivning. Jag och Joanna insåg att vi hade samlat på oss en hel del erfarenhet den hårda vägen genom att testa oss fram och bestämde oss för att skriva den bok vi själva saknade när vi debuterade. För både jag och Joanna har skrivit varsin bok tidigare.
Skriva ihop = snabbare, bättre och roligare
Den största skillnaden mellan när jag skrev min debutbok och när vi skrev Förverkliga din bokdröm var hastigheten. Vi började arbeta med boken i februari och lanserade den på Bokmässan i Göteborg samma år. På samma tid hann jag redigera min debutbok ett varv.
”Istället för att sitta ensam och grubbla har man hela tiden ett eget smakråd med samma sikte som man själv; att boken ska bli så bra som möjligt. Det finns inte en mening eller ens ett kommatecken i Förverkliga din bokdröm som inte varit föremål för diskussion både en och två gånger”, lägger Joanna Björkqvist till.
Förutom att boken blev klar snabbare blev den bättre. När vi tyckt olika (vilket varit ofta) har vi diskuterat tills vi hittat en tredje väg som alltid varit bättre än något av våra egna ursprungsalternativ.
”Det bästa med att skriva en bok ihop är att man alltid har ett bollplank och att man kan utnyttja varandras starka sidor, för att göra en bok nästan dubbelt så bra som den annars skulle bli”, säger Joanna Björkqvist.
En tredje fördel med att vara två är att man har en kollega att fira alla milstolpar med. När manuset gick iväg till testläsare, när det skickades till tryck och boken levererades plockade vi fram bubbel, slog på Skype och satt i var sitt land och skålade med varandra.

Joanna Björkqvist i cerise strumpor och Kristina Svensson i rosa tunika. Bilden är tagen vid Tjolöholms slott i Halland när vi fotade bokomslaget – en av de få gånger som vi träffades i verkligheten.
Perfekta skrivpartnern är olik dig själv
Geografi spelar ingen roll idag, den perfekta skrivpartnern kan finnas var som helst.
”Det måste inte vara någon som geografiskt finns nära. Vi har i långa perioder befunnit oss i olika länder, så hela Förverkliga din bokdröm har faktiskt kommit till genom mejl, chatt och Skype” berättar Joanna Björkqvist.
Det är en fördel att ha olika bakgrund och intressen. Däremot tror jag att man måste dela samma passion för boken och vara överens om bokens målgrupp och syfte, vad man vill med boken. Det är också viktigt att ha möjlighet att lägga ungefär lika mycket tid på skrivandet. Både jag och Joanna är egna företagare och hade möjlighet att avsätta ett par månader för att arbeta med boken på heltid.
Det största misstaget vi gjorde var att arbeta i olika programvara. Jag i Microsoft Word och Joanna i OpenOffice för Mac. Det visade sig efter att vi skickat manuset fram och tillbaka några gånger att de programmen inte talar särskilt bra med varandra. Avstavningarna slutade fungera, texter försvann och vi trodde ett tag vi hade troll i manuset. Det slutade med att varje gång Joanna ville ändra i en text så mejlade hon den till mig och så klippte jag in dem manuellt i huvuddokumentet. Extremt tidsödande lösning.
Välkommen att ställa frågor om boken Förverkliga din bokdröm eller att skriva bok ihop.
/Kristina Svensson
Pingback: Börja skriva nu och ge ut din bok till Bokmässan
Vad roligt att läsa! Jag och en kompis är precis färdiga med en skönlitterär ungdomsbok som vi skrivit tillsammans under en ganska lång tid. Kommer ni att skriva något mer ihop?
Lycka till med boken! 🙂
Hej Anna
Vad roligt att det är fler som provar att skriva ihop. Jag vet inte riktigt hur det blir för Joanna och mig. Vårt arbetssätt där Joanna intervjuade en massa specialister och skrev intervjuer och jag samlade fakta, skrev inledningstexter och stod för struktur fungerade mycket bra. Det skulle gå att applicera på många ämnen. Vi får se helt enkelt.
Jag skrev en gång en uppsats med en kompis. Det var fantastiskt bra. Och precis som du Kristina säger så handlar det om att hitta rätt person att jobba med. Och rätt metod. Det finns ju massor av skönlitterära författare som jobbar i par. Vad säger ni om Cirkeln? Kepler?
Precis Pernilla! Cirkeln/Eld-paret och Kepler har ju nått stora försäljningsframgångar när de började skriva ihop (större än när de skrev var för sig). Utmaningen är att hitta någon som är tillräckligt olik en själv för att det ska gynna boken men ändå lika driftig och med samma passion för att det ska bli bra. Stort ego och ömma tår är ingen fördel om man ska samarbeta för man får slänga sina favoritformuleringar varje dag. Men det går å andra sidan fortare när någon annan säger att det där är inte bra än om man ska diskutera det med sig själv. I varje fall för mig.
Jag skulle spontant tänka mig att det fungerar bättre att samarbeta flera på fackböcker än på skönlitteratur. Även om man troligen vill skapa en någorlunda enhetlig känsla också i fackbokens arena tror jag inte att ett märkbart misslyckande på den fronten är alls lika ödesdigert där som i skönlitteraturens petiga sfär.
Du kan ha rätt men personligen tror jag det mer handlar om att hitta rätt person att samarbeta med. Det finns inte en rad av de gemensamma delarna i Förverkliga din bokdröm som vi inte båda har varit inne och petat i för att det ska både vara ett enhetligt språk (Joannas specialitet) och rätt innehåll (min specialitet).