Produktiv på olika sätt

I dag hade jag tänkt skriva ett inlägg om författarprogrammet Scrivener, men sedan lade sig livet i. Jag och några andra hade valt att effektivisera kommunikationen kring en grej genom att använda Facebook i stället för att träffas på riktigt. Det kanske var effektivt, men det blev fort och fel och slutade med att en god vän kände sig överkörd och blev ledsen. Det gjorde mig så nedstämd att jag inte trodde jag skulle orka skriva ett inlägg, men när jag pratat igenom det hela med min vän kändes det bättre.

Något inlägg om hur jag använder Scrivener blir det inte på Debutantbloggen, för dagens inlägg är mitt näst sista på denna blogg, men jag började fundera på det här med tekniska hjälpmedel.

En gång i tiden krävdes det en mycket större arbetsinsats för att skriva en bok. Går man riktigt långt tillbaka skrevs allting först för hand, sedan skulle det renskrivas och så skriva ut på maskin. Även när skrivmaskinen tagit över var det ett mycket mer fysiskt och tidskrävande arbete som slet hårt på både fingermuskler och trumhinnor. Men som alla andra verksamheter i samhället har författandet effektiviserats. Ordbehandlaren mångdubblade skrivande människors produktivitet. Vi vet nog alla vad det lett till: inte bara fler manus som strömmar in till förlagen, utan också längre och längre böcker som produceras i allt snabbare takt.

Nej, jag är ingen nostalgiker. Jag har skrivit tre färdiga romanmanus men tvivlar på att det blivit ett enda om jag inte haft ordbehandlare. Men det kom för mig att vi kanske utnyttjar den nya produktiviteten på fel sätt. När det blir mindre krävande att producera text, borde vi kanske använda den frigjorda tiden och energin till att skriva bättre, inte mer. Just Scrivener är ett verktyg som faktiskt uppmuntrar till det. Jag skriver inte snabbare med Scrivener än i Word men får en helt annan känsla för att det faktiskt är en roman jag håller på med, och inte ett träigt jobbdokument.

På 30-talet funderade John Maynard Keynes, nobelpristagare i ekonomi, över hur man skulle utnyttja alla produktivitetsökningar i framtiden, nu när alla mänskliga behov var tillgodosedda. Så här i efterhand kan det synas självklart att vi skulle använda dem till att öka konsumtionen, men det var det aldrig egentligen. Vi kunde lika gärna ha använt dem till att förkorta arbetstiden eller höja kvaliteten. På samma sätt har vi ett val här och nu: vi måste inte öka produktionen för att vi ökar produktiviteten. Det gäller både våra liv och våra manus.

7 reaktioner på ”Produktiv på olika sätt

  1. Hej Manne, tack för svar, ser fram emot inlägget om Scrivener. Själv befinner jag mig i stadiet att jag kan ”tillräckligt” och är för lat för att lära mig mer, fast jag har boken Scrivener for Dummies. Vill gärna kika över axeln på dig dock!

  2. Jag tycker också det skulle vara väldigt intressant med ett inlägg om hur du använder Scrivener. Har laddat hem den och använder den, men tror att jag skulle kunna använda den på ett bättre sätt om jag hade mer kunskap. Hälsar Ethel

  3. Minns hur jag när jag gick i högstadiet och gymnasiet sökte igenom hyllorna efter böckerna med de bredaste bokryggarna eftersom de tunnare böckerna tog slut alltför snabbt. Tack vara detta hittade jag fantastiska böcker som Vredens druvor och Quo Vadis. Både välskrivna och tjocka:-) Men att skrivandet går emot tjockare böcker bara för att det är lätt att skriva känns på något sätt kontraproduktivt mot hela litteraturgenren. /Helena

  4. Så synd att du inte tänker berätta hur du använder Scrivener. Det skulle jag verkligen, verkligen vilja läsa om. Jag gick över från Word till Scrivener och har nu skrivit en massa scener i Pages på IPad eftersom jag var bortrest en månad. Text som nu ska inordnas i Scrivener på min pc. Kan du inte ompröva ditt beslut? Eller berätta hur du gör någon annanstans. På din egen blogg tex?

    • Jag kommer att skriva om det på min egen blogg, men troligen väntar jag tills första utkastet till min nya roman är klart. Måste prioritera det, och dessutom kommer jag att prova lite nya saker i Scrivener i slutet av arbetet, så inlägget blir bättre om jag skriver det efteråt.

      Inlägget borde komma någon gång i februari. Om du inte följer min blogg, så prenumerera på kommentarer på detta inlägg, så borde du få ett mail när inlägget kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s