Ett debutantår går så väldigt fort

Alldeles nyss var det 2011 och jag såg fram emot våren 2012. Jag skulle debutera. Det fanns inte mycket annat som rörde sig i mitt huvud. Julen 2011 ägnade jag åt att redigera min bok. Den hade deadline 16 januari men av olika anledningar ändrades det med kort varsel till den 6 januari. Jag låste in mig på kammaren och jobbade för brinnande livet. Med ett avbrott för möte med mina blivande Debutantbloggskollegor. Jag var mycket glad och stolt över att få vara en av dem som skulle driva den här bloggen under 2012.

Sedan kom de olika stegen.

Läsexen som skickades ut till bokhandlarna. Känslan att för första gången få se mitt manus som en riktig bok. Bläddra i den. Se exakt hur många ”lite” jag hade skrivit …

alltidduläsex

Första tidningsintervjun! Radio! Och hela tiden en gnagande känsla av tvivel. Handlar det här verkligen om mig? Vem är hon som ler på den där bilden? Och sa hon verkligen det där?

Releasefesten. Som blev ännu roligare än jag någonsin hade kunnat hoppats på.

Boksläpp i butik. Deppen när första bokhandeln inte hade min bok och glädjen när nästa hade det. Där fanns den. På riktigt riktigt. Min bok. I en hylla i en bokhandel. En fantastisk känsla!

20120504-111228
Recensioner. På gott och ont.
Läsarmail. En bonus jag inte alls hade förväntat mig. Folk som tar sig tid och skriver vad de tyckte om min bok. Folk som skriver att det känns som att jag har skrivit om dem. Folk som säger att de känner igen sig. Folk som blir upprörda på Caroline. Och jag fnittrar för jag älskar förvirrade, opålitliga, mänskliga Caroline.

Signeringar. Inte så många kom. Det är så för debutanter. I alla fall debutanter i allmänhet. I alla fall för debutanter vars förlag inte hittar på tävlingar som de vinner och får jättemycket publicitet. Men de som kommer och vill köpa signerade böcker är otroligt mycket uppskattade.

Samtal på bibliotek med goda författarkollegor. Spännande och en riktig boost!

Författarhomeparty. Vilken rolig grej!

Skrivarhelger, koncentrerat arbete varvat med samtal om skrivandets vedermödor.

Mitt debutantår har bestått av så mycket. Nya kontakter. Nya insikter. En hel hög nya härliga kollegor.

Det här är mitt allra sista inlägg här på Debutantbloggen. Det har varit lärorikt, roligt och aningens slitsamt att tillsammans med Manne, Ulrika och Sofia driva den här skutan. Även om Debutantbloggandet är över för min del så fortsätter jag på min vanliga arena. Jag fortsätter också med manus två som jag älskar. Jag gör verkligen det.

”There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”

Orden är Maya Angelous men de kunde vara mina. Jag vet inte vad 2013 har i beredskap åt mig. Det kan vara bra. Det kan vara ett helvete. Det kan vara alldeles underbart. Men hur det än blir måste jag skriva för det finns så mycket här inne som måste ut.

Tack till dig som har följt oss under vårt debutantår. Hoppas att vi möts igen!

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Alltid du, Pernilla Alm och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ett debutantår går så väldigt fort

 1. Vilse skriver:

  Tack för i år! Vilken resa du gjort och vilken ynnest för mig att få följa med på ett hörn. Hoppas naturligtvis att det är min tur nästa år och hoppas lära mig mer av er som går före om vad som händer sen, efter det där första debutantåret.

  Tack för citatet av Maya Angelou. Tror vi är många som kunde säga detsamma.

  Lycka till 2013!

 2. Manne Fagerlind skriver:

  Ja, jösses vilket år! Men vi ses även under nästa. Kram!

 3. Ping: Sista inlägget … | Pernilla Alm

 4. Det känns som om jag ska byta skola och få nya klasskamrater. Det pirrar i magen, vet inte om jag ska trivas med klasskamraterna här.
  Men efter en invänjningsperiod känns det nog lika bra som under det här året som gått.

  Det har varit en fröjd att läsa den här bloggen varje dag – TACK för det!

  Jag önskar dig, de övriga skribenterna och de nya ett toppenår 2013
  /Ebba

  • Pernilla skriver:

   Tack Ebba! Och jag är helt övertygad om att du kommer att gilla de nya klasskamraterna. Vi har valt med omsorg. Det var INTE lätt.

 5. Anne Liljeroth skriver:

  Tack! Det har varit väldigt kul att följa dig här! Lycka till framöver! Kanske möts vi på någon bokscen 🙂 kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s