Sluta inte drömma

Ett år har gått sedan vi tog över Debutantbloggen, och herregud vilket år det har varit, detta år då jag debuterade som författare! Känslorna har farit runt som de har velat i en sådan fart att jag ofta har varit rätt så tilltufsad — lyckan över att drömmen blev sann men också oron över hur boken skulle tas emot, den oresonliga besvikelsen över att inte hela världen köpte och läste min bok, frustrationen över att tiden inte ville räcka till skrivandet …

Mitt i allt detta har Debutantbloggen och alla fina läsare här varit en fast punkt, och när jag nu säger adjö vill tacka er för allt stöd och all uppmuntran. Trots att jag ibland både har stuckit ut hakan och blottat strupen har ingen skrivit en enda elak kommentar. Helt fantastiskt, tycker jag, så här i näthatets tid. Det känns som om jag har fått ett par hundra underbara skrivarkompisar trots att jag bara har träffat ett fåtal av er.

Ofta har mina inlägg handlat om skrivandets hantverk som jag älskar så mycket. Jag kommer att fortsätta skriva sådana inlägg ibland, på min egen blogg (i alla fall när jag blivit klar med min nästa roman). Men detta sista inlägg vill jag ägna åt något annat, något som vi aldrig får glömma. Det ska handla om skrivardrömmarna.

tangentbord

Vi som skriver vill oftast bli publicerade och kanske kunna leva på det vi skriver. Vi vet att vi har oddsen emot oss, men drömmarna gör att vi orka fortsätta. Drömmar om priser och översvallande recensioner och försäljning till 35 länder, om floder av översvallande läsarbrev och en evig hedersplats på parnassen. Om inte annat drömmer vi kanske bara om författarlivet som Ulrika skrev om — inte lika orimligt, men svårt nog att uppnå. Vi ska inte skämmas för att vi drömmer om allt det där. Om det får oss att fortsätta skriva så är det värt det, alla gånger.

För det finns andra drömmar som är mycket mer storslagna. Vi drömmer om de där förtrollade ögonblicken när berättelsen bränner till, när personerna får liv och börjar göra som de vill, när orden borrar sig rätt in i kroppen och blir kvar. Vi drömmer om att nå fram till den som läser, få dem att leva ett annat liv och känna det inpå bara skinnet, fängslas och förtjusas av våra berättelser och av hur vartenda ord faller precis som det ska. De drömmarna har ingenting med försäljning att göra, inte ens med antalet läsare. Om man så bara når en enda person är det ändå hur stort som helst. Och så länge vi lever, lever de drömmarna genom oss.

Texten väntar otåligt på dig — den text som bara du och ingen annan kan skriva. Den vilar under papperets insegel, och endast dina ord, just dina, kan bryta det. Så sluta inte drömma. Sluta inte skriva.

17 reaktioner på ”Sluta inte drömma

 1. Pingback: Hur gick det sen? – gästinlägg av Manne Fagerlind | Debutantbloggen

 2. Bäste författarkollega!

  Jag vill också passa på att önska Dig lycka till med dina framtida manus. Du skriver mycket bra, och vore det bara själva skrivandet allting handlade om vore det ju ingen match. Men – så enkelt är det ju inte. Jag har själv drömt i många år, som du vet, och det är väl det jag gillar mest av det du skriver här ovan. Att skriva är på nåt sätt att drömma. Att leva i den där fantasin när alla andra gör annat. Att se de platta figurerna resa sig upp från sidorna och börja leva av sig själva. Det är ren magi att få vara med om. =)

  Så, Manne, håll drömmen vid liv!

  Hälsosamt,

  //Thomas

 3. Underbart inlägg (som alltid)! Tusen tack för i år Manne, för blogginlägg och tankar, för picknick och bokmässa. Alltihop! Hoppas vi kan behålla kontakten. Jag är så nyfiken på din nästa bok och var den kan föra dig.

  Aldrig att jag slutar skriva. Aldrig att jag slutar drömma. Det är vad som betyder mest i mitt liv, det som ger syret åt allt annat. Kram!

 4. Tack Manne, för massor av inspiration och en riktigt bra och läsvärd debut. Vi får inte glömma bort att vi alla är i vår dröm, om vi bara ser till att fortsätta göra. Skrev en krönika för några veckor sedan om just detta, att skilja mellan sina drömmar och sina drömmars mål. Så tänker jag. Jag har börjat skriva och jag fortsätter, jag vill kunna säga att jag skriver och nu säger jag det, ofta. Jag är i min dröm. Min dröm har ett mål och jag vet att om jag måste hålla mig kvar i min dröm för att ha en chans att hitta vägen till målet. Det är möjligheten att få stanna kvar i drömmen som motiverar kampen för att hitta tiden, platsen och kraften att möta utmaningarna. Jag ska inte sluta drömma, jag ska stanna i min dröm och fortsätta vandra längs vägen mot målet.

 5. Tack Manne, för en fantastisk insats under året! Du har verkligen bjudit på dig själv och det har varit så skönt att känna igen sina egna vedermödor och kval, men också lyckliga stunder, hos någon annan. Ser fram emot roman nummer två, och tre, och fyra, och… ja, du fattar.

 6. Vad fint skrivet Manne! Jag släpper aldrig min dröm, envis som jag är :). Jag kommer att kika in på din blogg då och då för att följa utgivningen av din nästa roman. Lycka till!

 7. Så fint beskrivet om att inte ge upp drömmen, ”vilar under papperets insegel”. Nej, jag tänker inte sluta drömma, inte heller sluta skriva. Även om jag aldrig får någon bok utgiven, ger mig skrivandet livslust och fyller mitt liv med glädje, tanken att sluta finns inte.

  Lycka till med andra boken, Manne. Kan tänka mig att det är både roligt men samtidigt krav(kval-)fullt :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s