Skrivarcirkelledare: så funkar det!

Nu börjar mina skrivarcirklar dra igång igen. Den här våren har jag fem olika skrivarcirklar. Tre på Studieförbundet Vuxenskolan i Halmstad, en på samma förbund i Falkenberg och en ungdomscirkel i samarbete med Stadsbiblioteket i Halmstad. Jag har varit cirkelledare i åtta år nu, och har haft skrivarcirklar med alla möjliga inriktningar och för olika målgrupper. Men hur blir man egentligen cirkelledare, och vad innebär det?

Det började med att jag fick läsa lite cirkelledarpedagogik på skrivarlinjen på Åsa folkhögskola. Redan då tyckte jag att det verkade spännande, men jag tyckte att jag var lite för ung och oerfaren (jag var bara 21) för att kunna leda dem just då.  Det var först våren 2005 som jag vågade ta upp tanken igen. Cirkelledare behöver egentligen ingen formell utbildning, men det brukar vara bra att man kan visa något konkret bevis på att man vet vad man sysslar med. Jag för min del hade dels året på Åsa i bagaget, plus att jag var ganska nybliven student på Lunds universitets författarskola. Så jag anmälde mitt intresse till ett antal studieförbund och ett av dem nappade.

Nu när jag ser tillbaka på det fattar jag inte riktigt hur jag vågade. Jag var ju fortfarande ganska ung (26) och även om jag hade ganska stor erfarenhet av skrivande så märkte jag snabbt att det är en helt annan grej att försöka ”undervisa” andra i det. Det som jag bara ”vet” när jag skriver själv måste jag nu försöka förklara. Saker som jag tycker är självklara måste lyftas fram och göras tydligt. Allting jag säger följs av ett ”varför?”.

I dag är cirkelledande bland det roligaste jag vet. Naturligtvis finns det perioder då det känns motigt, men när jag väl står där och pratar om skrivandet och ser hur deltagarna en efter en kommer igång flyger tiden i väg. Vi skriver kortövningar, samtalar, analyserar text och har framför allt väldigt roligt ihop.

När det gäller studiecirklarna har jag ju sällan med erfarna skribenter att göra. Visst finns det författaraspiranter, men minst lika många är bara vanliga människor som vill bli bättre på att uttrycka sig själva, eller som nöjer sig med att skriva för den närmaste kretsen. Min roll som cirkelledare handlar lika mycket om att peppa och uppmuntra som att lära ut skrivandets hantverk. Jag måste vara lyhörd för deltagarnas behov och anpassa min undervisning efter det. Varje grupp är unik och har sina egna önskemål om hur de vill lägga upp cirkeln. En del har gått andra cirklar tidigare och vet precis vad de vill ha ut av det hela, andra är helt nya och behöver kanske en mjukstart för att komma igång.

Jag har också haft cirklar där vi helt fokuserat på en viss genre, till exempel självbiografi eller barn- och ungdomsböcker. Då varvar vi skrivandet med teori och pratar om vad som utmärker just denna genre och vad man ska tänka extra på när man ska skriva inom den. De samtalen brukar bli väldigt givande eftersom många kommer till cirkeln med en ganska snäv bild av hur en bok i en viss genre ska se ut. Men när vi börjar prata om det och jag visar fram exempel inser de att litteraturen tillåter mycket mer än de tror och att deras ”konstiga” idé visst kan funka.

Just flexibiliteten i undervisningen är en stor fördel jämfört med mer traditionella skrivarutbildningar på folkhögskolor, högskolor och universitet. Jag kan faktiskt ändra i min plan precis hur jag vill och anpassa den till de behov som uppstår. Därför blir skrivarcirkeln en bra plats att börja på för dem som vill pröva på att skriva lite mer fokuserat för första gången.

Annonser

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i Camilla Jönsson, författarens hantverk, Skrivprocessen, Skrivutbildningar. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Skrivarcirkelledare: så funkar det!

 1. May-Louise skriver:

  Tack för svaret Camilla!
  Text och ord kan inspirera, få allt att flöda men tar även energi. Det är säkerligen bra med de pauser du får.

  Allt gott!

 2. May-Louise skriver:

  Respekt! 5 cirklar!
  Att ha respekt inför andra (som du har i gruppen) och för det skrivna – och talade – ordet, är nog A och O.

  Och då spelade din ålder ingen roll; du hade det inom dig.

  En liten nyfiken fråga; är det ett extraknäck eller jobbar du med annat också?

  Hade varit en dröm att kunna försörja sig på sådana kurser 🙂

  Allt gott!

  • Camilla Jönsson skriver:

   Jag jobbar med annat också. Cirklarna är för det mesta tidsbegränsade, så i perioder har jag väldigt mycket att göra, men sen när de är över har man plötsligt väldigt mycket tid över till annat.

 3. Låter jättekul att hålla i cirklar. Hade en på gång i höstas men för få deltagare anmäldes och jag tror jag hade behövt den för att ”slåss” om de cirklar som hålls av studieförbunden här i Göteborg. Många ledare har så grymt mycket erfarenhet så jag håller på att samla på mig det. Tack för ett inspirerande inlägg!

  • Camilla Jönsson skriver:

   Min första cirkel blev inte heller av, men med tiden har det ju blivit en hel del. Att samla på sig erfarenheter är en bra grej, liksom att våga anta utmaningar. När jag får en förfrågan om att hålla en viss typ av cirkel säger jag numera automatiskt ja, och börjar tänka på planeringen efter det. Det mesta går trots allt att lösa.

 4. Ethel skriver:

  Verkar väldigt inspirerande och roligt. Fast fem olika kurser? Måste ta på orken :-). Beundrar att du klarar det. Intressant att läsa om dina erfarenheter, Camilla.

  • Camilla Jönsson skriver:

   Visst kan den bli ganska intensivt i perioder, med cirklar fyra kvällar i rad. Men de tar ju tack och lov slut efter fem till åtta veckor och då har jag några veckor på mig att ladda upp inför nästa omgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s