Listaholic

Jag är trött. Jättetrött. Utmattad närapå. Aldrig hade jag trott att det skulle vara så jobbigt att ge ut en bok! Inte skriva den, även om också det tog på krafterna, utan att ha den utgiven och till allmänt beskådande. Jag har svårt att fokusera på annat än vad folk ska tycka samt på den viktigaste frågan av dem alla: är det någon som köper boken?

Till den fysiska bokhandeln vågar jag inte gå och kolla, jag skulle bli alltför deprimerad om samtliga ex fanns kvar i hyllorna. Dessutom har AnnaMaria redan förklarat dilemmat med returerna …
Istället kollar jag på nätbokhandlarnas listor. Inte de generella där alla böcker ingår huller om buller – pocket och inbundet, svenskt och utländskt, gammalt och nytt, skönlitteratur och fackböcker – utan på min egentillverkade lista där jag bara jämför Solviken med böcker som det går att jämföra med: samtida skönlitteratur, inbunden och på svenska. Ju snävare filtrering, desto högre hamnar min bok vilket gör underverk för självförtroendet.

När jag gjort min dagliga runda hos nätbokhandlarna går jag över till biblioteken. Har några fler köpt in boken? Om ja – finns det en kö? På stadsbiblioteket i Malmö till exempel står 6 personer och väntar på att det enda exemplaret av Solviken ska bli ledigt. I Ljusdal köar 9 hela (får man hoppas) människor. Men herre gud, varför kan inte bibblorna köpa ytterligare ex? Ska det vara så svårt? Det är ju KÖ för sjutton!
Förmodligen är det svårt. Och dyrt.

E-boken är ute och Adlibris ska göra en kampanj för den i juni. Jaha, då får jag ytterligare en sak att oroa mig över – tänk om ingen vill läsa Solviken som e-bok? Tänk om idioten som påstod att inga kvinnor läser e-böcker har rätt?

Mitt huvud kokar och bultar och snart orkar jag inte tänka på Solviken längre. Det känns också som om jag i min iver att berätta för gud och hela världen att boken finns, är på god väg att tjata hål även i andra människors huvud. Hur mycket PR och skryt orkar folk egentligen med innan de kräks och bestämmer sig för att aldrig i livet läsa den där blå boken vars galna författarinna överöser dem med information de inte bett om? De kommer att avfrienda mig på FB, sluta följa mig på Twitter och aldrig mer besöka min blogg. Sedan kommer jag att sitta framför skärmen, hålögd och utmärglad, och mumla för mig själv samtidigt som jag klappar hundra katter och försöker skapa en optimal söklista, den som tack vare en perfekt mix av olika alternativ gör att Solviken hamnar 1:a. Ska bara be bokhandlarnas IT-avdelningar att skapa följande parameter först:
”Samtida inbunden skönlitteratur skriven på svenska av en debuterande halvfransyska och utgiven i maj 2013 på Frank Förlag.”

Det borde göra susen och jag känner den redan – segervittringen.

Advertisements
This entry was posted in Annika Estassy Lovén, Marknadsföring, Solviken. Bookmark the permalink.

22 Responses to Listaholic

 1. ghjansson says:

  Annika, jag tror faktiskt att du som författare tjänar mer på att boklånarna lånar din bok i e-format, istället för som pappersutgåva. Jag läser själv e-böcker och jag tror att det kommer mer och mer. Framförallt när man inser att e-bokläsaren är så mycket lättare att bära runt på, plus att man kan ha fler tusen böcker i handväskan utan att knäcka ryggen 😉 Däremot är det kanske roligare som författare att titta på pallar med de nytryckta böckerna, som är på väg ut till hungriga läsare, istället för att hålla ett litet USB-minne i handen.

  • Annika says:

   Tror som du att e-boken kommer mer och mer. Som tur är finns Solviken även i det formatet, både att köpa och att låna. Men det kommer även fortsättningsvis att finnas dinosaurier som föredrar pappersboken, under min livstid i varje fall. 🙂

 2. Susanna says:

  Apropå returer, intressant diskussion på Svensk Bokhandel om det just nu:

  http://www.svb.se/debatt/bokhandlare-var-har-ni-era-f-rs-ljningsplaner

 3. Maria says:

  Å men gud, Annika, jag hade ingen aning om att man kunde kolla detta. Nu vet jag vad jag ska göra i kväll! (och jag vet ju precis hur du känner – googlar efter bloggrecensioner, kollar bokhandelslistor osv hela tiden jag med…)

 4. Vilse says:

  Underhållning på hög nivå det här – och ändå kan jag se att jag skulle göra detsamma den gången det blir min tur. Hårt yrke vi valt. Om man inte var sinnessjuk när man började skriva så lär man bli det så småningom. Lite lagom i alla fall.

 5. Det är nog inte alla där heller, förresten, men de allra flesta:)

 6. Annika, jag hör att du är lite ny på det här. Kolla istället din titel på bibliotek.se. Där ser du alla bibblor den finns på i hela Sverige. Inga köer, men alla bibliotek får det ändå att hissna (ps, det kan ta ett tag innan titeln kommer in.)

 7. Anna Hansson says:

  Men hur kan man se hur många gånger en bok har lånats ut? Och om det är kö på den? Lär mig! 🙂

  • Hur många gånger den lånats ut kan nog inte jag som vanlig dödlig se. Däremot om det är kö. Gå in på http://libris.kb.se/ och sök på en titel. Gå sedan till biblioteket som har den och gå sedan vidare in på det lokala bibliotekets katalog. Libris är dock tröga med att uppdatera. Min bok finns t.ex. på 25 ställen men enligt Libris på 6 st.
   http://www.bibliotek.se/ uppdaterar snabbare. Sedan får du googla dig vidare till de respektive lokala bibliotekens hemsidor och deras kataloger.
   Välkommen in i klubben! 🙂

 8. Jag tror att Sonjas sista vilja har E-lånats ut bortåt 2000 ggr sedan den kom ut i februari, så även om du inte säljer kan du lånas. Bra va?

 9. Manuskt says:

  Hm, man kanske ska uppfinna en pseudonym för (förhoppningsvis) framtida bruk som kan “gå runt” och skryta och vara odrägligt reklamig på nätet, så att man själv kan… eh… fokusera på listorna?

 10. Ros-Mari Edström says:

  Tack för idén att beställa boken på bibblan. Det kostar ju inget (eller kanske en tia). Jag är själv rätt flitig med att prata för boken, men jag har ju å andra sidan inga arbetskamrater längre.

 11. Kära Syster says:

  Hahaha, du är riktigt rolig!

  /A

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s