Ju mer du svettas desto bättre skriver du!

Har du tänkt skriva i sommar? Det har jag, eller i alla fall en del. Jag ska jobba rätt mycket. Flänga en del fram och tillbaka mellan utland och inland, försöka trycka in sommarstugor och vänner och sol och bad där emellan. Som vanligt alltså. Som jag antar att det är för oss alla. Det finns nästan alltid ett schema att följa, en tidsplan, även för den lediga tiden. Förhoppningsvis är det du själv som författat den, planerat in vad som ska göras när, men det är inte alltid det gör det hela enklare.

Ibland kan jag bli galen på det där, att all tid alltid är planerad, att till och med när jag har en helt oplanerad dag (vilket händer så förfärligt sällan att det är skrämmande) så tänker jag redan framåt på allt jag måste göra i morgon. Det är lätt att drunkna i den där känslan, att det ständigt finns något att göra, att livet är en räcka tid indelad i mindre tidsbitar och att det är ditt ansvar att se till att bitarna hakar i varandra på smidigast möjliga sätt. ”Om jag tar cykeln dit och packar väskan för mötet som kommer sen och om jag handlar på lunchen och äter framför dator och sen lägger mig en timma senare så borde det ordna sig och så skriver jag några ord när jag sitter på toa kanske kan jag låsa in mig i typ tjugo minuter?”

Jag har ett enda sätt att hantera det där fullspäckade som är verkligheten och det är ett sätt som inte bara funkar för at avdramatisera ett välmatat schema, det biter även på trötthet, på skrivkramp, på problem, ledsamhet, ångest, det förhöjer lycka, bildar endorfiner och gör mig glad glad glad.

Jag pratar om träning förstås.

Nu vet jag så klart att inte alla håller med mig, men det är ju heller inte meningen så därför kör jag bara på. För mig är träningen svaret på nästan allt. Jag tränar på något sätt kanske sex dagar i veckan. Jag cyklar och springer och promenerar och lyfter vikter och kör yoga och lite annat smått och gott som kommer i min väg och jag har det som medicin mot allt. När jag har lediga dagar börjar jag gärna med någon form av morgonträning, sen skriver jag några timmar och sen tränar jag lite till. För ett tag sen fick jag känna på vad som händer i kroppen när den förälskar sig i löpning, nu springer jag längre och längre och när jag kommer hem och stretchar finns ett lugn i kroppen som inte liknar något annat. Det är då jag duschar och sjunker ner framför datorn, helt stilla inombords. På mina mest stressiga dagar, när jag är på mästerskap och jobbar från tidig morgon till natt så kliver jag ändå upp 45 minuter tidigare än jag måste för att träna. Jag vet att det låter knäppt, men det är det inte, inte för mig. Mervärdet jag får av träningen håller i sig hela dagen, ren energi rätt in i huvudet.

Jag vet att jag låter lite fanatisk, men skit i det, alla behöver inte träna lika mycket som jag, eller bli lika frälsta för den delen heller, men jag är säker på att några av er vet precis vad jag pratar om. Ifall ni inte gör det, och om ni sitter där i sommarstugan och har ångest för att ni inte författar även fast ni borde – på med träningskläderna. Låt någon annan vakta barnen eller ät smörgåsar till middag, kliv upp innan någon annan har vaknat eller ge dig ut när alla sover. Lägg dig i skuggan under ett träd och kör ett eget styrkepass och jag lovar, JAG LOVAR, att du kommer skriva bättre sen. Snurret i kroppen stillnar, tankar reds ut och faller på plats, den där sabla sidan med den där himla intrigen som aldrig löser sig skakas runt och PLOPP så vet du var den ska vara. JAG LOVAR.

Och nej, jag är inte köpt av hälsofrämjandet, jag är bara en hurtig typ. Av mig själv. Har alltid varit. Tur det eftersom jag inte tror att jag skulle kunna skriva annars. På riktigt.

12 reaktioner på ”Ju mer du svettas desto bättre skriver du!

  1. Jag lufsar, promenerar, periodjoggar nästan varje dag. Med musik i lurarna, vattenflaska i handen och inlägg i Nikeskorna. Inte förrän i s k mogen ålder har jag upptäckt vad som händer i hjärnan efter en kvart eller en halvtimme. Det är helt magiskt. Man ställer in tankarna på en uppgift, och sen försöker man låta bli att styra. Ungefär som att hålla en häst i svansen och bara hänga med och ser vart man hamnar. Rätt som det är dyker det upp nya hästar som man byter till i farten. Jag går aldrig utan att ta med anteckningsboken numera. Och det slår aldrig, aldrig fel, när jag kommer hem har jag en ny idé, eller en lösning på ett problem. Det kan gälla manuset jag skriver på, ett novelluppslag, eller något projekt inom familjen.
    Folk omkring mig tycker att jag är hurtig och hälsosam. Men egentligen är jag ju slav under en last. 🙂

  2. När jag pluggade till lärare för typ 14 år sedan så upplevde jag hur träning gjorde susen för orken att läsa. Borde därför helt logiskt fungera lika bra på skrivande.

  3. Jag hatar att träna och med hatar menar jag: HATAR. Jag avskyr att bli svettig och andfådd och jag är så pass gammal nu att jag vet att jag aldrig kommer att tycka annorlunda. Men långpromenader eller att sitta ute på sommarstugans altan och bara glo – det brukar göra underverk när det gäller det kreativa. 🙂

  4. Pingback: Ni glömmer väl inte… | okejskriv

  5. Jag önskar att jag var en hurtig typ. I mitt fall har jag rört mig ännu mindre än vanligt sedan jag började skriva regelbundet, fast att jag själv skrivit artiklar om hur kopplingar i hjärnan främjas av motion. Till och med huvudpersonen i min bok springer och simmar för att hon är nojig för att bli dement.

    • Det är sjukt spännande det där med träning och hjärnan, men jag tror inte att du är ensam om att träna mindre och skriva mer – det ÄR ju svårt att få till både ock. Allt som kräver tid är svårt att få till tycker jag…

  6. Håller med dig, AnnaMaria, även om jag inte tränar lika mycket som du. Träning gör att hjärnan klarnar, töms på sådant som stressar mig och jag känner mig totalt vederkvickt (fint gammalt ord som jag inte har använt på länge).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s