BOKTIPS – Den första flickan skogen möter

Eftersom jag skriver ungdomsböcker och recenserar ungdomsböcker, tänkte jag att det är lika bra att tipsa om lite ungdomsböcker också, när jag ändå håller på. Jag är ju av den meningen att ungdomsböcker går alldeles utmärkt att läsa även för vuxna.

Så i sommar tycker jag att ni ska läsa Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg (som gästbloggade på Debutantbloggen för ett par år sen). För alla ungar är det perfekt spännande sommarlovsläsning, för vuxna är det en perfekt nostalgibok att gotta ner sig i under semestern.

Boken handlar om Hanna som nyss fyllt tolv och snart ska börja sjätte klass. Hennes bröst ser inte längre ut som två myggbett och en dag vaknar hon av att hon fått mens. Barndomen närmar sig sitt slut och vuxenvärlden både skrämmer och lockar. Tillsammans med vännerna Jonna och Sabina driver  hon runt i skogen, en plats hon tror sig känna utan och innantill. Men så försvinner Linda Palm, bygdens populäraste flicka. Det går rykten om att hon blivit våldtagen och mördad. Efter det är skogen inte längre samma trygga plats som förr.

Det här är verkligen en suggestiv roman, med en klaustrofobisk, kuslig stämning och en genomtänkt berättelse, där både språk och stil inbjuder till sträckläsning. Moa Eriksson Sandberg lyckas på pricken fånga känslan av att stå med ett ben i barndomen och med det andra vara på väg in i vuxenvärlden, vare sig man vill det eller inte. Att leka med Barbiedockor ena stunden, för att sola toppless och fantisera om killar i nästa. Och runt omkring alltsammans finns skogen med sina hemligheter, som en metafor för allt det förunderliga och skrämmande som kräver att få bli utforskat. Mysteriet med Linda Palm ger historien ytterligare en dimension. Varför hände det just henne? Var det bara en slump, eller kan det ha varit hennes eget fel? Och vad kan Hanna i så fall göra för att undvika att bli nästa offer?

 

29681963_O_1

 

 

 

 

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i BOKTIPS, Camilla Jönsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s