Stockholmssyndromet

De flesta förlag ligger i Stockholm, det vet vi ju sen länge. De flesta författare verkar förresten också finnas i Stockholm, eller i trakterna däromkring.

Själv bor jag i Halmstad. Det är egentligen ingen strategi bakom det där, jag bara råkade hamna där och blev kvar eftersom jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Rent praktiskt är det inget större problem. Det går gott om tåg både mot Göteborg och Malmö, och med flyg tar det bara en timme till Stockholm, vilket underlättar när det är dags att åka ut och vara representativ som författare. Det kräver förstås en del planering och kostar skjortan ibland, men det går.

Haken är att det inte finns så värst många författare i själva Halmstad. Visst är vi några stycken, men inte kryllar det av oss direkt, det är en rätt liten stad trots allt. När vi är så få blir det märkligt nog svårare att få till ett gemensamt umgänge. Det finns inga Debutantbarer, inga författarmingel och inte så värst många glammiga releasefester heller.

Och det är precis det jag saknar just nu. Jag vill också kunna gå och ta en fika med mina förlagskollegor, jag vill också kunna ha ett lunchmöte med min redaktör. Jag vill gå på Debutantbar och på kollegornas fester. Jag vill kunna klämma in det där i vardagen utan att det behöver bli ett stort projekt med dyra resor och hotellbokningar.

Sen jag fick min bok antagen har jag varit i Stockholm exakt en gång. En gång. Och då hade jag så fullt upp med aktiviteter att jag helt enkelt inte hann umgås med några andra människor utöver min redaktör. Jag hann som mest hälsa lite snabbt på resten av folket på förlaget och se mig omkring.

Att författarvärlden inte är stor vet vi redan. Alla känner någon som känner en annan som känner en tredje. På något sätt hänger vi alla ihop. Och vid de tillfällen då jag haft chans att träffa några kollegor har jag haft jätteroligt. Jag vill göra det oftare.

Visst, Facebook finns ju, och Twitter och bloggar. Nu är jag i och för sig ganska skeptisk till de två förstnämnda, och en blogg erbjuder inte så mycket kommunikation. Och hur du än vrider och vänder på det så är det ändå inte samma sak. Stockholmsgänget hinner träffas minst femtioelva gånger IRL innan jag får skäl att bege mig norrut igen. Lite utanför känner man sig allt.

Men vad ska jag göra åt det? Är det bara till att acceptera att det är så här? Eller ska jag börja flyttpacka och leta lägenhet i Stockholm? Jag har verkligen ingen aning …

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i Camilla Jönsson, Debut, Det går bara inte, Författarframträdanden. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Stockholmssyndromet

 1. Ping: Det där stockholmssyndromet igen … | Camilla Jönsson

 2. Johan Lindback skriver:

  Själv bor jag i Kiruna, och det känns mer än lovligt hopplöst i sådana här sammanhang. Utan tvekan är det i Sthlm och Gbg allt det roliga händer. Men verkligheten som den är och som den borde vara går inte alltid att jämka samman. Det enda man kan göra är att kämpa för att ha en författarkarriär trots att man bor på helt fel ställe. Det är ju trots allt det man skriver som är det viktiga, inte var författaren råkar vara bosatt.

 3. Maria skriver:

  Jag känner verkligen igen mig, Camilla! Jag har ju en skrivargrupp (världens bästa) här i Jönköping där jag bor och det är fantastiskt. Men alla de där minglen och festerna och trevliga luncherna med redaktörer som alla andra verkar gå på, det känner jag mig också utestängd ifrån.

 4. katarinawikholm skriver:

  Jag är också fascinerad över att alla har tid till träffar, mingel, fika och så vidare, även om man bor i närheten av epicentrum.

  • Camilla Jönsson skriver:

   Som jag sa innan, man kanske faktiskt får mer skrivet här där det inte finns så mycket som distraherar en.

 5. Manne Fagerlind skriver:

  Äsch, inte måste man bo i Stockholm! Jag gör visserligen det numera, men det viktiga är skrivandet, och det gör man bäst där man får vara ifred. Därför tror jag att det kan vara en fördel att bo utanför storstaden.

  • Camilla Jönsson skriver:

   Det var lite så jag resonerade när jag hamnade i Halmstad, att det faktiskt går att skriva överallt. Fördelen är kanske att man blir mindre distraherad av saker runtomkring här. Att ha det lite tråkigt är nog inte något negativt för en författare egentligen.

 6. Jag känner precis som du, fast jag bor ännu mer avsides, på en liten ö. Och jag har inte debuterat än, inte ens fått mitt manus antaget. Men det finns en väldigt trivsam, sluten grupp på Facebook som författaren Dag Öhrlund har startat. Den heter Författare på Facebook. Där pågår många diskussioner och erfarenhetsutbyte i både stort och smått, och där samlas alla sorters författare, i alla åldrar och alla genrer. Där tycker jag du ska ansöka om att gå med!

 7. Mia Skrifver skriver:

  Har du funderat på att inrätta ett träffsystem med de författare och eventuellt andra skrivande i Halmstad? Bara liksom träffas och prata på nån bestämd plats typ en gång i månaden. Så görs det där jag bor. Vilket var fint, för vi är inte heller många men det är ju kul att träffas och prata om skrivande.

  • Camilla Jönsson skriver:

   Jag har som sagt lekt med tanken, men vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Det gäller ju att försöka få tag i alla också.

 8. Vilse skriver:

  Förstår dig och håller med dig. Jag har gått i liknande tankar. Ska man flytta lite närmare förlagens epicentrum, vara med där det händer? Nej, det ska man nog inte. Resten av mitt liv finns ju här.

  Hallänning och göteborgare som jag är, säger jag att vi borde skrapa ihop ett gäng och så kör vi Västkusten Debutant! Jag är på och jag bor bara en timme från Halmstad. =)

  • Camilla Jönsson skriver:

   Bra idé! Jag har lekt med tanken själv men inte riktigt orkat ta tag i det. Men det är definitivt något som vi ska spåna vidare på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s