Uppdrag: novell

2013-06-19 20.06.23

Det går trögt med min uppföljare till Besvärjelser och beskydd. Jag har ju varit kreativt trött och kanske handlar det en del om prestationsångest också – det finns ju folk som väntar på den där texten nu. Jag vet inte riktigt vad det är, men jag har haft svårt att skriva i flera månader. Jag har läst om skrivkramp och funderat över metoder att komma över det men inte riktigt känt att något har varit rätt för mig. Det har liksom  bara känts jobbigt. Men häromdagen fick jag en idé. Den var ganska fånig, lite fluffig sådär, men kändes kul. Den var ungefär lagom omfattande för en novell.

Så jag tänkte: okej, jag lämnar romanjävel 2.0 ett tag och skriver en novell istället. Men, alltså, hur skriver man egentligen en novell? Det var så länge sen jag skrev nåt kortare. Jag har svårt att hålla historien beskuren. Tänka bonsai är inte min grej, jag tänker mer hasselsnår. Men, nu bestämde jag mig i alla fall för att skriva novell. För att göra nåt annat ett tag. Precis när jag började fundera på hur man egentligen gör, snubblade jag över ett lämpligt avsnitt av världens bästa podcast, Writing excuses: The short story writing with Mary. Där berättar Mary Robinette Kowal om hur hon jobbar när hon skriver noveller. Det allra mest matnyttiga och allra mest självklara jag fick med mig därifrån var följande: om du vill skriva bra noveller måste du läsa bra noveller.

Jag började fundera på hur mycket noveller jag egentligen läst på sista tiden. Och insåg att det var skrämmande få. Så jag samlade in alla novellsamlingar jag hade i bokhyllan. Jag laddade ner John Ajvide Lindqvists Pappersväggar till Ipaden. Jag skaffade mig några nummer av Året Runt. Och jag köpte Mix förlags app Dötid, som innehåller noveller man kan läsa i telefonen. Nu hade jag en hel drös med väldigt olika noveller. Vad kul det är att läsa! Och vad mycket idéer jag får! I går kväll satte jag mig med block och penna och klottrade lite och helt plötsligt hade jag uppslag till fem olika noveller. Det var som om min trötta hjärna bara väntat på att jag skulle börja tänka på något nytt, något som jag inte redan ältat sönder och samman. Så detta är mitt projekt för sommaren. Skriva noveller. Texter som ingen väntar på, bara för att det är roligt.

Nu ska jag ta mig en sillabit.

GLAD MIDSOMMAR!

2013-06-20 16.04.51-2

12 reaktioner på ”Uppdrag: novell

  1. Hej, om du emailar din postadress till leovitalicio@gmail.com så ska du få ett helt eget exemplar av Vildsint Gryning, det unika novellprojektet från Kapitel1.se. Många välskrivna noveller där författarna elegant tränger in livsöden och äventyr på 10.000 tecken.

    • Bra inlägg! Jag tror ju inte heller det, egentligen. att skrivkramp finns, alltså. Jag är inte en sån som väntar på inspirationen. men något är det som gör att det inte har fungerat på sista tiden. Alltså, jag kan ju sätta mig och tvinga mig att skriva, för all del. Men det går så ofantligt trögt och det blir så dåligt – tungt och klumpigt, lyfter inte. det kanske inte är kramp, men nån slags fel är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s