Semestertvivlet.

Precis som många andra har jag just haft semester, den var inte så lång, men det var välbehövlig eftersom jag precis innan de där nio lediga dagarna jobbade som en galning och sov hemma typ två nätter på två veckor.

Jag. Skrev. Inte. En. Rad.

På. Fyra. Veckor.

Det låter kanske inte så dramatiskt, men för mig var det faktiskt det. Först var det helt okej, några dagars uppehåll har jag ofta, ofta. Men efter en så där två veckor började jag tänka på texten. På hur jag knappt kom ihåg den. Och på hur allt det jag inte kom ihåg måste ha sin grund i att det är för dåligt, för meningslöst, varför skulle jag annars glömma bort det? Det säger sig självt, en bra text minns en, det ligger liksom i storheten. Jag insåg att jag kanske skulle bli tvungen att författa om stora delar, eventuellt de två första delarna av boken eftersom de i värsta fall var helt oläsbara.

Följande tillstånd övergick i ett ifrågasättande av dramaturgin, eftersom jag kom ihåg så lite borde rimligtvis även dramaturgin vara dålig, eller möjligtvis feldimensionerad. Jag försökte minnas vändpunkter, men fann inga, jag ansträngde mig till max för att ens hitta minsta lilla tempohöjning i den första delen, men noll. Vid det laget började jag helt seriöst fundera över om hela första delen bara är en enda lång transportsträcka. Händer det över huvud taget någonting alls under de första 100 sidorna? Förmodligen inte kom jag fram till och då, jävlar, då knöt det sig lite i magen.

Strax där efter bestämde jag mig för att bara skita i alltihop. Vad skulle jag fundera över manuset för när jag ändå inte kunde göra något åt det? Helt meningslöst, eller hur, så jag åkte till solen och stranden och vännerna och så fort tankarna bara snuddade vid dokumentet i datorn släckte jag ned dem och sa att näpp, näpp, ta det där när du sitter där. Någonstans hade jag en katastrofplan redo. Att kanske skulle jag behöva kasta allt. Kanske skulle det långa skrivuppehållet bli den ögonöppnare jag behövde för att inse att det här håller inte, det här måste skrivas om. Jag antar att det kan hända den bäste.

Men vet ni. Mirakler händer för när jag satte mig ner, scrollade tillbaks över de sista tre kapitlen och läste igenom allt så bara fanns det där. Känslan, mina huvudpersoner, deras problem, lyckorus och vardag, som om de aldrig varit ifrån mig. Jag (och förlåt, nu blir det lite töntigt) rättade till solglasögonen, vände mig mot solen med datorn i knät och så skrev jag, avbröt för att fixa iskaffe och så fortsatte jag, åtta sidor med mina favoritpersoner och det var en så enorm lättnad att de fanns där, att de lät mig fortsätta.

Jag läste inte igenom allt (det gör jag inte förrän första utkastet är klart) så jag kan inte svara på huruvida dramturgin suger eller om de första 100 sidorna är värdelösa och utan mening, men det spelar ingen roll. Är det så får jag ta det då, nu var det viktiga att berättelsen fanns där, och att författandet fanns där, det försvann inte på fyra veckor. Tack för det (dock tror jag att jag för första gången är på väg att för första gången hamna i ett stort och monumentalt tvivel på min produkt, men det får ett eget inlägg i så fall…).

Det här inlägget postades i AnnaMaria Jansson, Debut. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Semestertvivlet.

  1. Johan Lindback skriver:

    Jag har påpekat det tidigare en gång i kommentarsfältet här, men jag känner att det förtjänar att upprepas: Inget är så förödande för skrivandet som att sakna arbete, sakna tryggad försörjning, ha problem med hälsan och ha ett oordnat liv i största allmänhet. Du hinner inte skriva pga arbete och annat (som exempelvis ditt sociala liv)? Grattis! Det innebär att du har världens bästa förutsättningar för att kunna skriva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s