Digitala drömmar

Jag funderar på det här med den digitala framtiden. Vaddå, den är ju redan här, den har ju varit här hur länge som helst, säger ni då. Och det har ni såklart rätt i.  Men jag tänker specifikt på den svenska bokbranschen där – trots surfplattornas närvaro i vartenda hem numera – e-boken fortfarande är en försvinnande liten del av den totala bokförsäljningen. Det gör inget, kanske ni säger då, för inget går ändå upp mot doften av papper, bläddrandet, snygga omslag och bokhyllor organiserade efter färg. Det kan ni tycka, säger jag.  Men titta på musikbranschen och alla de där cd-skivorna man absolut skulle ha stående framme. Filmbranschen och dvd-hyllorna. Nuförtiden ser jag i stort sett bara på film via streamingtjänster och jag har all musik i mobilen. Mina skivor och filmer står i kassar i källaren och där har de stått ett tag. Det finns ingen anledning att inte tro att samma sak kommer att hända i bokbranschen. Redan nu har prenumerationstjänster för ljudböcker revolutionerat ljudboksmarknaden och folk lyssnar på ljudböcker – i sina mobiler – som aldrig förr. I USA och England läser folk e-böcker som om det inte fanns någon morgondag. När jag var på Gran Canaria i våras bodde jag på ett hotell med få svenska gäster men med många britter och tyskar. Ungefär var fjärde vuxen person vid poolkanten (uppskattade jag) läste på en läsplatta av något slag.

Varför går den här utvecklingen så sakta i Sverige? Jag vet att jag inte är först med den frågan, men jag kan inte låta bli att ställa den. För mig är det såhär: e-böcker har revolutionerat mitt liv. Detta har hänt av några enkla orsaker:

1) Jag kan numera, i princip var jag än befinner mig, få tag i en bok jag verkligen vill läsa och på bara ett par klick kan jag börja läsa den. 2) Jag kan otroligt enkelt få tag i böcker som jag annars hade behövt beställa på nätet eftersom böcker i min favoritgenre sällan finns i bokhandeln.

E-boken innebär att jag kan börja läsa genast, och det tilltalar mig såklart. tillgänglighet och omedelbar behovstillfredsställelse, alltså. What’s not to like?

Jag köper i stort sett alla mina e-böcker från Amazon, precis som resten av världen. Och det finns en jätteenkel anledning till det (ja, dels finns fler av de titlar jag är ute efter där, eftersom jag läser mycket amerikanska böcker), men framförallt är de billigare än svenska e-böcker. Läser jag e-böcker som givits ut på svenska så gör jag som alla andra och lånar från biblioteket. Biblioteken står för merparten av alla e-böcker som läses i Sverige.

Är det alltså så enkelt att e-böcker är för dyra i Sverige? Jag tror att det är en huvudanledning. jag tror att fler skulle prova om inte en e-bok kostade mer än dubbelt så mycket som en pocket och nästan lika mycket som en inbunden bok.

Har ni förresten provat att läsa böcker på mobilen? Jag har upptäckt att det går förvånansvärt bra. Och använder jag kindles app så kan jag ha samma bok nedladdad till mobilen och ipaden och appen synkar mig till senaste stället jag var på, oavsett vilken enhet jag använder. Det kallar jag service.

Nu vill jag veta vad ni tycker om det här:

22 reaktioner på ”Digitala drömmar

 1. Pingback: Att tänka e-bok | Debutantbloggen

 2. Pingback: Hej Framtiden | Debutantbloggen

 3. Pingback: Dags att hotta upp bokbranschen? | SofiaFritzson.com

 4. Jag gillar att kånka runt på mina böcker i väskan. Jag är dock sugen på att skaffa en Kindle för när jag ska resa och så. Jag reser regelbundet, och då är pappersböcker alldeles för tunga att släpa runt på i resväskan…

  • Dessutom upplever jag att fler blir nyfikna på vad jag läser och vill veta mer om böckerna när jag har dem med mig överallt! Och det är ju positivt. Det leder till diskussion.

   • Mycket sant. Och jag gillar också känslan av böcker i väskan – det är så konstigt nu för tiden när man egentligen varken behöver ha med sig bok eller anteckningsbok för stunder av väntan och plötslig inspiration. Det räcker med telefonen. Jag kan ha en så liten handväska! Det passar inte riktigt till min image. Å andra sidan är det bra för ryggen.

 5. Jag vet inte varför det går så trögt i Sverige, men priset kan väl vara ett skäl. En annan orsak kanske är att i USA tror jag att Amazon satsade väldigt mycket på att populärisera e-boken, men någon motsvarande satsning har det inte varit i Sverige.

  Jag resonerar ungefär som du Maria (förutom att jag fortfarande ser mest film på DVD, och gärna har min musiksamling på CD väl synlig), och tycker att det är mycket praktiskt med e-böcker. Jag köper mest e-böcker från Amazon, och läser dem i Kindle-apparna på min iPhone, iPad och MacBook Air. Synkningen är verkligen smidig. Och jag håller med om att det går förvånansvärt bra att läsa e-böcker på mobilen (iPhone för min del).

  Jag funderar på att köpa en Kindle e-boksläsare för att kunna läsa utomhus i solsken på sommaren. Just detta med e-boksläsare tycker jag är ett litet problem. Alla e-böcker går inte att läsa på alla e-boksläsare, vilket ställer till problem om man köper böcker i flera butiker. Läser man bara på mobilen eller surfplattan går det ju bra,men om man vill ha en riktig e-boksläsare så blir det problem. Detta kanske också bidrar till att det går trögt i Sverige, för i USA finns väl nästan bara Amazon, men om man vill köpa böcker på svenska räcker inte Amazon till.

  • Det är sant att e-boksläsaren kanske är ett problem. Men idag har så många svenskar surfplattor och smarphones, och till dem finns ju både kindles app (för böcker från amazon) och tex readmill som funkar för både biblioteksböcker och andra e-böcker. Alltså är det bara om man känner att man måste läsa på en läsplatta som formatproblemen uppstår, eftersom surfplattorna kan hantera flera format. Men visst är det lite av en djungel!

 6. Å vad roligt att ni är så engagerade i det här ämnet! Jag tycker det är jätteintressant. Anna, jag tror som du att pocketboken har mkt stark ställning i sverige, men jag tror att e-boken skulle konkurrera ut den pga ännu större tillgänglighet om bara priset var lägre.

 7. Jag har inte hittat hem när det gäller e-böcker, fast jag verkligen välkomnar ett alternativ till pappersboken. I min Iphone har jag Stanza, iBooks och Kindle, samt AdLibris, Laudio och MIX appen där man kan ställa in hur många minuter man har på sig för att läsa en kortnovell. Har inte provat att låna böcker på bibblan än förstås.Gillar inte att man måste vara uppkopplad för att kunna läsa. Då försvinner ju mycket av vitsen med att ha boken i mobilen när man är på resa.

  • Men du måste inte vara uppkopplad för att läsa en e-bok från bibblan, bara precis medan du lånar den. Du lånar och laddar hem och läser precis som en köpt bok. Skillnaden är att när lånet går ut kan du inte längre öppna filen i din läsare.

   • Aha, det var intressant information. Har just lånat mina första e-böcker på bibblan (tack vare dig faktiskt!) Kommer att minska min bagagevikt högst väsentligt. Men jag är lite besviken på utbudet.Ingen av de titlar jag sökte på fanns (ganska nyutgivna, typ Kajsa Ingemarsson, Simona Ahrnstedt m fl) Jag var tvungen att klicka på någon av 50 i topp för att hitta något att låna. Beror det på att jag har lånekort på biblioteket på Orust? Blir utbudet störreom jag skaffar lånekort på Göteborgs stadsbibliotek tex?

  • Det beror på att nyutkomna böcker inte kommer som e-bok till biblioteken för efter 150 dagar (tror jag det är). För annars skulle ju aldrig någon köpa e-boken och biblioteken skulle konkurrera ut e-boksförsäljningen fullständigt. Varför betala när man kan läsa en sprillans titel gratis liksom?

   • Det undrar jag förstås? Jag har beställt helt nyutkomna titlar på biblioteket förut. (Vattnet i mars tror jag det var sist.) Om jag verkligen gillar en bok som jag lånar, då köper jag den sen. Jag läser massor, men många böcker bara till hälften eller mindre. Jag vill inte fylla huset med böcker som jag ändå ger bort till loppis.

 8. Det senaste året har jag börjat läsa e-böcker på mobilen. I brist på inkomst (hej studentliv!) ville jag dra ner på mina bokkostnader, men inte läsa mindre för det. Biblioteken blev det naturliga nästa steget, men på de närmsta biblioteken var nästan alltid böckerna jag ville läsa utlånade – tills jag insåg att de fanns att låna som e-böcker. Det passar mig perfekt. Utbudet är stort vilket gör att jag kan läsa de flesta nya (svenska) böcker i mobilen, och är det några som inte finns där, då kan jag så klart klicka hem dem via nån internetbokhandel och läsa i fysisk form. Jag har sänkt mina bokkostnader med säkert 70 % och aldrig läst så mycket som jag gör nu eftersom jag kan läsa böcker även när jag går hem från tåget i mörkret. Senast i förra veckan läste jag Camillas fina bok Det går bara inte, helt i mobilen. Maria, din bok står på tur!

  Att köpa en e-bok skulle jag inte göra i dagsläget eftersom de är så sinnessjukt dyra och jag då hellre köper hellre boken så jag kan ställa den i bokhyllan. Borde väl skaffa en läsplatta, men så långt har jag inte kommit än. Mobilen funkar än så länge i alla fall.

 9. Härligt att läsa om Digitala Drömmar! Själv har jag publicerat mina e-böcker sedan några månader tillbaka och säljer varje vecka- utan marknadsföring. Amazon sköter marknadsföringen och ger mig en enorm marknad, Så roligt! Sverige är på gång med e-böcker men är, tyvärr, fortfarande långt efter när det gäller den enkelhet som Amazon ger oss författare för att självpublicera genom, praktiskt taget bara, några få klick. Jag drömmer om den dag då Amazon Sverige öppnar- so easy! 🙂 Kika in hos min blogg, Lovable, för mer inspiration om ni vill veta mer!
  Allt gott och tacksamma hälsningar,Helena Biehl

 10. Jag skulle mer än gärna läsa på surfplatta/läsplatta men jag har inte köpt en enda bok helt enkelt på grund av priset. För mig den enda anledningen.
  Man har ingen distributionskostnad på e-böcker och ingen tryckkostnad. Priset måste gå att sänka, en aning.

 11. Jag har hört att en anledning till att eBöcker tagit längre tid i Sverige är att pocketboken har en ovanligt stark ställning på den svenska marknaden. Och den ofördelaktigt satta momsen bidrar ju också som nämnt ovan. Jag läser gärna eBöcker – både i telefonen, IPaden eller på läsplatta.

 12. Problemet med priset är ju momsen – 25% på e-böcker och 6% på pappersböcker. Jag är övertygad om att e-boken skulle explodera om priset sänktes, det visar med all tydlighet effekten av priskampanjerna på Adlibris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s