Hej Framtiden

Förra veckan skrev jag om e-böcker här. Det var inte bara för att jag tycker att det är intressant att undersöka hur det står till med e-boksläsandet hos den lilla grupp som läser debutantbloggen. Jag funderade mycket på såna saker, eftersom jag just fått nyheten att förlaget som gett ut Besvärjelser och beskydd, dvs Bonnierförlaget Mix, har förändrats. Mix är numera ett digitalt förlag.

All utgivning som sker på Mix framöver kommer att vara digital. Jag har ju inget kontrakt än på nästa bok, men självklart börjar jag  ändå fundera på vad detta kan komma att betyda för mig. Det kommer att innebära att min bok inte går att köpa i den fysiska bokhandeln på stan – i alla fall inte förrän den, eventuellt, blir pocket. Det kommer, som jag har förstått det, att finnas en print-on-demand-tjänst, så att biblioteken kan beställa tryckta böcker att låna ut.

. Jag tänker att den inbundna upplagan nog ändå inte säljer så vansinnigt mycket. Särskilt inte i bokhandeln på stan. Och i nätbokhandeln finns ju e-boken som alternativ.

Fast fortfarande säljer inbundet – så som e-boksläsandet ser ut idag – mer än e-bok. Inte för att jag skriver för att få pengar, herregud, då är jag verkligen i fel bransch, men jag vill ju att boken ska NÅ folk. Gör den det som enbart e-bok, frågar jag mig? Kanske om priset blir avsevärt lägre. Eller kanske, om ett år eller så när min nästa bok (eventuellt) kommer ut att marknaden har förändrats så mycket att det ser helt annorlunda ut?

Någonstans tror jag det. För det går så fort nu. Det bubblar och sjuder överallt i bokbranschen, det är lite som att det är en storm på väg – kanske heter den stormen Amazon – och alla försöker hitta bästa sättet att överleva, eller rent av sko sig på stormens framfart.

När jag först fick beskedet från Mix var jag lite chockad och ganska ledsen – tänk att inte få hålla sin tryckta bok i handen! Att inte få klappa det fina omslaget och lukta på boksidorna… Men sen, sen tänkte jag: det här händer. På ett eller annat sätt händer det här och vem är jag att sitta och gnälla då?  En stor förändring sker, och det är ganska spännande. Man skulle såklart kunna välja att se det som en besparingsåtgärd. Men jag väljer att se det som att det är framtiden som har kommit och landat i knäet på mig.

Hej framtiden, nu kör vi!

13 reaktioner på ”Hej Framtiden

 1. Pingback: Att tänka e-bok | Debutantbloggen

 2. Jag kan tänka att det beror på vilken målgrupp man har. Barn- och ungdomsböcker tror jag fortfarande främst på som pappersböcker. Eller är det kanske tvärtom? Föräldrarna kan spara tid på att inte behöva gå till bokhandeln. De kanske köper en e-platta istället. Eller vill de kanske lära sina barn uppskatta upplevelsen att hålla i en bok? Jag vet inte, men jag inbillar mig att föräldrar som vill uppmuntra barnen att läsa någonstans också vill minska kontakten med digitala plattformar, t ex datorer och så? Eller? Ni som är…?

  • Nu är mina barn fortfarande ganska små, och kan inte läsa själva. Men de älskar både böcker och digitala verktyg och jag tror att det bara är att acceptera att för dem kommer det digitala att bli norm, inte som för oss något ”extra”. Vi gav bonussonen en surfplatta i 13-årspresent. Han läser mycket och har inget skolbibilotek på sin skola, så vår tanke där var att han skulle ha smidig tillgång till böcker. Det skrivs ju mycket om hur lite män och pojkar läser, och kanske kan en del av den gruppen inspireras att läsa mer genom digital teknik?

 3. Jag har inte läst en enda bok i e-boksformat. Det har helt enkelt inte lockat mig. När man sitter 8 timmar om dagen framför en datorskärm och sedan fortsätter med både dator och smartphone på kvällen då vill jag ha en riktig bok att vila ögonen med när jag väl läser. Dessutom gillar jag känslan och lukten av en ”riktig” bok. Jag kommer troligtvis inte köpa e-böcker förrän det är det enda alternativ som finns.

  • Jag tänkte precis som du, och hade antagligen inte provat e-bok, om det inte varit för ett projekt jag var inblandad i på jobbet. Jag upptäckte genom det ganska tidigt läsplattans fördel när jag skulle ta mig igenom större textmängder av en sort som ändå inte har nånslags sentimentalt värde: texter jag läser i mitt jobb som lektör/skrivpedagog, facktexter jag lånade hem från bibblan med ett klick för att jag bara behövde läsa ett par kapitel och kolla upp en grej. Sen gick jag över även till skönlitteratur mer och mer. Fast det hindrar ju inte att jag älskar tryckta böcker och frotfarande köper alldeles för många. Jag gör skillnad på böcker jag vill äga och spara, och såna som är mer underhållning för stunden, även om de skotten inte heller är vattentäta. Att alltid kunna ha en bok inom räckhåll, att ha en bok i sin smartphone att ägna sig åt medan en väntar på nån istället för att maniskt kolla facebook – det är himla gött faktiskt.

 4. Jag valde att köpa din bok som e-bok och jag föredrar den varianten mer och mer. Jag tror inte du behöver vara rädd att din nya bok blir osynlig. Adlibris och Bokus marknadsför även de böckerna synligt och till lite mer överkomligt pris än en inbunden. Gillade Besvärjelser väldigt mycket för den gränslösa fantasin och att det var fart i den :-)!!!

  • Håller med dig helt och hållet om det. Och det är ju en momsfråga i första hand, tyvärr. Men jag tänker att ju fler i braschen som är villiga att satsa på e-böcker, desto tydligare och mer akut blir ändå den problematiken.

 5. Men tas inte Mix ”pappersböcker” över av något annat förlag inom Bonnierkoncernen då? De borde ju göra en bedömning från bok till bok, vilka som lämpar sig för enbart e-bok och vilka som riktar sig till en läsekrets som föredrar papper eller vilka som tjänar mest på att vara både och.

  • De tas inte över, men däremot gör Mix avtal med Månpocket om pocketupplagor, precis som tidigare. (Men alla böcker blir ju inte pocket). Tryckta inbundna däremot, tror jag inte att vi kommer att få se nåt av därifrån. Det är ju både ett sätt att hänga med framtiden och en besparingsåtgärd, i tider som är svåra för traditionella bokförlag.

 6. Jag skulle nog, precis som du, bli lite förskräckt. Den tryckta boken har ju fortfarande ett starkt grepp om den svenska bokmarknaden. Men samtidigt så måste det väl ses som ett tecken på att förändring är på gång när en stor koncern som Bonniers väljer att satsa på just digital utgivning. Frågan är om de är helt rätt i tiden, eller alldeles för mycket före.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s