Hösten är här och returerna med den

Detta skulle kunna bli ett deppinlägg. Sommaren är slut, strumporna har åkt på igen och det är knappt jag orkar vaxa benen längre. Vad är meningen, liksom?

Med hösten kommer inte bara mörker och kyligare väder, utan även bokreturerna. Bokhandlarna rensar i hyllorna, höststädar. Ut med det gamla och in med det nya. Alla vi som haft våra böcker till salu i den fysiska bokhandeln vet att den tiden kommer. Vi vill inte det, det känns smärtsamt, men det är namnet på spelet – för att dra till med ännu en anglicism.

I en av Facebooks författargrupper har debatten om returrätten varit intensiv. På den enda sidan barrikaden står många författare och på den andra bokhandlarkåren, i det här fallet representerad av Johan Zillén, butikschef på Bokia och gästbloggare på Debutantbloggen. Själv står jag på trottoaren en bit därifrån och tittar på. Jag förstår bådas ståndpunkt och menar att här finns en råbandsknop att knyta upp.
Med råbandsknop är det så att ju mer man drar i ändarna, desto hårdare blir den. Det enda sättet att få upp den är att trycka ändarna närmare varandra. Ni förstår symboliken?

Jag inser att om bokhandlarna ska våga köpa in osäkra kort, typ okända debutanter som jag själv, måste de också veta att de kan returnera böckerna som inte sålts. Å andra sidan är det ju hopplöst för förlagen att ta hela risken och försöka räkna på en bok när ett sålt exemplar kanske inte alls är sålt när det kommer till kritan. Pest eller kolera.

Jag tror att branschen måste hitta ett nytt system men vilket är jag inte kvinna att föreslå. Jag är trots allt bara en stackars debutant … Däremot tycker jag att Johan Zillén förklarar problematiken rätt så bra HÄR

Medan ni läser hans inlägg, försöker jag att vara pragmatisk och tänka att Solviken inte är död bara för att den lämnar vissa boklådor. Den finns ju hos nätbokhandlarna där den fortfarande säljer. Dessutom kommer pocketen i januari/februari och då börjar en ny resa för min roman, en som är minst lika spännande som för den inbundna upplagan. För det är i pocketen som volymerna finns … Men det, mina vänner, är ett helt annat inlägg.

På lördag är det bokmässan i Göteborg och jag kommer att vara där. Välkomna till Studieförbundet Vuxenskolans monter (alldeles intill ingången) fredag kl. 12.30-13.00 för att se mig bli intervjuad. Eller så syns vi kl. 15 tillsammans med de andra debutantbloggarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s