Drömmar kring en bokmässa

Jag har varit på bokmässan i Göteborg varje år sen 2002. Varje gång har jag gått och längtat efter att få se min bok där, att inte bara vara en vanlig besökare utan en författare. Stå på förlagets scen, kanske till och med få vara med på ett seminarium. Att få driva runt på mässgolvet med en snygg namnskylt som ger tillträde överallt. Lite extra allt, helt enkelt.

Så när min bok till slut kom ut i mars i år tänkte jag: Äntligen! Nu är det dags!

Jag skröt lite för mina vänner. Nej, jag behöver nog ingen övernattning på soffan i år, jag räknar kallt med att förlaget fixar allt sånt. Jag såg gratis seminariekort, tillträde bakom kulisserna, hotellrum och gratisvin.

För några månader sen hörde jag följaktligen av mig till förlaget och undrade vad de tänkt att vi skulle göra under mässan. Hade de några idéer? Lite monterframträdanden, kanske? Signering?

Deras svar var: ingenting. Jag fanns helt enkelt inte med i deras bokmässplanering. Jag hade, enligt dem, varit ute tillräckligt mycket i år och nu var det dags för andra författare att få ta lite plats.

Och jag dog lite i den stunden. Här var min dröm, alldeles inom räckhåll, och så får jag inte chans att förverkliga den i år heller. På ett objektivt plan förstod jag förstås deras resonemang. De har begränsade resurser och de måste välja och de måste ha någon sorts rättvisa i sitt urval. Det är inte mycket att göra åt. Min bok kom dessutom ut i mars, och det är ett tag sen. Andra kommer nu och det här är deras första chans att synas.

Ett tag funderade jag ändå allvarligt på att bojkotta hela skiten. Vad är en bokmässa i Göteborg, liksom? Vad har jag där att göra om jag ändå bara måste vara en vanlig besökare i år också?

Men nu rustar jag trots allt för min tolfte bokmässa. Med egen bok men utan arrangemang. Jag kan faktiskt inte låta bli. Debutantbloggsminglet och förlagsmiddagen blir ett litet plåster på såret, saker som jag faktiskt inte skulle ha gjort på mässan om det inte vore för boken. Jag får dessutom chansen att träffa min nya redaktör och förläggaren som jag ska arbeta med på bok nummer två. Min kompis Emma är snäll och låter mig övernatta hos henne i Göteborg i år med, precis som hon gjort de senaste åren. Trots att jag kaxade mig med hotell och VIP-kort. Känns inte så lite pinsamt det där, men jag låter det bli en läxa.

Några böcker kommer jag inte att orka släpa med mig, men jag antar att de ändå finns till försäljning i förlagets monter, och i morgon klockan 15.00 kommer jag att finnas tillgänglig för signering ihop med resten av bloggänget. Vi håller till i caféet uppe vid K-salarna (längst uppe till vänster på mässkartan plan 2).

Så jag tror att det kommer att bli en rätt bra mässa trots allt.

Följ min mässa på bloggen: http://camillajoensson.wordpress.com/

picture-211_168674782

I morgon är jag där, mitt i vimlet.

4 reaktioner på ”Drömmar kring en bokmässa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s