Brev till mitt framtida författarjag (att öppnas om tio år)

Jag vet inte var du/jag befinner dig/mig just nu men jag tror och hoppas att du/jag hunnit ge ut flera böcker och hittat många läsare. Jag tror helt enkelt att det går bra för dig/mig. Och på grund av det är det några saker som jag vill påminna dig/mig om i den här tuffa och ganska konstiga branschen. Saker som är så viktiga att du/jag faktiskt aldrig får glömma bort dem. För jag vill verkligen att du/jag inte bara ska vara en framgångsrik författare, utan också en schyst och ärlig författare.

 

Var generös med din tid, särskilt när det handlar om dina läsare. Utan dem är du ingenting, oavsett hur många kändisar du poserat på bild med.

Var generös och öppen mot andra författare. Ni har mer att vinna på att hålla ihop än på att konkurrera.

Räkna inte med att alla vet vem du är bara för att du gett ut några böcker. De flesta har ingen aning och bryr sig inte heller. Och det är helt okej.

Var vänlig och hjälpsam mot debutanter. Inte bara en gång utan alla gånger. Det du tycker är självklart nu var det inte då du gav ut din första bok.

Minns att du är i branschen för att du älskar att skriva. Låt det vara din drivkraft. Allt annat är egentligen helt oviktigt.

Och på tal om det, skriv det DU vill skriva. Fastna inte bara för att du tror att läsarna/förlaget förväntar sig att du ska göra samma saker hela tiden.

Branschskvaller kan vara kul, men håll det på en rimlig nivå. Nedvärdera aldrig människor. Ta skvallret med en nypa salt eller helst två.

Nedvärdera aldrig din redaktör, oavsett hur många böcker du gett ut. Två åsikter är alltid bättre än en.

Var fokuserad på läsaren som står framför dig när du signerar, stå inte och prata med någon annan bredvid. Dina vänner och bekanta kan faktiskt träffa dig en annan dag.

Kom ihåg att dina vänner utanför bokbranschen är minst lika viktiga som de inom.

Glöm inte bort att det finns hierarkier. De försvann inte bara för att du tuggade dig längre upp i näringskedjan. Förresten är det inte din uppgift att ta dig upp, det är din uppgift att motarbeta hela strukturen.

Betrakta allt med ett visst mått av humor. Det är en absurd bransch och den tål att skrattas åt.

Och kom ihåg att göra just det. Skratta alltså. Ha kul helt enkelt. 

Sist men inte minst, högklackade skor på Bokmässan är sååååå överskattat. Håller kängorna fortfarande ihop? Ta dem i stället.

 

Jag hoppas att du/jag fortfarande tycker att allt det här är fullständigt självklart. Om inte får det tjäna som en påminnelse som jag verkligen hoppas att du/jag tar åt dig/mig av.

Hälsningar från ditt debutantjag

 

 

 

18 reaktioner på ”Brev till mitt framtida författarjag (att öppnas om tio år)

    • Tack! Ja, bokbranschen kan vara snårig och svår att förstå sig på. Jag hoppas att vi kan vara lite av en motvikt. Lycka till med manuset! Vi är ju några här som har en hel rad med refuseringar bakom oss, men som bevisat att det ändå går att nå drömmen till slut.

  1. Hur bra som helst! Inte för att jag vet hur det är att debutera, men för att jag börjar lära känna branschen och har träffat en och annan författare med tio år i ryggen… 🙂

    /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s