Förberedelser för en framgångsrik Nanowrimoupplevelse

Idag är det exakt tio dagar kvar tills Nanowrimo börjar.  Jag har en idé, och, som ni vet, en anteckningsbok där jag skriver ner allt relaterat huller om buller, för att komma ihåg till det är dags. Och jag skojar inte – det kliar i fingrarna. Jag filar på startmeningar. På formuleringar och upplägg. Jag vänder och vrider på replikskiften i huvudet och funderar över upplägg – ska jag skriva en vanlig första personsberättelse som jag först tänkte? Eller ska jag vara lite retro och göra ett dagboksupplägg? Det skulle kunna fungera. Vad medför de respektive lösningarna för något när det gäller stilen? Sådär håller jag på. Det känns ju jobbigt att inte få börja skriva än, när jag nu har en så bra idé, men fear not om ni känner likadant – det finns massor med saker man FÅR  göra. Idag ska jag prata om dem.

Saker man får göra innan Nanowrimo börjar:

1) Planera karaktärer. Och då menar jag inte bara bestämma vad de heter och vem som ska bli ihop med vem utan jag menar lära känna dem. Deckarförfattaren Elizabeth George berättar i sin bok Skriv på! att hon gör noggranna uppteckningar av alla karaktärer innan hon börjar skriva, för att verkligen veta allt om den. Har man tid att ta reda på allt, särskilt om sin huvudperson, tycker jag man ska göra det. Här finns exempel på frågor att besvara. Om du inte har lika mycket tid, eller tålamod, eller det rör sig om karaktärer som inte spelar huvudrollen, vill du kanske nöja dig med ett sånt här, lite mindre men väl sammanfattat arbetsblad.

2) Planera intrigen. Det finns ju de som gillar att ha en början och bara kasta sig in. Och det är helt okej att göra det – särskilt i Nanowrimo, där det inte finns några som helst krav på att det man skriver ska hänga ihop. Men om man gillar att planera, eller i alla fall kan tänka sig att göra det, är det ingen dum idé att fundera över nyckelscener och vändpunkter i förväg. Att ha planerat vägen i förväg gör det lite lättare att orka i mål. (Det är lite som att ha en GPS istället för att springa fritt i skogen. Båda varianterna har sin charm, men den ena gör det lättare att ta sig snabbare till målet, även om risken naturligtvis är att man missar någon fantastiskt längs vägen. Därför: planera inte FÖR hårt. Acceptera att din hjärna kommer att avvika från planen när du väl börjar skriva. Det är trots allt en process.)

Jag har pratat lite om det här med synopsis och intrigskisser tidigare, och det finns massor med modeller att använda. De flesta är upplagda på samma grundläggande sätt. Här är en favorit som jag har lagt ut förut, men den förtjänar att postas igen:

Dan Wells berättar om story structure. De två första delarna är superbra, om du vill ha flera, mer genrespecifika genomgångar, så kolla alla fem delarna. Och sen gör du en struktur och börjar med slutet, precis som Dan. Jag har aldrig börjat med slutet förr, den här gången ska jag prova det.

3) Leta miljöer. Du kan tänka ut dem och spara dem i minnet eller skriva ner dem, eller fotografera platser du befinner dig på, eller googla platser och miljöer som du tror kommer att förekomma i din berättelse.

4) Annan typ av research. Vet du redan nu att det kommer att förekomma en sportfiskare i din bok? Vet du absolut ingenting om sportfiske? Passa på att ta reda på lite grundläggande ( och intressanta) fakta redan nu, så slipper du köra fast sen. Ska du skriva fantasy? Fundera över hur magin fungerar, över vilka regler som gäller för övernaturligheter. Vad kostar magin? Vem har tillgång till den? Såna saker. Då vet du vad du har att hålla dig till sen.

5) Samla på ord, meningar, schyssta formuleringar och replikskiften. Du kan faktiskt skriva ner ett par repliker utan att det räknas som fusk, så länge du inte skenar iväg och helt plötsligt har skrivit en hel dialog.

6) Rita kartor över staden eller världen där din berättelse utspelar sig så att du har helt klart för dig hur det ser ut. ( Detta är såklart överkurs, men det finns de som tycker det är det roligaste med hela Nanoupplevelsen).

7) Kolla in Nanoforumen och snacka med en massa andra folk som också längtar efter att börja.

Vad väntar du på? Det finns massor kvar att göra!

5 reaktioner på ”Förberedelser för en framgångsrik Nanowrimoupplevelse

  1. Pingback: Nanowrimo-snabbskrivar-taktiksnack | Johanna Lindbäck

  2. Gillar verkligen dina peppande inlägg! Har anmält mig men är ju riktigt långsam och kortfattad när jag skriver i vanliga fall så tror det kommer bli kämpigt. Men kul!

  3. Pingback: Dan Wells’ sju intrigpunkter | Lugn. Det ordnar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s