I dagarna blev omslaget till bok 2, Croissants till frukost, klart. Och ja – det heter ”Croissants” och inte ”Croissanter” på mitt omslag eftersom vi valde den franska böjningen med flit, dels som en blinkning åt platsen där största delen av berättelsen utspelar sig, dels för att jag tycker att det grammatiskt korrekta ”Croissanter” är ett så otroligt fult ord. Men jag använder det inne i boken, där följer jag SAOL. Utanpå boken däremot, råder konstnärlig frihet …
Men nu tänker jag överlämna ordet till Anna Handell/Montage som skapat omslaget, ett teamwork mellan henne, förlaget och mig på ett litet hörn. Jag undvek dock att lägga mig i alltför mycket, hade fullt förtroende för att förlaget och Anna kunde sitt jobb.
Hur tänkte då en kreatör som Anna när hon jobbade med mitt omslag? Vad tog hon hänsyn till? Hur såg processen ut? Frågor som jag själv önskade få svar på, fascinerad som jag är, och alltid varit, av kreativa människor.
Jag ville respektfullt tolka Annikas berättelse och ta fram stämningen i hennes ord. Ibland kan längtan efter skönhet vara nästan smärtsam, fastän man befinner sig precis där i stunden. Det finns en svärta i all värme, och horisonten är där borta i diset. Nära men långt bort. Kompositionen i bilden låg självklar i sinnet redan när jag läste den första delen av manuset. Harmoni. Säljande harmoni, skulle det bli!
Vi pratade ihop oss om ledord och sedan skickade jag blyertsskisser för att försöka förklara hur jag hade tänkt. Annika hade tänkt precis detsamma. Klick!
Pinjeträdets form var viktigt för att rama in hela bilden och efter att jag fått idén med bildens komposition godkänd hos förlaget, satte jag igång att teckna. Barren ritade jag på ett eget papper och duplicerade flera gånger i Photoshop, för att ge djup och grund.
Eva Fallenius på förlaget tyckte att ett foto (som först var aktuellt) med en stol och ett bord på en terrass var alltför stela och ”ofranska” (jag höll med) och till slut kom vi fram till att jag skulle rita det hela. Eller ”montera” alltihop och själv teckna det jag tyckte saknades.
I trädgården ritade jag av mitt eget möblemang och gjorde det svart för att passa med järnräcket. Jag klippte ut berg att längta till ur ett papper med lite struktur, och monterade in ett foto från Frankrike med hustak. Jag älskar vinrankor och ritade för många som sedan inte fick plats.
Annika ville ha rosor med eftersom rosorna har betydelse för berättelsen. Så då fick det bli rosor, så klart! Jag funderade en stund på det, ville inte ha helt perfekta illustrerade rosor med risk för att det skulle bli för endimensionellt och rent av gulligt. Vi hade pratat om svärtan i boken och om man tittar på en ros så är den faktiskt ganska rafsig i sitt växtsätt. Taggar och oregelbundna grenar i allt det sköna…
Slutligen plockade jag av ett par kvistar av min favoritros, Madame Alfred Carrier, i trädgården och fotograferade av dem utan att försköna eller justera hur spretiga de var. Sedan ritade jag över dem med egna färger.
Under arbetets gång har det sagt klick, klick, klick och jag tror inte att jag är den enda som kommer att förtjusas av Annika och hennes bok.
Jag hoppas att Anna har rätt, att boken när den kommer ut april 2014 hittar sina läsare. Men oavsett hur det går har jag mitt omslag kvar. Jag fick nämligen bilden förstorad, utprintad på konstpapper och signerad.
Nu ska den ramas in.
Tjoho!
Pingback: Bokomslag till romanen ”Croissants till Frukost” – Montage
Pingback: Nytt bokomslag ”Croissants till Frukost” – Montage
Så fint! Och kul att läsa om processen bakom. Omslaget är precis så inbjudande att boken bara ”skriker” om att få läsas! Då har man verkligen lyckats! 🙂
Hum … bara att hoppas att texten motsvarar omslaget!
Verkligen läckert och lyckat omslag! Det bara skriker Frankrike om det. Grattis!
Mitt födelseland … Tack från oss!
SUPERFINT!! Jag vill läsa nuuuuu!!!! 😀
Jag vet – jag med! 🙂
Tack! Ska bli superkul när Annika är klar och den kommer ut. 🙂
Håller med alla, tycker om detaljerna, t ex det där i högra hörnet som jag tolkar som ett visset rosenblad där bara bladnerverna är kvar. Vackert och spännande.
Exakt så, Katinka, det är detaljerna som gör det!
Vad roligt att du varit så uppmärksam. Tack!
Jättefint omslag och kul att se hur det kom till. Jag blir sugen på att läsa boken. Och jag håller fullständigt med att ”croissanter” hade förstört det franska intrycket, SAOL till trots!
Jobbigt ibland att vara estet. 🙂
Tack! Ja, läs!
Jag har redan öst beröm över det här omslaget. Gör det igen. Mycket vackert. Det verkar också vara proffsigt och respektfullt, av både författaren och illustratören, att lita på varandra. Tillit – stavas lika från båda håll. 🙂 Lycka till!
Tillit … har aldrig tänkt på att det stavas lika. Så sant!
Annika är en mycket bra samarbetspartner. Tydlig, professionell, passionerad och varm. 🙂
Väldigt snyggt! Det var också väldigt intressant att läsa om själva processen mot den färdiga produkten.
Tänk så mycket tankearbete som ändå måste till!
När en idé blir så klar och tydlig är det som att gå omkring och bära en skatt.
Vilken process! Tycker speciellt om att rosorna inte fick bli ”för perfekta”!
Respekt! 🙂
Tack Ann-Charlotte. Gick helt klart utanför min comfortzone där. Har nog inte ritat på foton någon gång förut vad jag kan komma på.
Så spännande att läsa! Tack Annika och Anna för att ni delade med er av era erfarenheter! Och så snyggt det blev. Det finns verligen både liv och djup i bilden.
Nu återstår bara att välja papper till omslaget. Matt, bestruket, blankt … 🙂
Tack och varsågod. Trevlig kommentar.
Vackert! Och sjukt intressant. Att det är så många korr-vändor och pill, det kunde man ju ana. Men en sån här story för ett specifikt omslag slår förstås ens föreställningar. Superkul!
/Anna
En hel del pill blir det och formgivare är ett tålmodigt släkte!
Ja, riktigt roligt! Tack!
Mitt jobb är ofta roligt, må du tro. Det här förtroendet var nog lite extra kul.
Jag tycker också det Ethel, och som man ser på Annas översta skiss så fortsätter bilden på baksidan också, lite av fortsättning följder … 🙂
Väldigt tilltalande omslag, Anna och Annika! Den utstrålar en spännande blandning av både lugn och rörelse.
Tack Ethel! Vi pratade om att försöka fånga ”livet” och rörelse utan att ha någon person med.