Gästbloggare Johanna Wester: Jag vill berätta om längtan

??????????????????????????????????????????????????????

Denna söndags gästbloggare är Johanna Wester som debuterade i höst med romanen ”Nattsagor för sömnlösa” på Natur & Kultur. Johanna är född och bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon är skribent och föreläsare inom mänskliga rättigheter. Hon har även bl. a spelat Egalia på Teater Tribunalen och arbetat ideellt i Egypten, Skottland och Thailand.

Oavsett om det har varit i text eller i andra former har jag velat prata om längtan. Den kommer i olika skepnader, upplever jag, och kan vara nyttig likaväl som skadlig. Den senare sortens längtan är för mig en mekanisk sorts väntan som inte leder någonstans. Drömmen i fråga görs sällan till verklighet, för man har handlingsförlamats av sin längtan. Kanske hade man orimliga ideal eller definierade aldrig verkligen helt vad det var man vill ha. Så har jag i alla fall kunnat känna ibland. Att nu längtade jag bara för längtandets skull.
Men det finns en annan sorts drift också, en mer grundad och hälsosam längtan, som jag anar kan ta en desto längre. Den som är realistisk, vaken och faktiskt omvandlas till handling. Den som blir till en stadig kompassnål, en riktning man följer.

I min roman ”Nattsagor för sömnlösa” ville jag titta på båda de här formerna av längtan. På gott och ont ville jag låta dem prägla bokens huvudpersoner där de spelar ut sina kort i Stockholmsnatten. Berätterskan är tjugoåriga Olivia och hon vill ha en intensiv livsupplevelse, varje minut om det är möjligt. Men i hennes längtan finns också djupa fallgropar, för både henne och hennes vänner; äventyrerskan Christina, den broderslika vännen Pascal och den förbannelse som är Josef. Boken handlar om dem fyra, deras längtan och den implosion emellan dem som till slut blivit oundviklig.

www.nattsagor.se.

Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s