Författare = masochist?

Att vara utgiven innebär så mycket mer än att få hålla sin bok i handen. Det innebär även att hamna i ett sammanhang. Att få nya vänner, kollegor, träffa läsare, ge intervjuer, dricka bubbel ibland … Men att vara utgiven innebär också att bli del av en ibland obegriplig och grym bransch.

Skratt och tårar, hopp och förtvivlan i en salig röra.

Att låta manuset lämna hårddiskens avskildhet för att istället utsättas för andras ögon, betyder att det jag skapat blir bedömt. Betygsatt. Tuggat och i bästa fall svalt. I sämsta utspottat med en grimas.

Som debutant trampar du på många minor. Eller ser andra göra det. Som debutant måste du vara hårdhudad, lära dig att inte ta saker och ting personligt. Sila och sålla. Ett löfte ena dagen kan förvandlas till en besvikelse nästa.

Bokbranschen är turbulent, kartan ritas om, villkoren förändras för såväl stora som små förlag. Till exempel har Massolit Media köpt Forma books av ICA-gruppen. Vad det innebär för de förlag, bland andra Damm, och de författare som tillhör Forma vet ingen.

Norstedts är också till salu, KF är inte intresserad av att behålla förlaget.
Även små bolag har det tufft ekonomiskt. Vem vet hur länge det dröjer innan flaggan halas ner? Och hur ska det gå för bokhandlarna? Kommer det att finnas fysiska boklådor i framtiden? Fysiska böcker?

Mitt i ett stormigt hav guppar vi författare omkring i våra bräckliga farkoster. Vi håller i relingen tills knogarna vitnar och hoppas på det bästa, väl medvetna om att vi måste leverera inte bara kvalitet utan också kvantitet. Misslyckas vi, riskerar vi att få silkessnöret av förlaget.
Är du lönsam lilla vän? Kan du bli det? Jaså, inte. Tack för kaffet …

Som författarwannabe, ivrig att få kliva över tröskeln och äntra de utgivnas planhalva, är det lätt att dra en lättnadens suck när antagningsbeskedet från förlaget dimper ner. Äntligen får man vara med och spela. Och visst är det ett spännande och givande spel som ger mycket tillbaka, men det kan också vara kallt och utan pardon. Hur din bok tagits emot av köparna och kritikerna kommer att analyseras och resultatet få konsekvenser för din fortsatta författarkarriär. Var beredd på det.

Ändå är vi många som inte kan tänka oss något bättre än att få bli, eller fortsätta vara, en del av denna obarmhärtiga värld. Är det detta som kallas för masochism?

18 reaktioner på ”Författare = masochist?

  1. Läskigt, skrämmande, peppande och nyttigt. Tack! Man får räkna med att bryta ihop då och då som du säger, men det gör man väl ändå redan som det är? What else is new? =)

  2. Det är nog det som är det största felet med mig, jag kan bara ta saker och ting på ett enda sätt = personligt. Texten ÄR jag. JAG är min text. Men som klyschan lyder ”det är bara att bryta ihop och komma igen” :-)! Får jag distans, reser jag mig igen, måste bara få distans först.

  3. Bra skrivet, och bra liknelse med författarna som guppar omkring på ett stormande hav. Ja, man kanske måste vara en smula masochist för att ge sig in i detta frivilligt. Och det är sant också att man måste se förbi den där romantiserade bilden av författaryrket. Speciellt i tider som dessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s