En slägga mot skrivkrampen

Undervisning i kreativt skrivande handlar för mig om att visa fram metoder och verktyg. Så här kan du göra. Eller så här, eller så här. Sen är det upp till var och en att pröva sig fram tills de hittar något som funkar för dem. För det finns inte bara ett sätt att skriva på, det finns flera och inget av dem är egentligen fel. Huvudsaken är att det funkar, och du vet att det funkar när du har en text som läsaren förstår och som förmedlar det du vill att den ska förmedla.

Men för att det över huvud taget ska bli en text krävs det ju att du skriver. Och väldigt många har svårt för att göra ens det.

Skrivkramp och blockeringar har jag själv varit tämligen befriad ifrån. Jag vet att jag alltid kan skriva och blir därför inte särskilt nervös över ett havererat projekt eller en berättelse som är på väg att gå åt skogen. Jag vet att jag kan fixa det på ett eller annat sätt, eller åtminstone skriva något nytt. Men den övertygelsen kommer ur det faktum att jag hållit på så länge. För deltagare som nyss börjar slå sig in på skrivandets väg är det här stora och skrämmande saker. Min försäkran om att det blir bättre med tiden är en klen tröst.

Det här är kanske den svåraste delen av att undervisa i skrivande. Jag kan ge er metoder och verktyg, tips och råd, och en massa peppning om ni behöver det, men jag kan inte lösa alla problem åt er. Även om jag hemskt gärna skulle vilja.

Varför någon upplever det som att hen inte kan skriva är väldigt individuellt. Det kan bero på yttre faktorer, att du helt enkelt inte finner tid och ro för att skriva, men väldigt ofta är det inre faktorer som spökar. Överdriven självkritik har en förmåga att dra ner dig och låsa fast dig om du inte ser upp. Många har svårt för att skriva om de inte kan se ett tydligt mål framför sig, att bara skriva på skoj räknas inte, det är ju inte ”riktigt” skrivande. Andra blir fixerade vid att texten måste bli perfekt direkt på första försöket och kommer därmed sällan förbi första stycket.

Tyvärr finns det inget universalmedel mot skrivkramp. Det finns inget enkelt sätt att riva ner blockeringarna på. Jag kan bara upprepa det som jag vet är sant, nämligen att det är okej att skriva dåligt och det är okej att skriva bara för att det är kul. Du har ingen som helst skyldighet att visa upp texten efteråt, du kan bränna upp den i spisen, gräva ner den i trädgården eller äta upp den om du så vill. Men skriv den först. Strunta i om det blir bra eller inte, strunta i stavning och grammatik och allt det där om du tycker att det är svårt, det kan du ändå rätta till senare. Strunta till och med i vad den ska handla om, det får du hitta på under tiden. Skriv och sen kan du bestämma vad du vill göra med texten.

Det är egentligen inte svårare än så. Men inte lättare heller. För det är krävande att våga släppa taget. För vissa är det nästan omöjligt. Jag har ägnat timmar åt att försöka övertyga osäkra cirkeldeltagare att ingen kommer att slå på dem för att de skrivit en dålig text. Och även om de till slut tror mig i just den stunden kommer det ändå att kännas jobbigt igen när de väl sitter där ensamma och ska försöka skapa något. Forcera det motståndet, säger jag. Slå ner den där väggen, klättra över den, gör vad som krävs för att ta dig till andra sidan. Det är inte alltid så himla lätt, men det är värt det. Det är så värt det.

4 reaktioner på ”En slägga mot skrivkrampen

  1. Tack för peppning, Camilla!

    Det som jag har upplevt ibland i skrivarkurser, är att jag känner konkurrensen mellan oss deltagare. Tänk om ingen har något att säga om min text, tänk om jag märker att min text inte är tillnärmelsevis, inte ens i närheten av de andras texter, vad gäller kvalitet. Jag vill sjunka genom golvet. Jag blir livrädd. Det är inte kul :-).

    • Nästan alla tänker som du. Det är därför sådär 75 % av alla deltagare jag haft börjar varje uppläsning med att säga: Nä, det här är ju inte så bra, men jag får väl läsa ändå … Och sen läser de upp en jättefin text. : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s