Tips inför redigeringen – kursivt

Den stora planen är att min bok nummer 2, Här och nu, ska komma ut under 2014. Det betyder att redigeringsfasen är i inledande fas.

Som jag skrivit om några gånger på Debutantbloggen så har jag ett par knep för att försöka överleva in i korrekturfasen och sedan få en tryckt bok utan alldeles för många fel i. Bland annat brukar jag ändra i marginalerna, byta font och skriva ut på papper i olika omgångar för att på så sätt hitta fel. Ögat blir ju lite hemmablind och jag vet ju vad som händer i historien så man slajdar lite väl mycket över texten då.

Häromdagen läste jag i Kim Kimselius bok ”Att skriva med glädje” ett smart redigeringstips. Om man vill ha något kursivt i manuset kan det vara bra att göra understrykning på de orden också. Detta på grund av att byta av font kan göra det kursiva normalt. Om jag minns rätt så hade Lova typ tre sådana kursiva ställen och nej, de är inte med i den tryckta boken. Jag kom inte ens ihåg att de var kursiva när jag läste igenom. Min ungdomsroman har en hel del kursiva, mycket för att sms har blivit uttryckta så. Här är detta tips mycket värdefullt.

Det stämmer inte med alla program ska jag säga, för jag har provat, men det gäller för en del och då är detta viktigt. Det understrukna kommer dock att vara kvar. Med andra ord, håll orden understrukna så länge som möjligt i korrekturfasen så att kursivt inte faller bort.

Tack för tipset, Kim!

Om Eva Ludvigsen

Trebarnsmamma som gärna tillbringar timmar tillsammans med påhittade karaktärer medan barnen leker kurragömma.
Det här inlägget postades i Eva Ludvigsen, författarens hantverk. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tips inför redigeringen – kursivt

  1. Anna Lönnqvist skriver:

    Bra tips! Fast i redigeringsbubblan och har en hel del kursivt som jag måste markera. 🙂

  2. Katarina skriver:

    Men det där understrukna, ska det vara kvar då, när boken går till sättning? Det har jag alltid funderat över. alltså hur långt hänger det med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s