Mota prestationsångesten i grind!

Samtidigt som jag ivrigt väntar på att Solviken ska komma ut i pocket (vilket enligt Månpocket blir i februari eftersom det är en mars-release, och nej, inte heller jag förstår logiken i det, trots att jag fick den mig förklarad när jag var på författarfrukost hos just Månpocket i förra veckan), laddar jag inför redigeringsomgången av Croissants till frukost (jag ska få tillbaka mitt manus från förlaget den 20 december), OCH skapar pusselbitarna som ska bli min tredje bok. Jag har nämligen insett att det är precis så jag jobbar – först tillverkar jag delarna, sedan lägger jag ihop dem till en helhet.
Det känns onekligen lite schizat att ha tre olika berättelser som snurrar runt i huvudet samtidigt men jag trivs rätt bra med det.

Jag hade ingen som helst prestationsångest när jag skrev Croissants till frukost. Märkligt, det borde jag ha haft. Solviken hade ju uppfört sig exemplariskt och förlaget som i och med min 2:a köpt grisen i säcken, förväntade sig en bok på minst samma nivå. Det borde ha gjort mig förlamad av skräck.
Men icke. Faktum är att det var precis tvärtom. Nu visste jag ju att jag kunde skriva en roman, en som dessutom fått och får mestadels positiva läsarreaktioner. Jag slappnade av. Vågade lita på min förmåga att få till det, vågade låta berättelsen berätta sig själv. Inte någon gång tvivlade jag. Manuset skulle bli skrivet, den deadline jag själv satt, hållas, och såväl förlag som coach och testläsare bli nöjda.
Ni hör väl hur det låter?
Skrytigt och förmätet.
Så självgott att man vill kräkas. Måtte gudarna straffa mig å det grövsta och lära mig veta min plats, kanske någon tänker.
Och det kan förstås mycket väl bli på det viset – att Croissants hatas av alla och blir ett riktigt magplask. Fast jag tror inte det och det känns lite läskigt att erkänna det offentligt. Jag vet att jag gjort mitt allra bästa och att mitt skrivande utvecklats. Vad mer kan man begära?

Min tredje roman är bara en tanke ännu, ett embryo. Men graviditeten kommer att bli längre än med Croissants. För det märkliga är att NU känner jag pressen. NU har prestationsångesten vaknat. NU tänker jag att jag inte får göra någon besviken och jag måste överträffa mig själv. För jag vill ju bli underbar och älskad av alla och jo, på jobbet ska det också gå jättebra …

Med ens ser jag skrivkrampsspöket närma sig med stormsteg, och det innan jag ens skrivit en enda rad på det som är tänkt att bli den tredje och sista delen av Solviken-trilogin (i och för sig har jag inte planerat för en trilogi, inte på det viset, men visst lät det tjusigt?). Det slår mig då hur glad jag är över att jag inte debuterade som osäker tjugo- eller trettioåring. Numera vet jag att jag kan och att mina egna tankar är min största motståndare.
Det är med författare som med idrottsmän; att komma i mål trots blodsmak i munnen är en fråga om inställning till sin egen förmåga. Vem ska våga tro på mig om inte jag själv gör det?

5 reaktioner på ”Mota prestationsångesten i grind!

  1. Snarare jonglerar jag med 3 berättelser eftersom Solviken fortfarande är högst levande och jag måste gå tillbaka till den för att knyta ihop påsen på något vis. Om jag nu gör det … 🙂

  2. Mäktigt att du jonglerar tre texter i tre olika stadier samtidigt. Snabbt jobbat liksom, jag har svårt att jag någonsin kommer att hamna där. Här är det mer ”en sak i taget” som gäller.

    Älskar att du är så nöjd med ditt eget arbete, det är inte det minsta skrytigt tycker jag. Bara inspirerande. Man får gilla det man gör, det är bra att påminna sig.

    /Anna

  3. Gillar slutklämmen och liknelsen med idrottarens målgång. Vem ska tro på mig om inte jag gör det? Textkritiska är vi ju ändå, eller hur? Heja Annika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s