Ännu fler nyanser av skrivande människor

Eftersom jag inte har en aning om vad jag ska skriva om i dag får det bli lite fler skrivande personligheter som jag stött på. Enjoy!

6. Entusiasten

Entusiasten är blind för alla problem, både de som gäller bokbranschen och de som handlar om hens egen text. Med en nästan manisk energi kastar hen sig in i det ena projektet efter det andra och är helt övertygad om att hela världen bara väntar på hens alster. Och hen är duktig på att sprida dem också, hen tvekar till exempel inte en sekund med att sända sin senaste pjäs till Lars Norén i hopp om att han ska sätta upp den på Dramaten. Det finns något oförstört och charmigt i Entusiastens sorgfria sätt att ta sig an branschen. Tyvärr bli magplasken desto hårdare när refuseringarna börjar trilla in, eller ännu oftare den stora svarslösa tystnaden. Som tur är låter sig Entusiasten inte påverkas av det någon längre stund utan letar i stället fram Yohios e-postadress för att skicka en låt som hen nyss skrivit och som säkert skulle passa i nästa Melodifestival.

7. Pratkvarnen

Det tar ofta inte mer än några minuter innan hela skrivargruppen inser att Pratkvarnen inte är där främst för att skriva. Nej, varför ägna tid åt något så jobbigt som att plita ner bokstäver på ett papper när det är mycket lättare att säga dem högt. Pratkvarnens texter är som bäst fragmentariska och ganska osammanhängande och gruppen har inget annat val än att ställa en massa följdfrågor. Vad menar du där? Hur tänkte du här? Vem är egentligen den här personen? Och det är förstås precis det som Pratkvarnen vill eftersom hen då får chansen att just prata. Mycket och länge. Pratkvarnen vägrar förstå att vi andra tycker att texterna är otillräckliga och borde bli tydligare, hen finns ju på plats och förklarar så gärna. Vad är problemet egentligen?

8. Idésprutan

Idésprutan skriver mycket och snabbt och har alltid flera projekt på gång samtidigt. Detta är både en fördel och en nackdel. En fördel eftersom Idésprutan alltid har något att skriva om, men en nackdel eftersom allting förblir halvfärdigt. Det krävs en seriös kraftansträngning från Idésprutan för att någonting ska bli klart och för varje färdigskriven text går det minst femton oavslutade. Och redigering orkar hen sällan med. Varför ödsla tid på gamla texter när det finns så många nya som väntar på att få skrivas? Att det många gånger är redigeringen som lyfter texten från medioker till riktigt bra vill Idésprutan inte riktigt kännas vid.

9. Skolbarnet

Skolbarnet är trots namnet ofta något äldre, eller i alla fall gammal nog för att ha upplevt forna tiders strikta skolmiljö, men det finns förstås yngre undantag. Skolbarnet lyssnar alltid väldigt uppmärksamt, räcker upp handen innan hen talar och skriver plikttroget ner allt som sägs. Men när det är dags att skriva upplever skolbarnet det ofta som kaotiskt och svårgripbart. Informationen är aldrig tillräcklig för Skolbarnet. Hur många sidor ska det egentligen vara? Vad ska det handla om? Skolbarnet förväntar sig tydliga riktlinjer och uppmaningen ”skriv om vad du vill” är det värsta hen kan höra. Vad menas egentligen med det? Har inte ledaren en skyldighet att tala om för oss vad vi ska göra? Ska det verkligen vara nödvändigt att behöva tänka själv? Skolbarnet förväntar sig också att det ska finnas ett tydligt facit till alla skrivövningarna och blir lätt konfunderad när jag hävdar att det inte funkar så.

10. Drömmaren

Drömmaren vet att hen kommer att bli författare förr eller senare. Det bara är så. Om det sen tar fem år eller tio eller femton spelar ingen roll. Drömmaren är inte alltid den mest begåvade i en grupp, men hen har en drivkraft som många andra saknar, hen är villig att kämpa för att bli bättre. Hen är ödmjuk och inser vad hen behövder arbeta med och gör det också. Och allt eftersom blir det bättre, texterna växer både i omfång och kvalité. Drömmaren är sällsyntare än vad man kan tro och dyker bara upp ungefär en gång per femte cirkel. Men jag känner alltid igen dem och även om jag inte bör särbehandla någon i gruppen så ömmar mitt hjärta alltid lite extra för dem, eftersom jag känner igen mig så väl i dem. Och Drömmaren gör mig ofta stolt genom att gå vidare till någon skrivarlinje på en folkhögskola eller kanske till och med ett universitet. Förr eller senare kommer jag säkert att få se en bok från någon av dem också.

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i bokbranschen, Camilla Jönsson, Debut, författarens hantverk, Skrivutbildningar. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Ännu fler nyanser av skrivande människor

 1. Ping: Lördagsenkät: Vilken slags skrivande människor är vi? | Debutantbloggen

 2. Maria skriver:

  Åh vad roligt! Alla skrivarkurser jag gått på går i repris i huvudet och jag känner igen varenda en. Märkligt nog dyker jag själv inte upp, det känns som om jag har ett självinsiktsproblem, och nu ska jag fundera på vem jag är 🙂

 3. Jag är nog Idésprutan och Drömmaren 🙂

 4. cat skriver:

  Jag e nog en idéspruta…. tyvärr.

 5. Ethel skriver:

  Haha! Som sagt träffsäkert.

  Pratkvarnen är en alldeles, alldeles jättebra beskrivning av en hen i en skrivarkurs jag gick för några år sen. Orkade inte lyssna. Det kröp i kroppen på mig av otålighet. Vi var ju där för att skriva :-). Jag tror att den personen var längst bort på skalan = 100% pratkvarn.

  • Camilla Jönsson skriver:

   Då kan du tänka dig hur jag känner mig som ledare när jag står inför en Pratkvarn och för femte gången påpekar att det här är en cirkel i skrivande och inte en diskussionsklubb. : )

 6. Sara G. skriver:

  Mitt i prick, Camilla! Jag har träffat samtliga karaktärer i flera upplagor. Riktigt träffsäkert beskrivet!

 7. Verkligen klockrent! Jag har träffat de flesta. 🙂

 8. Kära Syster skriver:

  Hurra! En mycket bra fortsättning! Ser alla typer tydligt framför mig även om några är svåra att placera in i den skrivargrupp jag ingick i en gång i tiden på Folkuniversitetet.

  Och: hahahaha, Pratkvarnen…Älskar beskrivningen:)

  /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s