Boktips: Bästa bok med jultema

Julen står snart och bankar på dörren. Hårda paket är alltid välkommet så vi tipsar lite om böcker ett par lördagar framöver. Idag är temat ”Bästa bok med jultema”.

AnnaMaria Jansson

Foto: Magnus Liam Karlsson

Foto: Magnus Liam Karlsson

Så konstigt, när jag skulle komma på böcker med jultema stod det bara still, är det ett ovanligt tema? Förekommer inte jul i moderna böcker? Hur som helst, de som poppar upp i huvudet är så klart A Christmas Carrol av Dickens. Så många gånger jag läst den, till och med dramatiserat den, den är tacksam för teatergymnasieklasser känns det som… Sen tänker jag på Kalle och chokladfabriken också, av Roald Dahl. Jag vet att Kalle får biljetten för att chokladen är hans födelsedagspresent, men det är snö på marken och kallt och någonting får mig alltid att koppla samman den med julen. Båda är i vilket fall fina klassiker, läs dem.

Eva Ludvigsen

EvaSignering

Alltså, kan man svara något annat än Astrid Lindgren här? Alla böcker där jul ingår är böcker jag gärna läser högt för mina barn eller minns från mina egna barndomsjular. Madicken, Bullerbyn, Pippi. Till och med Ronja. You name it! Hemma hos oss är högläsningen viktig både kvällar men verkligen under mörka vinterkvällar med adventsstjärnan tänd. Underbart!

Camilla Jönsson

Foto: Malin Enting

Foto: Malin Enting

C.S. Lewis Häxan och lejonet, förstås. För den där härligt vintriga stämningen, åtminstone i första halvan av boken. Så värst mycket jul är det kanske inte, men Jultomten är ju faktiskt med på ett hörn. Kanske beror den här känslan av julighet på att jag faktiskt själv fick boken i julklapp en gång för många, många år sen.

Annika Estassy-Lovén

Visitkort framsida

Hercule Poirots jul av Agatha Christie. Det var en evighet sedan jag läste den men det är en klassisk mordgåta med välbekanta ingredienser.
En julsaga av Charles Dickens, berättelsen om den girige och elake Ebenezer Scrooge som får möta tre spöken som tvingar honom att minnas olycklig barndom och bortvald kärlek, är ju en klassiker.  Jag har läst och sett och hört historien ett antal gånger men faktum är att jag aldrig tyckt om den och jag vet inte varför!
Alldeles pinfärsk är Jonas Karlssons God Jul: en berättelse. Jag har inte läst Karlssons skildring av kontorslivets vedermödor ännu men måste, som den kontorsråtta jag själv är, absolut göra det.
Och slutligen: En fröjdefull jul av Viveca Lärn. Jag har läst och gillat alla hennes romaner om Saltön.

Maria Friedner

Foto: Minna Jonsson

Foto: Minna Jonsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min absoluta favoritjulskildrning är den hetsiga, ganska oaptitliga julbordsscenen i Ulf Lundells Sömnen.

Jag ville ha gurkan till pastejen och rödbetorna till syltan och inte tvärtom och just som jag började få något sånär begrepp om det hela och sillen äntligen var slukad så var det dags för Hej tomtegubbar en tredje gång och så supen och så ögonen som skulle vandra runt och återigen Tjosan! och när jag såg ner på tallriken efter att ha vält huvudet bakåt så hade en skaplig hög sillsallat blandat sig i leken och ovanpå sallaten låg ett par smörstekta prinskorvar med varsin sträng Gotlandssenap längs ryggraden .

Den här scenen är ingenting för den som vill ha mysig julstämning, men den är en bit svensk kulturhistoria som får mig att skratta och äcklas varje gång.

2 reaktioner på ”Boktips: Bästa bok med jultema

  1. Stenhjärtat av Katarina Wennstam var visserligen sommarföljetong i DN men utspelar sig vid jul. Stor kontrast med julmyset och de hemska och deprimerande händelserna i boken.

    Merri Viks ”Lottaböcker” innehöll en återkommande trettondagsfest och en del mer jul också vill jag minnas.

    Trevlig adventshelg på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s