Så går ett år från mitt liv och kommer aldrig åter

Jag har gett ut en bok i år.

Den meningen har jag velat skriva länge, och det känns fortfarande lite, lite overkligt att jag får göra det nu. Det här är året då jag debuterat och snart är det slut. Men det har varit ett riktigt bra år för mig, på flera sätt.

Egentligen har det väl inte hänt så mycket mer än just den där boken och allt som kom med den, alla tillfällen då jag fått vara ute och prata om den, i skolor, på café, på bibliotek och mässor. Skrivandet är ganska häftigt på det sättet, det kan leda dig till platser och möten som du annars aldrig skulle ha upptäckt. Jag tänkte på det då jag satt på den pyttelilla restaurangen Yalla Trappan i Rosengård och käkade linssoppa till lunch ihop med en annan författare samt folk från vårt förlag. Här är jag just nu, med just de här människorna på grund av något som jag har skrivit. Häftigt, eller hur? För att inte tala om alla reaktioner från läsare, vilket både är kul och lite läskigt. Emelie och gänget lever numera inte bara i min skalle, de har tagit sig ut och befolkar numera hundratals andras fantasi också. Helt sjukt häftigt!

En annan sak betydelsefull sak jag gjort är att lägga ”tråkjobben” bakom mig för att i stället fokusera på att jobba med litteratur och skrivande i olika former. En del av det gjorde jag förstås redan innan, men tack vare boken har det blivit lite mer, och jag hoppas att det ska fortsätta så. Inkomsten är förstås ojämn och inte alltid så bra som den borde vara, men jag är billig i drift och är en djävul på att spara när det behövs. Så jag tyckte det var dags att pröva. Och jag ångrar mig inte. Inte än i alla fall.

Men den främsta orsaken till att det har varit ett bra år är att jag mått bättre än på länge. Kanske har det också med boken att göra. Att jag nu kan kalla mig författare och mena det, att jag också i andras ögon har blivit det. Att skrivandet plötsligt lyfts fram som det som definierar mig. Jag vill egentligen inte tro att det krävs en utgiven bok för att skaffa sig självkänsla, men det hjälper banne mig. Ibland kan jag fortfarande stanna upp, mitt i något och tänka: jag har faktiskt gett ut en bok. Det är en liten kick varje gång.

God jul på er!

Annonser

Om Camilla Jönsson

Författare, litteraturkritiker och skrivarkursledare
Det här inlägget postades i Camilla Jönsson, Debut, Det går bara inte, Författarliv, Inspiration. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Så går ett år från mitt liv och kommer aldrig åter

 1. Susanne Ahlenius skriver:

  Underbart och fortsatt lycka till med ditt författarskap. God jul och gott nytt framgångsrikt 2014.//Susanne

 2. Kära Syster skriver:

  God jul på dig!

  /Anna

 3. Vilse skriver:

  Surfa på den känslan, du. God jul!

 4. Ethel skriver:

  Förstår precis vad du menar! Härligt! GOD JUL till dig också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s