”Urdrucken champagne är bättre än ingen alls”

Min farmor sade alltid ”Man ska aldrig ta ut glädjen i förskott” (fast på danska). Mormor kontrade med ett ”man ska inte ropa hej förrän man hoppat över ån” (fast på härjedalska och med ett hyttande finger).

Jag sade alltid att glädjen kan ju ingen någonsin ta ifrån en. Så vadå om man råkar fira lite i förskott? Knäcka en champagneflaska så korkarna far i taket och bubblet upp i näsan. Den stunden finns ju alltid kvar. Urdrucken champagne är bättre än ingen alls. Så resonerar jag.

På min gamla blogg skrev jag om kontrakt två, där underskriften skulle leda till att Ingrid och Nate fick se dagens ljus och möta sina läsare. I takt med tiden gick kom utgivningsplanen och redigeringsprocessen var i full gång. Maj 2014 var det jag svarade när läsarna hörde av sig på mail, Facebook och blogg om när de fick möjlighet att läsa ytterligare en bok av mig. Speciellt då pocket av Lova sålde slut på ingen tid och jag anade ett sug efter mer.

Så blir det inte. Ett skrivet kontrakt betyder inte skyldighet att ge ut i fysisk form. Inte någon form alls faktiskt. Ett förlag ”hyr” bara rättigheterna till manuset under en viss tid. Det går fint att bara riva ett sådant. Risken är endast pappersår på fingrarna.

Och så väldigt mycket trokramp förstås. Väldigt mycket. Det ska ärligt erkännas. För vem är jag utan kontrakt på en tvåa? Vad anser folk om mig om jag inte har mer att komma med? Vad säger det om mig och mina böcker och hur ser min framtid ut?  Hur berättar man det? Tar bort alla tideräkningar från bloggen och trycker nya visitkort?

Det här beskedet kom för bara ett par veckor sedan. Faktiskt ganska så precis ett år sedan jag först klev in på förlaget och skrev på kontraktet för ”Lova”. Så fort kan denna värld gå. Denna bokvärld jag precis stigit in i och så gärna vill vara en del av. Under lång tid.

Och en sak ska jag säga. Till trots av ett litet deppigt avslut på året har supporten och hejaropen från mina författarkollegor varit överväldigande. De drog mig upp ur källarhålet jag hamnade i. Hävdade min rätt till skrivarglädjen och ”mister du en står tusen där åter”, som farmor definitivt skulle ha sagt (fast på danska). Gav mig goda råd och tips om nya förlag att skicka in till. Visade mig vägen till Svensk Författarförbund som gjort sitt bästa för att hjälpa mig med alla kontrakten om återtagande av rättigheterna av ”Lova” och ”Här och nu”.

Ett ord jag sannerligen inte visste jag skulle behöva inom en snar framtid. Nu vet jag mycket om det.

Vad som händer med Nate och Ingrid är fortfarande mycket oklart. Samma sak gäller min ungvuxenroman som utspelar sig i Uppsala.

”Det är alltid mörkast innan gryningen” skulle mormor sagt (fast på härjedalska) och rultat iväg mot spisen medan farmor skulle ge ut ett ”inget ont som inte har något gott med sig” (fast på danska, men jag tror ni fattar det nu) mellan korsordsplitandet. Bägge menade samma sak. Det löser sig, allt ordnar sig. Bara man har tid och tålamod.

När ni minst anar det finns jag där i bokhyllorna igen! Ska vi tumma på det?

49 reaktioner på ””Urdrucken champagne är bättre än ingen alls”

 1. Pingback: Boktips: Lena Wallin | Eva Ludvigsen

 2. Pingback: Om man inte ger upp så ljusnar det – gästblogginlägg av författare Eva Ludvigsen | Anna-Karin

 3. Pingback: Gästinlägg av Eva Ludvigsen | Annas ark

 4. Pingback: Lova flyttar utomlands och ska lära sig fler språk! | Eva Ludvigsen

 5. Pingback: Gästinlägg: Eva Ludvigsen | Debutantbloggen

 6. Pingback: Borde man inte gå bananas? | Debutantbloggen

 7. Ja, ibland blir man verkligen snuvad på konfekten, jag vet hur det känns.
  Men, man reser sig och kommer tillbaka. Tråkig erfarenhet men jag tror att det finns en anledning till att allt händer. Ditt manus nummer två ska helt enkelt hamna någon annanstans och jag hoppas alla lyckliga strålande stjärnor lyser upp din tillvaro och visar vägen. Kram!

  • Vet du, jag tror du har helt rätt. Jag har alltid arbetat efter den devisen. Att det nog ska ordna sig, och när det gör det så gör det till det allra bästa. Fast det är svårt att ha det i huvudet när man sitter där i kolkällaren… I detta fall tog det bara en dag, och fantastiskt stöd och pepp från kollegor, innan jag såg en strategiplan där i mörkret. Det ska nog ordna sig. Ingrid, Nate och alla de andra karaktärerna ska nog få se dagens ljus vad det lider. Vi ses där ute i bokbranschen! 🙂 Kram och gott nytt år!

 8. Pingback: Vilken anstormning! | Eva Ludvigsen

 9. Fy bubblan vad tråkigt, men så fantastiskt att du skriver om det. Får gåshud. Tror precis som Annika att revanschlust är en bra drivkraft. Håller mina tummar för dig!

 10. När man trodde att man hade hört allt om branschen.
  Du är en stark kvinna som kommer hitta en bättre väg för dina böcker och vi finns här för dig. Det är det som är den positiva sidan av branschen, alla härliga skrivande människorna ❤

  • Helt enig! Vilken värld av fantastiska människor. Det skrivs det på tok för lite om. Jag bara njuter varje gång jag är på mingel eller release. Skulle kunna ha det som heltidsjobb… God fortsättning!

 11. Pingback: Modigt om hur det kan vara | Pernilla Alm

 12. Det återstår att se vad som finns bakom nästa hörn – vi får vara nyfikna fram tills dess. Det kommer bli flera tillfällen att korka upp champagnekorkar … det är jag övertygad om. Heja kära Eva!

 13. Äsch, vad trist! Men du, om du äger rättigheterna till Lova och den sålt slut i pocket, så borde det ju vara en smal sak att själv ha en deal med pocketförlaget som gett ut den? Då vet de ju att det är en bok som säljer, och du kan själv vara avtalspart med dem istället för förlaget? Bara en tanke. Kram och lycka till!

 14. Men fy vad snopet! Håller tummarna för att det här blir ett sånt för tillfälle då man kan säga ”vilken tur att de gjorde som de gjorde för annars hade jag aldrig hittat den här fantastiska lösningen”. Stort lycka till och God Jul!

  • Snopet, jajamänsan! Där gick jag och hade bokat releaselokal… Men men, allt ordnar sig alltid till det bättre om man bara ger det lite tid och jävlaranamma i samblandning! God jul!

 15. Så jäkla tråkigt! 😦 Men jag är säker på att det kommer att ordna sig, och som stöd för den tesen har jag ett gammalt italienskt talesätt: ”Quando si chiude una porta si apre un portone”, översatt ”När en dörr stängs öppnas en port”, vilket jag fritt tolkar som att när dörren stängs för ett alternativ öppnar sig möjligheterna för något annat, större och bättre. Ibland tar det bara lite tid och tålamod innan man ser det. Din nya bok och de kommande kommer att nå sina läsare på något sätt, så är det bara. Stor kram!

  • Tack! Och som jag brukar säga: Om någon stänger en dörr bakom mig ska jag slå upp en port. Bara för att jag kan! 🙂 Tålamod är annars inte helt min starka sida men jag får jobba på det. Kram

 16. Det finns ett tredje ordspråk: ”Ta ut all glädje i förskott. Det enda som kan hända är att du varit glad i onödan.”

  Sedan till avtalet; det beror på hur det är formulerat. Mitt förlag (Gilla böcker) använder sig av Sveriges Författarförbunds avtalsmall, där förlaget sätter datum och allt på när boken ska ges ut. Exempelvis på pocketen av Kaninhjärta:
  ”Verket skall utges inom 18 månader efter avlämnande av färdigt manuskript i beräknad första upplaga om xxxx exemplar.”
  De ingår alltså ett avtal, där de på print skriver under att de ska publicera mina böcker i x antal, samt när.
  En annan del av avtalet handlar om rättigheter. Men det är liksom en del.
  Därför blir jag lite fundersam. Stod det inget om det i ert avtal? Att förlaget SKA ge ut verket, och NÄR?

  Det gläder mig att du har människor runt dig som hämtat upp dig ur hålet. Jag var på vippen att ropa högt att det finns så många förlag, och med en bok redan utgiven blir det lättare, men inte lätt, men du fattar … vad vore vi författare utan våra människor?

  • Tack för inblicken i snårträsket av paragrafer. Jo, Här och nu är desto lättare på alla sätt och vis. Men det betyder inte att de ska printa, bara att det är endast dem som ska göra det inför en viss tidsram (i mitt fall skrev jag in 12 månader som tidsfrist). Författarförbundet har varit ovärderliga i hjälp runt detta för jag är inte ens i närheten av att vara jurist… Nu ska jag ”bara” ut i djungeln igen och leta mig ett nytt förlag. Inte direkt det lättaste men men…
   Det värsta är Lova, där jag återtar rättigheterna och pocketen, som är slutsåld, inte kommer ut på marknaden igen. Det irriterar mig mest av allt just. Och så att jag inte har ett kontrakt på tvåan. Det irriterar mig faktiskt en hel del… Och ja, vad vore vi författare utan människor! 🙂

 17. Tycker farmor och mormor sa väldigt bra saker! Klart det ordnar sig. Nu kommer ett ännu större förlag hitta dig, självklart blir det så, eller hur?
  Kram kram, och god jul!

 18. Va! Drog de sig ur? Varför då? Gud så tråkigt!
  Ja, det är mycket att lära sig om branschen, den saken är säker!
  Jag har iaf flera härliga minnen från Lova! Speciellt de när hon sjunker in, ”drunknar” i Chris skjorta, drar in hans doft tills hon blir vimmelkantig! Mugg på mugg med kaffe och härlig kärlek! Tack för det Eva, och när din nästa bok kommer ut är jag säker på att den kommer vara fylkd av samma värme! God jul och lycka till nu! Din kraft o engagemang kommer ta dig vidare till nya oupptäckta världar! Kram! ☆☆☆

  • Tack! Ja, rivna kontrakt kan tydligen hända. Där trodde jag att jag var säker på en tvåa men säker är man aldrig. Det vet jag nu. Underbart att du har läst Lova och jag gillar dina minnen. Sant, de dricker en del kaffe i Lova. Fick bassning för det och drog bort ett antal koppar i ”Här och nu”… Jag borde bli sponsrad av ett kaffemärke så ofta jag gör placering av produkten… Och vem vill inte bli vimmelkantig av någon doft. Jag tänker alltid på Chris när doften av nytvättade kläder kommer förbi mig. 🙂
   God jul och gott nytt år. Hoppas vi ses i författarvärlden i något sammanhang senare. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s