Gott nytt skrivarår!

Hallå, hallå! Syns jag? Går det att läsa? Bra! Toppen! Mitt namn är Åsa Asptjärn och jag är en av fem som fått äran att driva Debutantbloggen under 2014. Ja, det är helt fantastiskt! För exakt ett år sedan hade jag precis skrivit färdigt manuset till min bok Konsten att ha sjukt låga förväntningar, fast den hette då Emanuel Kents filosofi. En utvald skara hade läst och tyckt och min svägerska Josse hade precis sagt: ”Skicka in! Vänta inte”. Så precis nu, fast för ett år sedan, satt jag och läste Debutantbloggen under rubriker som Så gick det till när min bok antogs,  Att bli refuserad samt Följebrev. Och just idag kommer min bok ut! Idag alltså, ett år senare. Det blir ingen releasefest, kanske en stilla sms-skål med min förläggare. Men jag kan faktiskt inte tänka mig en bättre releasefest än just den här, att få skriva det första inlägget på Debutantbloggen 2014! Så när ni följer mig här så kommer det att handla om det som händer sedan, när boken är släppt. För jag har redigerat klart, jag har redan upplevt den förtrollande känslan av att hålla den färdiga boken i handen (det står en påse böcker bredvid mig i detta nu). Allt det kan jag återkomma till, se tillbaka på. För nu väntar jag. På jublet eller tystnaden. Skrivarglädje och inspiration eller prestationsångest och dåliga recensioner. Vad vet jag? Den där ångesten för mottagandet kommer och går, blandas med den bubblande känslan av förväntan. ”Vilken urbota dum titel jag har valt. Som upplagt för ett surt:Lever inte upp till förväntningarna i recensionsrubriken”, tänker jag. Och så i nästa sekund: ”Om jag överhuvudtaget blir recenserad, för det vet man ju hur det är med barn och ungdomslitteratur…” Det där med att ens genialiska titel kan slå tillbaka som en silverglänsande fiskstjärt mittemellan ögonbrynen har jag för övrigt erfarenhet av. I min ungdom satte jag och några vänner upp en kabaré med titeln Tack så in i helvete! och möttes dagen efter av en recension (jippi!) med rubriken: Så in i helvete dåligt!. Episkt, som min Tore skulle ha sagt. Min Tore=en av huvudpersonerna i min bok. Tore och Emanuel som jag nu släpper iväg helt ensamma ut i den kalla verkligheten.Kul ska det bli att få dela det med er i alla fall. Så skål på er! Gott nytt skrivarår!

porträtt åsa1

Om asptjarn

Jag skriver. Både bok och sketcher. Emellanåt pluggar jag.
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Gott nytt skrivarår!

 1. ordetarditt skriver:

  Jag som älskar ungdomsböcker tycker det är jättekul att du är en av de nya på debutantbloggen.
  Fråga; känns ofta som ungdomsboksförfattare inte ha releasefest, varför?

  • asptjarn skriver:

   Är det så? Jag känner inga så jag har ingen koll:). För mig handlar det mer om att jag inte är så festligt lagd, men precis som du älskar jag ungdomsböcker så jag tycker varenda en ska ha en dundrande releasefest, i princip. Det får helt enkelt bli ändring på det till nästa (!) gång (man får väl offra sig för den goda saken och agera värdinna i ungdomsbokens namn).

   • ordetarditt skriver:

    Ha, ha!
    Bara iakttagelse, såhär utifrån.
    Man behöver ju inte ha fest med bubbel.
    Kafferep kan ju också vara trevigt. Eller picnic. Även om picnic just nu kanske inte hade varit det bästa…

 2. Maria Haglund Börjesson skriver:

  Så är då dagen äntligen kommen! Tycker titeln är fantastisk och ser fram emot att läsa boken. Lycka till!
  Maria

 3. Manuskt skriver:

  Grattis till releasen! Kommenterade din boktitel för en kompis första gången jag läste den här på bloggen. Urbra, tycker jag.

 4. Effie skriver:

  Skål! Har läst och njutit. Antar att det är ett bra betyg när man tycker boken tar slut för fort! Grym!(Firar 70-årsdag i Berlin nu)

  • asptjarn skriver:

   Tack! Skåla och hälsa 70-åringen! Och Berlin! Tack för att du läst och kul att du gillade det 🙂

 5. Katarina Mazetti skriver:

  Men sluta huka dej! Du har varit sjukt begåvad i de tjugo år jag känt dej och det här är verkligen på tiden! Hugg in och ta för dej nu, det är du värd!

 6. Hanna Höglund skriver:

  Grattis till boksläpp!! Fantastiskt att din stora dag är här redan idag och du får hålla din bok i handen. Håller mina tummar för att den hittar sina läsare också!

 7. Ann-Charlotte skriver:

  Det känns som om resen från manus till utgivning gått ganska snabbt för dig. Grattis – och lycka till framöver!

  • asptjarn skriver:

   Tack! Är det något man har förstått under sitt febriga googlande då det gäller antagningar och refuseringar är att det är så olika. Ibland går det snabbt, ibland tar det lite längre tid.
   Åsa

 8. Ann-K skriver:

  Underbar titel! Tycker att titlar är något av det svårare. Ska bli så kul att följa er nya debutanter. Sitter själv med både ett och två manuskript på barn- och ungdomsböcker i den digitala ”lådan” som jag hoppas ska få komma iväg och få eget liv någon dag. (Får nöja mig med mina fackböcker tills dess.)
  Lycka Till med bokreleasen!

 9. Grattis, grattis! Håller tummar och tår för en framgångsrik debutantresa!

 10. Roligt att få ta del av några titelfunderinger, och nog låter din bok lockande. Ungdomsgenren är en favoritgenre 🙂

 11. Bengt Gustafsson skriver:

  Caj Willhelm skall med glädje följa bloggen. Lysande Bok!!!

 12. FörläggarKarin skriver:

  Från Stockholm till Malmö: Skååål! En stor dag för er båda, Emanuel och Åsa!

 13. Maria skriver:

  Stort grattis till din bok!! Ska bli roligt att följa dig här på Debutantbloggen.

 14. Sandra skriver:

  Välkommen! säger jag som trogen läsare av debutantbloggen. Jag är oerhört pepp på att läsa din bok, så jag hoppas jag lyckas lägga händerna på den snarast 🙂

 15. Johannes Pinter skriver:

  Räkna med en skål från oss andra i debutantblogg-gänget också! Det ÄR en briljant titel, och det ska bli himla kul att läsa boken!

 16. Kära Syster skriver:

  Hahaha! Det är en sjukt bra titel. Och man kan väl aldrig någonsin veta om titeln är ”för bra”, man gör sitt bästa när det gäller både titel och text och så får man se. Kommer med spänning följa fortsättningen för dig och boken. Härligt att få komma insmygande på releasefest här också:) Skål och grattis!

  /Anna

  • asptjarn skriver:

   Ja välkommen! Och tack såklart. Sant med titel, det är svårt och som så mycket annat så får man vänta och se./Åsa

 17. Eva Ludvigsen skriver:

  Stort grattis till bokreleasen! Jag höjer min kaffe i en skål med dig och din förläggare. Ser fram emot att få följa din fortsatta resa här på bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s