Nu börjar det!

porträtt anna1Eller egentligen inte alls nu, för det var nästan exakt ett år sedan, på Nyårsdagen 2013, som jag skrev de första orden på min debutroman Tills kärleken skiljer ossResan mot debuten började dock långt innan dess.

Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag växte upp skrev jag dagbok, små berättelser och gjorde en egen tidning som jag tryckte upp till närmast sörjande. Även i vuxen ålder fortsatte jag att skriva men utan egentligt mål. För cirka sju år sedan tog mitt liv en ny riktning och den händelsen var utlösande för att jag skulle ta mitt skrivande på allvar. Jag ville inte bara skriva, jag ville lära mig mer om hantverket och framförallt ville jag skriva en roman. En intensiv period med skrivarkurser tog fart och jag skrev cirka ett halvt romanutkast, innan livet kom emellan och det blev lite mindre skrivande ett tag. Jag påbörjade flera manus, men det blev inte mycket mer än bara börjor.

När min dotter föddes 2012 förändrades min inställning till skrivandet återigen. Jag fick plötsligt bråttom och tänkte att det är nu, nu, jag måste skriva den där romanen, om det ska bli av någon gång. Jag tänker inte låta livet komma emellan igen. Och inom mig dunkade klyschan att ”inte ge upp utan att ha försökt”, att åtminstone ge mig själv chansen. Sagt och gjort. Den här gången kavlade jag upp ärmarna rejält. Skrev ett komplett manus och var så fokuserad på att fullfölja mitt skrivande att jag köpte en minidator att ta med mig på tvåveckorssemestern utomlands, för att inte missa viktiga skrivardagar. När manuset var klart anlitade jag lektör och fick förslag på ändringar som jag skulle göra. Sedan började jag redigera, då var vi i början av december 2012, och det gick av någon anledning oändligt trögt. Sakta men säkert gick sanningen upp för mig. Att jag inte riktigt kände för det här manuset. Att det inte var mitt på det sättet jag ville. Min story. Och om du inte själv känner för manuset av hela ditt hjärta varför ska då någon annan göra det? Jag lade besviket manuset åt sidan och kände mig enormt stressad. Bara ett halvår kvar på föräldraledigheten och inget manus klart. Inte för att jag var ”ledig” när jag var hemma med dottern, långt ifrån, och det mesta av manusarbetet skedde under sena kvällar och nätter. Men det fanns i bakhuvudet att det var under mammaledigheten, som min debutroman skulle bli skriven. Att det på något sätt var min chans. Varför vet jag inte riktigt, men jag antar att jag var rädd att jag skulle ge upp om jag inte hade en definitiv deadline.

När den värsta besvikelsen hade lagt sig att jag ägnat nästan ett helt år åt ”fel” manus, började jag skissa på nya romanidéer i huvudet, och under julen 2012 insåg jag med ens hur min historia skulle se ut. Att jag visste exakt vad jag ville berätta och hela tiden hade vetat, bara att jag inte riktigt hade velat erkänna det för mig själv. Nu gick det undan, jag ägnade resten av julledigheten åt att skriva synopsis och planera mitt skrivande, och efter nyår satte jag igång. I mitten av sommaren 2013 var Tills kärleken skiljer oss klar, efter att ha passerat lektör och x antal redigeringsrundor. I slutet av augusti blev den antagen av Ordberoende Förlag.

Fast om jag ska ta vid där jag började så tror jag nog att det är nu resan startar på riktigt trots allt. Färden mot debuten i april och det som kommer därefter. Om ni visste vad roligt det ska bli att få dela den med er!

21 reaktioner på ”Nu börjar det!

 1. Pingback: Att se läsaren framför sig | Debutantbloggen

 2. Är imponerad av din explosiva skrivframfart :). Vilket committment! Känner igen mig själv i den envishet och drivkraft du har och det ska bli väldigt kul att få följa dig och din författarbana.

  • Tack! Jo, jag är nog så att när jag väl bestämt mig för något, ska det mycket till om jag inte ska fullfölja det … 🙂

 3. Kul att få höra Hur Det Började! 🙂 Alla har vi olika vägar för att nå till samma destination och det är kul att höra alla olika ”reseberättelser”.

  • Tack! Javisst har vi alla olika bakgrunder och ”resor” bakom oss, det är spännande att höra andra berätta sin historia!

 4. Vad inspirerande att läsa att du började skriva i januari och blev antagen i slutet av augusti! Det låter som en ganska snabb process, själv är jag rädd att det kan ta längre tid bara med redigeringen, som jag precis har börjat med. Ser fram emot att följa dig – lycka till!

  • Tack! Ja, det var en snabb process. Just eftersom jag var så säker på vad jag skulle skriva om. Men första manuset som jag inte ”riktigt kände” för tog längre tid, och det tror jag det kan göra även om det är rätt.

 5. Efter att ha fått den där knuffen av livet har också jag satt igång på allvar, och det ska bli så spännande att följa dig och de andra här på bloggen det här året för att se hur det kan gå till. Jag SKA också dit! Att läsa om hur du helt bytte ut ditt manus mot den rätta historien slog ner som en blixt i mig. Att inte bita sig fast i det man håller på med ”bara för att” liksom. Lycka till framöver!

 6. Känner också igen mig i allt du skriver: att skriva med barn runt fötterna, att förändra tankarna kring sitt skrivande igen och igen. Underbart att du nu kommit hit och ser fram emot att följa fortsättningen.

 7. Hej Anna!
  Känner igen mig så mycket i det du skriver, särskilt det där med att skriva under mammaledigheten (ledighet och ledighet…), skrivarkurser och ”Nu eller aldrig”. Men också i hur livet gärna kommer emellan. Jag har gått igenom hela processen själv innan jag av en slump hamnade där jag är idag. Man kan kanske säga att ödet gav mig en knuff i riktning mot skrivandet för några år sedan när jag blev erbjuden att skriva en reseskildring. Men jag har inte övergett tanken på att få en skönlitterär bok publicerad än 🙂 Ser fram emot att få följa dig och de andra det här året och att läsa era böcker när de kommer ut. Lycka till!

  Ann-K (Tidattskriva)

  • Kul att du känner igen dig och som du skriver behöver man ibland någons sorts knuff av endera slag för att det ska bli något. Så var det för mig också! Vad roligt med din reseskildring och självklart ska du inte ge upp att få en skönlitterär bok publicerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s