Håll ut!

Foto: Carolina EdvinssonDet stod mellan Decibel Förlag och ett icke namngivet. Ytterligare något förlag hade visat ett måttligt intresse, men det var hos dessa två som bollen nu låg. Tidpunkten var i början av sommaren 2013, men för att inte gå händelserna i förväg så var det i själva verket under våren 2012 som historien börjar. Då skickade jag iväg mitt manus till otaliga förlag och fick snart vänliga men något irriterande refuseringsbrev av de flesta. Till slut hade jag inte längre koll på vilka förlag som svarat och på vilka jag fortfarande kunde hoppas på, så när två mail plötsligt damp ner i maillådan, med positiv respons från två förlag, blev jag överraskad. Förlagen hade synpunkter på texten och ville att jag skrev om vissa delar, så det var bara att plocka upp manuset till ytan igen.

Men vad gör man om man har en tvååring som kräver uppmärksamhet fram till läggdags vid halv åttatiden och ett heltidsarbete innan dess. Tja, så gott man kan såklart. Men kvalitén ville jag inte rubba på, så med risk för att förlagen skulle tappa intresse tog jag den tid jag behövde och skickade ut det omskrivna manuset först ett halvår senare. Sedan var det bara att vänta och återigen börja arbeta på det nya manus jag börjat fila på. Framemot sommaren får jag till slut besked ifrån det icke namngivna förlaget med den uttjatade inledningen: ”Efter att noga övervägt…”, för att sedan övergå i jada jada jada. Men inga tårar där, jag var luttrad vid det laget och inväntade Decibels besked. Föga förhoppningsfullt.

Beskedet dyker upp mitt i semestern, i form av ett mail som vänligt förklarar att Decibel Förlag inte glömt mitt manus utan bara haft fullt upp. Jaha, dags att vänta igen. Vid det här laget hade jag väntat så länge och så mycket att jag helt enkelt glömt bort att hoppas. Men svaret dröjer och jag misstänker att det hamnat i skräpkorgen. Efterhand blir jag allt säkrare på detta. Därför blir jag uppriktigt förvånad när ytterligare ett mail stirrar på mig ifrån skärmen två månader senare. Men trots att det ligger där framför mig så känner jag ingen förväntan. På något sätt har jag vid det laget förflyttat mina förhoppningar till det nya manuset jag har börjat arbeta på, det är ju detta manus som så småningom ska bli utgivet. Så jag öppnar mailet lite nonchalant och förstår inte riktigt vad det står först, men inser sakta men säkert att förlaget vill ge ut min text. Känslan är lite som att bli barn igen och få en julklapp man verkligen önskat sig, lite pirr i magen sådär, ett sådant där pirr som blir allt ovanligare ju äldre man blir. Äntligen.

Det är eventuellt en något ovanlig (läs lång) tidslinje min publiceringsjakt har tagit, ungefär ett och ett halvt år mellan utskick till förlag och besked om publicering, och jag tänkte därmed att en tidslinje hade varit på sin plats. Eftersom jag inte behärskar särskilt mycket inom det tekniska gebitet, i det här fallet Excel, tog jag hjälp av det eminenta verktyget Paint och lyckades över förväntan. Nedan ser ni en avancerad graf över ovan beskrivna förlopp.

graf inlägg två

Slutsats: den som väntar på något gott… – eller kanske ännu viktigare för en opublicerad författare: ju längre tid det tar att få svar, desto större än chansen att förlaget faktiskt läser ditt manus ordentligt och faktiskt överväger om de vill arbeta vidare med det. Så håll ut och kom ihåg: man behöver inte kunna göra grafer i Excel för att skriva en bok!

19 reaktioner på ”Håll ut!

 1. Jag älskar grafen och din glada hoppfulla historia. Fint, alltså! Och grattis till att all din förmodligen hopplösa väntan bar frukt!

 2. Hahaha, det här inlägget borde jag spara tills jag själv skickar in mitt manus, för att ta fram och titta på när det drar ut på tiden. Alternativt kan du ge ut grafen i affischformat, och sälja till mig för en dyr peng! Underbart! 🙂

  • Ja, det är kanske en idé. Kan kanske komplettera med en graf över hur humöret varierade under denna tidsperiod. Ska nog jobba lite på det, tror jag. Tack!

 3. Förlagsväntan är nåt av det värsta som finns och glad blir jag att de var artiga och hörde av sig för att säga att du fortfarande fanns. Och det slutade ju bra. Stort grattis!

  • Ja, det var trots allt väldigt upplyftande, även om förhoppningarna var ganska låga vid det laget pga alla refuseringar.

 4. Paint är ett alldeles för förbisett verktyg vid grafiska presentationer! Det har ju dessutom ett suddgummi om man behöver justera! I övrigt: en härligt hoppfull text. Tack!

  • Håller med. Suddgummit ska man dock vara försiktig med (jag använde inte det en enda gång, även om det inte märks :)), så man inte förstör det ursprungliga. Skämt åsido så gillar jag ändå idén av att vara begränsad när man gör något, kan bli ganska bra på sitt sätt då också.

 5. Haha, jag skrattar ihjäl mig av din härliga avancerade graf. Äntligen någon som är lika grafiskt begåvad som mig och som dessutom antagits! Jag väljer att tolka det som att det finns hopp även för mig. Viktigare, grattis! Och intressant att se hur processen kan gå till, ser fram emot att höras mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s