Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck

porträtt anna1Jag står i Arlandas avgångshall och ska välja en bok. Väskan är redan fullproppad med böcker jag har hört talas om eller läst om. Verk av favoritförfattare och inom favoritgenrer. Det finns alltid något att läsa. Och jag hinner aldrig läsa ikapp. Ligger alltid efter. Den boken måste jag läsa. Och den. Och den också förstås. Världen är full av litteratur och jag älskar det.

Ändå händer det alltid, ja det är faktiskt så, att varje gång jag reser står jag där innan avgång och tummar på en bok. Fastän jag redan har tillräckligt många böcker med mig. Trots att jag ofta reser tillsammans med familjen och lästiden är begränsad. Men ändå, tänk er skräcken att ligga på en sandstrand på andra sidan jorden eller befinna sig i en stuga mitt ute i ingenstans, utan att ha någonting att läsa. Det får bara inte hända. Därför köper jag alltid en bok till. Minst. För tänk om …

Och hur väljer du en bok när du är ute i sista sekunden? När Boardinglampan blinkar ilsket? När barnen klänger på dig, stressnivån skjuter i höjden och svetten bryter fram på pannan. Jag scannar snabbt av framsidan och baksidan, och sen bestämmer jag mig. Är omslaget tilltalande? Är texten lockande? Är det här något som jag tror att jag kommer att tycka om? Ungefär nio gånger av tio, faller valet väl ut. Den komprimerade säljtexten och bokomslaget håller vad de lovar. Och ofta upptäcker jag nya bra författare, som jag inte har läst något av innan, på det här sättet.

Inte konstigt att jag är nervös när omslaget för Tills kärleken skiljer oss nu ska göras klart. För även om jag önskar att man ska vilja läsa boken för att man har hört att den är bra, så tror jag att den första anblicken av den kan vara minst lika avgörande. Särskilt som debutant. Speciellt precis efter att boken har släppts. För hur ska jag kunna sticka ut i mängden? När ingen vet hur jag skriver. När det finns en uppsjö med böcker att välja bland.

Så jag har alltså skrivit en hel roman. Lagt ner hundratals timmar på min historia. Och sen är det några få ord och en bild, som bestämmer vem som läser det jag har skrivit? Det kan vara så enkelt. Så till synes ytligt och banalt. Men det som ögat först ser ska aldrig underskattas. Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Eller hur var det nu? Bäst jag filar på de där små orden i min baksidestext nu då.

9 reaktioner på ”Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck

  1. Vad svårt. Och roligt. Och viktigt. Och långt fram i tiden för mig som ”bara skriver och inte ens har skickat in än” men jag vet ju att långt fram brukar komma fortare än man anar. Tur jag har konstnärliga vänner att börja bolla med redan nu. Och du kan vara lugn, dina böcker kommer redan att ligga nedpackade i väskorna när resenärerna väl kommer till Arlanda! 😀

    • Långt fram i tiden kommer alltid fortare än du anar. 🙂 Och det låter perfekt att ha konstnärliga vänner att bolla med! Som jag skrev i en kommentar nedan, jag tror på att visualisera tidigt! Vi kan ju alltid hoppas att det blir så med min bok … 🙂

  2. Vår kultur är präglad av tjusiga förpackningar och det gäller även böcker. Jag brukar säga att det är som med mat, man äter även med ögonen. Liknelsen haltar något men du förstår nog vad jag menar. 🙂 I Frankrike t.ex. satsas det inte alls lika mycket på omslagen, där är det nästa tvärtom så att ett typiskt tecken på kvalitetslitteratur är omslag som ser ut som för typ 200 år sedan.
    Och baksidestexten är MYCKET viktig!

    • Precis. Första gången jag gick in i en fransk bokhandel fick jag något av en chock – bara sobra, vita ryggar och möjligen en liten bild på framsidan. Själv är jag väldigt förtjust i färgglada och påkostade omslag, men vet att mina fransktalande vänner tycker att jag är lite vulgär. 🙂

    • Jag förstår precis vad du menar angående liknelsen! För mig är förpackningen också viktig, och som mycket annat i livet faller jag lättare för vissa typer av omslag än andra. 🙂 Intressant angående omslagen i Frankrike. Där ska texten minsann tala för sig själv alltså. Så klart är innehållet det väsentliga, men det låter lite tråkigt att omslaget inte får sticka ut …

  3. Funderar också mycket på vilket motiv som skulle passa mitt manus även om det inte ens är antaget. Svårt men samtidigt kul. Vad gäller ditt omslag tycker jag att du ska vara väldigt nöjd :-).

    • Tack Carola! 🙂 Det är verkligen spännande med motiv, eftersom det går att bygga in precis så mycket (eller litet) som man vill i det. Små detaljer som fångar upp undertoner i texten. Subtila omslag eller mer rakt på sak. Och så ska omslaget gärna passa titeln också förstås. 🙂 Tycker att du gör helt rätt i att tänka på det här redan nu. Jag tror på att tänka i bilder. Gärna så tidigt i processen som möjligt.

  4. Jag gör likadant, köper fler böcker i sista stund, för att vara bombsäker på att jag inte kommer att stå där någonstans i världen utan bok att läsa. Vilken mardröm!

    Förstår att det är ett delikat problem vad gäller baksidestexten och förstås framsidan. Måste vara enormt svårt att bestämma sig.

    • Ja, precis! Riktig mardröm att stå utan bok att läsa … 🙂 Det är ett delikat problem med omslaget som du säger. Jag vet inte hur det är på andra förlag, men jag har stor möjlighet att påverka både utseendet och texten själv, vilket är väldigt bra förstås, men också svårt! Det går att hålla på i det oändliga med sådant där ”finlir”. Tur att det finns deadlines för sådant också. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s