Debutanterna tipsar om favoritböcker

Idag får ni ta del av några av debutanternas favoritböcker. Bidra gärna med era egna favoriter i kommentarsfältet!

porträtt hanna1Hanna Höglund

Flicka med pärlörhänge – Tracy Chevalier
Jag föll för det suggestiva i den här boken. Hur lite kan kännas mycket. Jag föll för det konstnärligt vackra och känslan av att befinna mig i dåtiden. Fallet var så härligt att jag plöjt många av Chevaliers böcker, men detta var den första.

Utvandrarna – Vilhelm Moberg
Svenskläraren i mig måste ha med en klassiker, och då blir det detta epos av levnadsöden som berör lika mycket varje gång. Gedigen research, superb inlevelseförmåga och ett öra för ljuden i språket gör denna bok till en av de största i svensk litteraturhistoria.

Livet efter dig – Jojo Moyes
Den bästa bok jag läste förra året. Ja, den påverkade min syn på kontroversiella ämnen och den fick mig att skratta högt och gråta hårt, men det som jag verkligen älskade var berättargreppet. Hur ett pyttelitet perspektivbyte vid precis rätt tidpunkt kan förändra hela boken. Strålade.

Boktjuven – Markus Zusak
Ingen bok har någonsin fått mig att lipa så illa som denna. Den är lite seg i andra halvan någonstans, men det här är en bok som känns. Också denna älskar jag på grund av de kreativa metaforerna och mest av allt det magiska berättarperspektivet. En bok som introducerar alla karaktärer genom att tala om hur de ska dö (eller inte) kan inte gå fel.

Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren
Mustigare språk får man leta efter. Här har vi en författare som kan konsten att använda talande verb och substantiv, som allitererar och sprutar skuttande konsonanter åt alla håll. Välrustad med starka kvinnokaraktärer, förtrollande sagofigurer och en familj som älskar varandra på ett yvigt, kontinentalt vis, är denna Romeo och Julia-berättelse en storfavorit. Namn som Lovis och Fjosok gör sitt till.

porträtt johannes1Johannes Pinter

Fragile things – Neil Gaiman
Brokig samling texter, med noveller och dikter och tokiga infall.  Jag tar ibland fram denna (och dess like ”Smoke and mirrors”) och bläddrar runt för att få inspiration och nya idéer, eller bara njuta av hans fenomenala fantasirikedom. Så många galna, vackra, romantiska, hemska infall inom samma pärmar.

Dvärgen – Pär Lagerkvist
Om en dvärg som är i tjänst vid hovet i ett litet furstendöme i renässansens Italien. En stor liten bok (158 sidor) om en liten människa med ett enormt hat. Fullkomligt trollbindande i sin färd genom ett sjukt psyke och dess illvilliga intrigerande.

Aliide, Aliide – Mare Kandre
Aliide är åtta år och nyinflyttad i den anonyma storstaden. Detta är hennes historia, berättad ur hennes eget perspektiv.  Så fruktansvärd och så fängslande. Helt unik i sin stil. När jag läste den förstagången var jag tvungen att läsa om de första tre kapitlen, då det tog ett tag att över huvud taget förstå vad det var jag läste. Som om Tim Burton skulle filmatisera Åsa Linderborg. Typ.

Maratonmarschen – Stephen King
Titelns maratonmarsch är en populär tävling i ett nära framtida USA, där 100 pojkar tävlar i att rätt och slätt gå genom landet. Den som sist står på benen (läs ”överlever”) vinner ära och berömmelse. En av Kings Richard Bachman-böcker, och kanske en av hans mest klaustrofobiska och konceptmässigt klockrenaste historier.

Bonniers synonymordbok
När man kommer upp i skrivtempo blir det lätt att man lågprioriterar ordval till förmån för textflödet. Då kommer en synonymordbok väl till pass. Jag har den ALLTID liggande intill tangentbordet.

porträtt åsa1Åsa Asptjärn

Skit i traditionerna – Leif Panduro
En tragikomisk historia om en överklasspojke i Köpenhamn som fastnar med slipsen i en cigarettautomat.Påminner om Salingers Räddaren i nöden, men är faktiskt skriven tidigare.

Se bergen (Jacob I have loved) – Katherine Paterson
Jag fick bibliotekarien att beställa den när jag var 11 och den var precis så bra som jag hade hoppats,och ännu bättre. Jag har inte läst om den sedan dess men minns den som en fantastisk läsupplevelse.

The deeper meaning of Liff – Douglas Adams & John Lloyd
Ett genialt litet lexikon där Adams har använt sig av engelska ortsnamn för att ge namn åt saker/företeelser som det inte finns ord för. Ex: Ozark– One who offers help after all the work has been done.

The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13 3/4 – Sue Townsend
Monumentalt fantastiskt skarp, svart, rolig samhällssatir. Antihjälte med stort hjärta. Älskar.

Jane Eyre – Charlotte Bronte
Så många gånger jag önskat att jag inte läst Jane Eyre. Så att jag hade den kvar, oläst. Så att jag hade den att se fram emot.

porträtt oskar1Oskar Edvinsson

Joyce Carol Oates – Blonde
En sorts autofiktiv roman om Marilyn Monroe. Beskriver hennes liv genom hennes eget perspektiv. Mästerligt skriven då man får en stark känsla av att det är Marilyns egen röst man hör.

Joakim Pirinen Stora boken om Socker-Conny
Socker-Conny är en av världslitteraturens mest motbjudande och egocentriska karaktärer. Samtidigt underbart rolig och träffsäker: ”Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!”

John Kennedy Toole – Dumskallarnas sammansvärjning
Ännu en fet godmodig och totalt hämningslös karaktär, Ignatius J. Reilly, bullrade in i litteraturhistorien när boken kom ut 1981. Hans äventyr jämförs med Don Quijotes men är förlagda till 1950- och 60-talet. Boken gavs ut postumt (skrevs redan i början av 60-talet, medan författaren tog sitt liv 1969), efter att författarens mamma tvingat en litteraturprofessor att läsa manuskriptet.

Gabriel García Márquez – Hundra år av ensamhet
I hundra år får läsaren följa den colombianska byn Macondo och dess invånare. Otroligt mångfacetterad och underhållande. Historierna väver in i varandra och en magisk aura genomsyrar texten. Boken ses också som den magiska realismens främsta exempel inom litteraturen.

Selma Lagerlöf – Gösta Berlings saga
En svensk klassiker. Fantastiska miljöskildringar och karaktärer. Skildrar genom saga och verklighet ett Sverige och Värmland under början av 1800-talet.

porträtt anna1Anna Lönnqvist

En dag – David Nicholls
Emma och Dexter träffas i tjugoårsåldern. Efter en natt tillsammans skiljs de åt, men fortsätter att vara vänner. Läsaren får följa dem på ”årsdagen” efter att de träffades, under tjugo års tid. Det här är en underbar kärlekshistoria som är fullständigt omöjligt att inte svepas med i. Den är rolig, varm och rörande på en och samma gång. Och har ett väldigt gripande slut. En bok som stannade kvar i mitt hjärta långt efter att jag hade läst den.

Kicki och Lasse – Peter Kihlgård
En icke konventionell kärlekshistoria som börjar med slutet och letar sig tillbaka till början. Ett fantastiskt språk, där detaljerna i handlingen är upp till läsaren själv att lista ut. Det är det som står mellan raderna som gör romanen!

Andarnas hus – Isabel Allende
Berättelse med övernaturliga inslag om tre generationer kvinnor, Clara, Blanca och Alba. Vi får följa dem tillsammans med männen som de älskar och genom Chiles allt blodigare historia. Skildringen av karaktärerna i den här boken är fantastisk. Från den utomjordiskt vackra Rosa till den övernaturliga Clara, från den rasande Esteban till den förnuftiga Blanca. En bok att sträckläsa!

Stjärnor utan svindel Louise Boije af Gennäs
Boije af Gennäs genombrottsroman. Sophie har allt. Hon bor i en stor villa i det finaste området, är gift med en framgångsrik man, har en egen karriär som författare och är gäst på de mest trendigaste partyna i stan. När hon möter Kaja, helt olika de fashionabla överklassväninnorna hon umgås med, blir det upptakten till en rad händelser som kommer att förändra hennes liv i grunden. En roman om hur något man inte alls har räknat med, inte ens vetat om att det funnits, kan ställa hela ens liv på ända. En roman som är svår att lämna ifrån sig och fullständigt omöjlig att inte tycka om.

Lyckan, kärleken & meningen med livet – Elizabeth Gilbert
Den här boken har jag återkommit till flera gånger sedan jag läste den första gången. Den har blivit som ett slags uppslagsverk, som jag läser små partier ur, då och då. Det är en feelgoodroman, men samtidigt så mycket mer. En riktig ”finna dig själv-bok” att både skratta och gråta åt.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Debutanterna tipsar om favoritböcker

 1. ordetarditt skriver:

  Boktjuven! Boktjuven är ju fantastisk! Älskar att den bryter av med en bok i boken också. Enda scenen jag minns som långtråkig är när juden ska drömmer att han boxas med Hitler…

  Annars är jag helt kär i ”Stolthet och fördom” och verkar vara den enda som tycker ”Brott och straff” är en ”rolig” bok.

 2. asptjarn skriver:

  Blonde ja… fantastisk bok.

 3. ”Flicka med pärlörhänge” är underbar, instämmer verkligen. Den var Tracy Chevaliers första och jag försökte köpa de svenska rättigheterna för att ge ut den, men agenten krävde att jag skulle ta hennes påbörjade andrabok. Och dessutom insåg jag att Vermeers målning *måste* vara omslag och det ville det holländska konstmuseets förening ha 5000 för vad jag minns. Så det gick ju inte, såna ”utomtextuella” överväganden måste en fattig förläggare göra, det kanske man inte tänker på som författare?

  I alla fall så har hon ett enomt sug i berättelsen, man befinner sig verkligen i målarens hem och känner konkurrensen mellan flickan och frun. Chevalier har specialiserat sig på att ta en historisk person och breda ut fiktivt från den, ett grepp som jag tror många kan använda.

  • Hanna Höglund skriver:

   Instämmer, Göran! Vad tråkigt att du inte fick möjlighet att ge ut den, den är fantastisk och berättargreppet absolut återanvändningsbart.

 4. Kära Syster skriver:

  Det finns ju bara en bk jag tjatar om och det är Night Circus av Erin Morgenstern. Andra som lämnat stora avtryck efter läsningen är Vilhelm Mobergs Raskens och Emily Brontës Svindlande höjder. Och oooh! Älskar ju Carl-Johan Vallgren! Särskilt Dokument rörande spelaren Rubashov. Svinbra. Sedär! Jag har faktiskt andra favoriter än den där cirkusen. *andas ut lite*

  /Anna

  • Johannes Pinter skriver:

   Vallgren är otroligt bra! Läste just klart Havsmannen – super! Har både Kunzelmann och Rubashov i bokhyllan som väntar på att läsas.

   • Kära Syster skriver:

    Ooo! Havsmannen står faktiskt oläst och väntar i min hylla. Har varit lite orolig efter vissa recensioner, men fint tack, då ska jag absolut läsa den. Lägger till i kön, typ.

    /Anna

  • oskaredvinsson skriver:

   Absolut! Vallgren! Den vidunderliga kärlekens historia var suverän, har Kunzelman i bokhyllan, det får bli den snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s