Gästbloggare: Anders Fager

fager

Anders Fager
foto: Kalle Assbring

Anders Fager gav 2009 ut romanen ”Svenska kulter” på ett mindre förlag. Men boken fick ett sådant genomslag att han ”draftades” (som det heter i sportsammanhang) till ett av de stora. Hur gick det till? Här berättar han själv.

Jag tror att jag skrivit från och till hela livet. Gjort de där tiotusen timmarna från att jag var sexton-sjutton och framåt. Jag har försökt mig på annat än konventionell skräck, men nästan allt jag skrivit har haft någon slag övernaturlig skruv. Egentligen räcker det som bakgrund. I alla fall för mig. Jag känner såhär i efterhand inget större behov av att kartlägga min tillblivelse som författare. Jag kan spåra en del idéer till gamla rollspelsäventyr, men mer som koncept än berättelser. Tälgman och kolonin på Skarv är ett sådant. Liksom temat med nazi-okultism som kommer att utredas i ”En man av stil och smak”.

Jag blir ibland tillfrågad om vilka råd jag har att ge andra som också vill ge ut böcker. Ett bra råd är ”skriv bättre än Anders Fager”. Då kommer någon att vilja ge ut dig. Läs din text högt. Flera gånger, är ett annat. Dessutom: älska dina berättelser. Blinka inte åt läsarna om du vill bli tagen på allvar. Skratta inte åt dina egna skämt om du inte vill bli skrattad åt. Agitera aldrig om du inte vill bli bortglömd om en vecka. Fotnoter och paranteser hör hemma i akademiska avhandlingar. Och minns alltid att putslustiga bisatser är djävulens sätt att förvandla konst till buskis.

En annan vanlig fråga jag får är hur jag bar mig åt för att bli publicerad. I mitt fall är det så enkelt att det blir lite fånigt. Jag råkade känna en kille som hade ett litet förlag. Och följande samtal utspann sig.

”Vill du ge ut en novellsamling?”

”Har du skrivit en?”

”Jag tänkte göra.”

”Skicka mig en text när du har något att visa.”

Resten är historia.
Jag visade upp en text som hette ”Furierna från Borås” och synopsis på vad som skulle bli ”Svenska kulter”. Det var i stort sett de texter som skulle komma ut i den färdiga boken. Minns jag rätt så var idén till ”Leka med Liam” där istället för ”Mormors resa” och det flimrade förbi en idé som hette ”Erik Värns rytm” som jag ofta tänkt skriva klart, men aldrig hittar tid till. Den handlar om en trummis som sitter i en replokal under Konradsberg och försöker hitta någon slags ur-rytm.

Så stod vi där med ett tusen böcker och inte så många brydde sig mer än de närmast sörjande och redan frälsta. Det var kul att fått ge ut en bok och alla var glada så långt. Vi skickade böcker till olika tidningar och bloggare och fick en del snällt skrivet om boken. Så skrevs det ett uppslag i DN som blåste upp mig till overkliga proportioner. Och min telefon ringde i tre dagar. Folk erbjöd mig kontrakt utan att ens ha läst boken. Att gå från ett mindre förlag med begränsade resurser och problem med att distribuera till ett betydligt större var ett självklart beslut. Jag har än så länge inte ångrat det.

Sådär. Jag gav inte ett enda vettigt råd? Eller hur?

en man av stil och smak

Anders Fager, född 1964 i Stockholm. Löjtnant vid livgardet, misslyckad vid universitetet, legend bland nördar. Gillar inte hundar.

Utgivna böcker: ”Svenska kulter” 2009/2010, ”Samlade svenska kulter” 2011, ”Jag såg henne idag i receptionen” 2012.

Aktuell med tre Mutantnoveller.

Romanen ”En man av stil och smak” kommer ut i augusti 2014 på Wahlström & Widstrand.

3 reaktioner på ”Gästbloggare: Anders Fager

  1. Ping: Anders Fager vill läsa om superhjältar | Lava Förlag

  2. Som aspirerande författare tröttnar jag aldrig på att läsa/höra utgivningsberättelser. Den här var ovanligt rak och trevlig. Och visst ger du goda råd. Men kanske ännu hellre: inspiration. Tack!

    /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s