Om att sätta samman en antologi

jonny1

Jonny Berg gav under 2013 ut novellantologin ”Bländverk” på eget förlag. Det var första gången han gjorde något liknande, och erfarenheter lärde honom en massa saker inför kommande projekt. Här delar han med sig av lärdomarna till andra som skulle vilja ge ut en antologi med andras texter.

Jag har blivit inbjuden att dela mina funderingar kring antologier och noveller med er. Jag har inga färdiga svar men ämnet ligger mig varmt om hjärtat och jag har både bestämda uppfattningar och några lite luddigare tankar.

När jag vid den här tiden för ett år sedan arbetade med den första antologin jag satte ihop var det mer som initiativtagare och koordinator. Skräckantologin ”Bländverk” gjordes med glatt humör och med noveller från antingen författare jag hade kontakt med eller sådana som fick nys om projektet och hörde av sig. Det blev en läsvärd bok med varierat innehåll. Nu är jag mitt i ett nytt projekt, en samling noveller som publiceras i höst med titeln ”Mörkerseende” och där jag tillåter mig att ta betydligt mycket större plats som redaktör. Så jag delar något med de som bloggar här till vardags, jag debuterar också i år!

Själva kärnan i min syn på vad som är en bra antologi är att man ska ta det på allvar. Noveller är en konstform och det är det också att sätta ihop riktigt bra samlingar. Här följer sex av mina bud för aspirerande redaktörer:

Formulera ett syfte eller ett tema. En antologi är inget man slänger ihop. Åtminstone inte en bra antologi. Personligen gillar jag teman, en röd tråd som binder ihop texterna. Den behöver absolut inte vara övertydlig, men kan bli det som höjer en samling över det medelmåttiga. Dessutom kommer det att hjälpa dig under arbetet. Varje text måste förtjäna sin plats även om författaren är någon du brukar gilla att läsa.

Välj ut några beskrivande ord för varje novell. Jag skriver lappar med ord som ”dyster”, ”rolig”, ”vidrig” och så vidare och lägger ut på bordet framför mig. Då blir antologin tydlig. Är den varierad? Finns alla delar du tänkt dig? Hur en specifik antologi ska te sig varierar, men ett är säkert, få har glädje av att proppa i sig ett antal noveller som påminner för mycket om varandra. Mitt ämne är skräck, och när läsaren precis avslutat läsningen av en riktigt hemsk text är det svårt att toppa den känslan. Se till att den efterföljande novellen har någonting lite annorlunda att bjuda på.

Laga ingenting som inte är trasigt, men släpp heller aldrig igenom någonting du inte anser ligga i nivå med antologins ambitioner. Den uppmärksamme läsaren kommer att avslöja dig. Och tro mig, sådana läsare finns det gott om! Du kommer få alster från författare som inte tar novellen på allvar. Se då till att de skriver om tills det blir bra eller refusera. Din antologi har ett värde i sig och är ingen annonstavla. Noveller är precis som Johannes Pinter tidigare skrivit om här ett bra sätt för en oetablerad författare att nå ut. Men en ansvarsfull redaktör måste hålla sina medverkande författare i schack och se till att de presterar. När det kommer till kritan förlorar både din antologi och den enskilde författaren på slarv.

Författarna! Ja, de finns av alla sorter. Några kommer leverera genomarbetade texter på utsatt tid. Andra inte. Somliga vill bolla idéer, andra vara i fred tills de skrivit färdigt. En bra redaktör är nog även en god psykolog. Själv är jag inte där ännu, men jag biter mig i tungan och jobbar på det. En sak kommer du inte slippa, nämligen att tjata. Just det har jag haft lite svårt för, ogillar att vara jobbig och störa folk. Men ska det bli en bra bok måste du ligga på och se till att få in texterna i tid eller åtminstone besked om förseningar och liknande. När författarna väl har gjort sitt den första vändan börjar redaktörens jobb. Så lär dig att tjata på ett snyggt sätt.

När du väl har fått en text så läs och läs om. Sov på saken. Låt novellen vila några dagar. För precis som författaren själv kommer du att läsa dig blind på texten. För mig handlar skräcknoveller mycket om känslor och då blir det inte bra att enbart läsa igenom och pricka av listan med kontrollpunkter. Orden ska inte bara knådas i hjärnan, jag vill påstå att de ska igenom hela din varelse. Läs med matspjälkningssystemet och känn efter. Är det bra nog? Är det färdigt? Kommer det passa in i sammanhanget? Läs inte direkt i ordbehandlingsprogrammet. Skriv ut på papper eller gör en PDF. Ett tips som brukar gälla korrekturläsande, men som är minst lika bra att tänka på redan innan du hunnit dit.

Gör vad du kan för att lösa det ekonomiska med författarna. På mitt nystartade förlag har vi valt royalty. Antologier är sällan några ekonomiska succéer men ibland är principer inte enbart floskler – utan väldigt viktiga – även om de inte betalar några räkningar. Om du tjänar pengar ska författarna göra det också.

Det var mina viktigaste tankar i ämnet. Eftersom jag inte sitter på facit så välkomnar jag kommentarer, tankar och mothugg. Stort tack till Debutantbloggen som lät mig hälsa på denna söndag och lycka till nu alla debutanter!

bländverk

Skräckantologin ”Bländverk”

Jonny Berg är redaktör för det nystartade Epok förlag som ger ut antologier och romaner inom fantastik.

Han har drivit skräckbloggen Swedish zombie sedan 2011.

2013 gav han ut antologin ”Bländverk”.

Det här inlägget postades i antologi, Egenutgivning, Gästbloggare, noveller. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om att sätta samman en antologi

  1. Ping: Återbloggare: Johannes Pinter | Debutantbloggen

  2. Ping: Epok förlag » Jonny gästbloggar på Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s