Det är kul med böcker

porträtt oskar1Jag och min fru byggde en bokhylla för några år sedan. En ganska stor bokhylla. Det var tänkt att den skulle räcka för åratal av bokinköp, och sakta men säkert fyllas på. Den är redan ganska full, även om det finns en och en annan lucka kvar. Det är ju kul med böcker. Dessutom har jag ett behov av att äga de böcker jag vill läsa. Jag tror att det är det enda ägandebehov jag har, och jag skäms lite för det. Är självklart positiv till all form av utlåning av litteratur, men när det gäller böcker behöver jag äga dem för att kunna njuta fullt ut.

Varför detta ägandebehov? Det kan ha med upplevelsen att göra. Att en lånad bok, även blir en lånad upplevelse, medan min egen bok, blir min egen upplevelse. Det kan också bero på att jag efter en bra läsupplevelse inte vill lämna ifrån mig påminnelsen om denna. Boken ska stå där i bokhyllan och påminna mig om svunna tider. Härliga tider.

Fördelen med en egen bokhylla är att jag kan organisera den som jag vill. Jag behöver inte vara sträng mot mina böcker och ställa dem enligt biblioteksregler. Jag kan ställa dem hur jag vill. Vilken frihet! Rösträtt är inte hälften så viktigt som rätten till att få sortera sin bokhylla som man vill. Jag sorterar visserligen mina böcker efter genre och efternamn (precis som på bibblan), men det finns alltid utrymme för improvisation. Favoritböcker kan lyftas fram, snygga omslag likaså – jag gillar gamla och inbunda lädervarianter – och nya genres kan sorteras fram eller tas bort.

En perfekt roll för Arnold. Få repliker och mycket flex.

En perfekt roll för Arnold. Få repliker och mycket flex.

Till vänster i min bokhylla finns ett område med böcker där jag däremot tillåter total placeringsanarki. Det är området med böcker som jag inte har läst ännu. Där samsas nyinköpta alster, som snart kommer att läsas, med inköp från andra tidsåldrar och som pockar på uppmärksamhet. Jag funderar på om de böcker jag inte läst säger mer om mig än de böcker jag läst. Kanske är det så. Eller så säger de åtminstone lika mycket. I anarkidelen av hyllan finns till exempel ett par böcker av Solsjenitsyn, kan det vara del 5-7 av Gulag-arkipelagen? (Jag orkar inte ens gå och kolla.) Jag ska ju läsa dem, någon gång… Sedan finns där ”the Complete Chronicles of Conan”, av Robert E. Howard. En bok jag verkligen vill läsa, men 927 sidor på engelska känns tunga. Faktalitteratur är det gott om, jag gillar att nörda ner mig i ett ämne, men skönlitteratur är trots allt roligare. Och Sven Edvin Salje får vi inte glömma. Ett gäng böcker av honom ska också läsas, i sinom tid… Och vad säger det om mig? Att jag är bekväm, tyder det på.

Att ha en bokhylla är som att ha en trevlig kompis ständigt närvarande. En trygghet att luta sig mot. Bokhyllan får mig att må bra, böckerna är minnen som gör sig påminda. Kanske är ägandebehovet inte så löjligt ändå?

 

Om oskaredvinsson

En 34-åring som jobbar på det där med att så småningom skriva på heltid. Debuterade förra året med den skönlitterära boken Klubb Hjärta.
Det här inlägget postades i Böcker, debutantbloggen, Klubb hjärta, Oskar Edvinsson. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Det är kul med böcker

 1. Nils Larsson skriver:

  Tack för att du delar detta! Här har jag hittat en sann själsfrände! Jag skriver under på vartenda ord! Så härligt att slippa känna sig ensam i just detta! Jag tror världen möjligen behöver sådana som vi…
  Vänligaste hälsningar
  Nils Larsson
  Stockholm

  • Oskar skriver:

   Jag tror absolut världen behöver oss! Men visst är vi utrotningshotade (känns det som). Det kanske är ett argument till omvärlden för att rättfärdiga våra bokhyllor, vem vill delta i en utrotning av en utdöende ras… 🙂
   Ha det gott
   /Oskar

 2. Kära Syster skriver:

  Ett rimligt ägandebehov tycker jag som saknar utrymme för en ordentlig hylla. Istället packar jag undan för undan bort alla böcker i lådor som ställs i förråd i väntan på DET STORA HUSET MED BIBLIOTEK. Och SOM jag drömmer om hur hyllorna där ska organiseras!

  /Anna

 3. Kristin C-E skriver:

  Jag såg att någon hade satt igang en ny trend med #shelfies istället för #selfies, med bild på sin bokhylla, jag hoppas det blir nästa grej! Läge att du börjar här Oskar? 🙂

  • oskaredvinsson skriver:

   Hehe. Det måste jag göra. Jag har inte börjat med selfies ännu, så kan hoppa på shelfies direkt. Men jag måste be bokhyllan om lov, jag tror hen är lite blyg faktiskt…

 4. Johannes Pinter skriver:

  Jag har mina skräckböcker till vänster. Ovanför pockethyllorna. Sen är det bara halvordning. Men det kommer 🙂

 5. oskaredvinsson skriver:

  Lite som vi. I mitten nere står skönlitteratur. Uppe står fakta (vi har snedtak), till häger serieböcker, biografier, och lite annat. Det är kul med bokhylla 🙂

 6. Ethel skriver:

  Lustigt, vi har också olästa böcker till vänster i bokhyllan :-). I mittendelen står alla lästa och till höger faktaböcker. Det är vår enda ordning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s