Om #skrivjuli, deadlines och lite om nästa roman

porträtt anna1Det finns ett nästan färdigt romanutkast i min dator och där kommer det att få fortsätta ligga!

Direkt efter att jag hade skickat iväg Tills kärleken skiljer oss till förlag, började jag skriva på nästa roman. Jag var hög på skrivandet och hoppade på #skrivjuli, ett skrivarinitiativ som Katerina Janouch drog igång på Twitter. Utmaningen var att motsvarande NaNoWriMo, skriva ett helt råmanus under en månad. Peppad av twitterkompisarna och deras tweets om hur många ord, tecken eller timmar som de skrev per dag, knappade jag på tangentbordet så att fingrarna glödde. Det mesta av skrivandet skedde (som vanligt i min värld) under tidiga morgnar och sena kvällar, men även under dagtid smet jag iväg med datorn under armen. I ärlighetens namn så fort jag kom åt.

Jag hittade snabbt mina favoritskrivplatser på den stora sommarstugetomten vid Umeälven. På lekstugebron (fungerade bra ända tills getingarna hittade dit). I gräset i sluttningen ner mot älven (hänförande utsikt kan göra underverk för skrivandet). I gäststugan (inga ”störande” moment som småkryp, sol i ögonen eller sällskapssjuk familj). Men mina gömställen blev förr eller senare upptäckta och:

”Är det här du sitter? Alla undrar var du är …”, följt av en tung suck, hördes allt oftare från mina nära och kära.

Ändå  fortsatte jag hänga med på #skrivjuli. Dock med förändrad strategi. Jag slutade smyga och deklarerade vänligt och bestämt att ”mellan 12 och 14 varje dag (dotterns sovtid), skriver jag, resten av tiden är jag tillgänglig.” Vissa dagar var  jag naturligtvis tvungen att rucka på den heliga skrivtiden, och mycket av skrivandet skedde fortfarande på tider när de andra sov. Men skrev gjorde jag på ett eller annat sätt. Varje dag.

De mantran som upprepades om och om igen i huvudet var: ”sista juli ska jag ha ett råmanus klart” och ”kan andra, så kan väl jag.” Om det finns två saker som inspirerar mig är det:

1) en fast tidsram för när ett projekt ska vara klart – jag fullkomligen älskar deadlines och jobbar som bäst under press. Har jag ingen deadline, skapar jag en själv.

2) skrivargemenskap. ”Att skriva är ett ensamt slit”, skrev Katerina Janouch när hon drog igång #skrivjuli, och att skriva samtidigt som andra gör det lättare, vare sig det är i cyberspace eller IRL.

Några #skrivjuli-tweets

Några #skrivjuli-tweets

Jo, jag vet. Jag har själv predikat att lägga sociala medier åt sidan när du skriver och det står jag fast vid. Om du har sagt till familjen att du ska skriva mellan 12 och 14, ägna inte den första halvtimmen till att surfa runt på Facebook, Instagram och Twitter. Kasta dig över ditt manus och skriv för allt vad tygeln håller! När skrivtiden är slut däremot, kan du göra ”vad du vill” och bör också göra det. Som att åka och bada, träna eller ta en fika. Eller gå in på Twitter och bli peppad av skrivarvänner. För mig blev #skrivjuli ett forum att hänga kring och inspireras av, mellan skrivpassen.

Men (finns det inte alltid ett men?) i mitt fall var jag inte rustad för att skriva ett nytt manus, precis efter att jag hade lämnat ifrån mig det förra. Faktum var att jag hade tänkt använda juli och augusti till att i lugn och ro förbereda mig för nästa roman. Göra research, synopsis och struktur, och få koll på den dramatiska kurvan. Allt det som jag vet att jag måste göra innan jag börjar skriva, om det ska bli den roman jag vill att det ska bli. Men berusad av sommaren, Twitter och av vanan att skriva varje dag, satte jag igång utan att ens ha påbörjat mina förberedelser. Jag hade en grundberättelse men inte så mycket mer, och intalade mig att eventuella fallgropar och flaws skulle gå att fixa till i redigeringsfasen. Som om jag inte visste bättre!

Det blev nästan ett råmanus. Med en titel som jag älskar (och kanske använder en dag). Med flera godbitar att ta med mig till kommande manus. Men det kommer inte att bli en roman av mitt #skrivjuli-utkast. Idén är bra men omskrivningen kommer att bli för omfattande och framförallt; det var inte riktigt min story. För det måste kännas, pirra, i hela kroppen, som om du vore nyförälskad, om det är din berättelse!

Ändå var #skrivjuli bland det roligaste jag har gjort i skrivarväg och absolut inte bortkastat. Tvärtom! Jag fick många nya skrivarbekantskaper och ett antal russin att plocka ur kakan som jag bakade. Och jag hävdar prompt att övning ger färdighet. Ju mer jag skriver desto bättre blir jag.

Nu då? Det kliar i fingrarna efter några veckors skrivledighet. Nästa roman ska skrivas och jag letar efter det rätta pirret, och tror mig ha kommit det på spåren. Stegen lättar när tanken på historien far genom huvudet. Jag vill rusa till datorn och skriva, skriva och skriva. I stället ska jag vara så där tråkig och hejda mig ett slag. Göra det som fungerar bäst för mig. Bygga en grund att stå på. För när tvivel och skrivkramp kommer, när det en dag tar tvärstopp, vet jag att den kommer att vara guld värd!

Vad driver er när ni skriver? #skrivjuli? Författarcommunities? Bloggar? Hur inspireras ni? Gör ni ett noga förarbete eller skriver ni bara på? Jag är nyfiken på att veta! Berätta gärna!

6 reaktioner på ”Om #skrivjuli, deadlines och lite om nästa roman

  1. Det är härligt att ryckas med så där 🙂 oavsett om det inte blir något så har man ändå skrivit o få nya bekantskaper är alltid trevligt. För mig är NaNoWriMo det jag älskar allra bäst när det kommer till flödesskrivande.

    • Ja visst är det! Och som du säger, oavsett resultat har man ändå skrivit och fått nya bekanta. 🙂 Jag har aldrig provat NaNoWriMo men är bra sugen, kanske blir det i år …

  2. Vilken otroligt smart grej med #Skrivjuli! Jag tänkte förra året hänga på Nanowrimo, men det kom jobb emellan vilket var synd, för jag tror att det är vansinnigt kul att dra ihop ett manus på en månad! Men juli är ju en perfekt månad, det är sällan man har jobb som samlas på hög mitt i sommaren. Tack för tipset!
    Och du har absolut rätt i att övning ger färdighet!

    • Ja, jag tyckte #skrivjuli var perfekt. Pressen att få ihop något under begränsad tid och gemenskapen med de andra skrivjuli’arna. Och sommaren är en bra tidpunkt att skriva, det gäller som vanligt ”bara” att ta sig tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s