I want to know what love is går på repeat i min Sony Walkman

porträtt anna1När ni läser det här är påsken nästan slut, men för mig har den bara börjat. Det är skärtorsdag och jag är på landet som det heter på stockholmska. I Luleå sa vi sommarstugan eller rätt och slätt stugan om den var vinterbonad. Men man tar seden dit man kommer. Jag är således på lantstället och krattar löv, äter påskgodis och försöker återfå någon slags kondition som inte finns. Och funderar på nästa roman som ska skrivas. Det är något meditativt över att gå omkring på den stora tomten och peta lite med krattan i gräset och tänka ut historien som snart ska plitas ner.

Jag funderar på vilka scener som ska finnas med i boken. Hur den dramatiska kurvan ska se ut. Jag tänker på miljöer, årstider, väder och vind, och framförallt på hur jag ska skapa igenkänning. Här stannar jag till lite i tanken. Vem är målgruppen för romanen? Vilka kan tänkas läsa den och hur ska jag fånga deras intresse? Jag försöker se läsaren framför mig och i min iver drar jag extra hårt med krattan i gräset. Så där så att det hugger till när räfsan fastnar i den stenhårda marken som skaren fortfarande har ett fast grepp om. En pust av fuktig jord och halvt förmultnat gräs når mina näsborrar och jag ryggar tillbaka. Det är lukten av vinter och vår, och den envisa och illadoftande kraftmätningen dem emellan. Men det är också lukten av svunnen tid. Och jag ler när jag inom loppet av några sekunder kastas huvudstupa ut från min nya roman och transporteras med blixtens hastighet tjugofem år tillbaka i tiden.

räfsningenJag ser mig själv stå och kratta löv på samma ställe som jag gör nu. Pappa och mamma kånkar utemöbler från vinteridet till altanen i söderläge. Mormor pysslar om tomatplantorna i växthuset. Brorsan sitter inne i stugan och pratar med sin nya tjej i den fasta telefonen av äldre modell, och jag är avundsjuk. För jag vill också ha någon att vara kär i. ”I want to know what love is” med Foreigner går på repeat i min Sony Walkman och allt jag önskar är att han med stort H ska visa mig ”what love is”. Jag suktar efter kärlek och den ska vara av det romantiska överdådiga slaget, som övervinner allt. Som i Jane Austens romaner fast ännu mer.

Dagdrömmen försvinner i fjärran och tidsmaskinen tar mig tillbaka till nutid. Jag byter räfsan mot löpning på grusvägen och det går nedrans tungt. Förkylningar och penicillinkurer har satt sina spår i kroppen och lungorna tycks vara nära att hoppa ut från bröstet. Hjärtat pickar på så fort att jag tror att det ska sprängas och smaken av blod sprider sig i munnen. Jag förbannar mig själv för att jag inte stannade inne och åt jelly beans tillsammans med de andra i stället för att trilskas med löpningen. Att jag var så förbaskat dum att jag snörde på mig löparskorna när jag kunde ha värmt fötterna framför brasan i den öppna spisen.

Men så händer det igen. Vinden yr upp ett moln av damm och jag andas in doften av grus, lera och kohage. Jag ser mig själv från ovan. Anna som femton, tjugo, tjugofem och trettio år gammal. När jag, liksom nu, springer som jag gjort otaliga gånger genom årens lopp längs med Umeälven. Till hästhagen och tillbaka. 5.8 km tur och retur. Och trots att jag är så slut att jag är nära att svimma rycker det i mungiporna. Jag tänker på doftminnets liksom musikminnets enorma kraft. När jag kommer in i värmen i stugan strömmar ”Jump” av Van Halen från radiohögtalarna och jag slungas rätt ut på ett kokande dansgolv med hundratals andra svettiga tonåringar. Och det här med att skapa igenkänning i nya romanen känns inte längre riktigt lika svårt.

5 reaktioner på ”I want to know what love is går på repeat i min Sony Walkman

    • Tack Hanna! Ja, ibland är det man eftersöker så nära att det är svårt att se vid första anblicken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s