Nytänk i refusland

refused book

Hej, vi har nu läst Ditt Manus. Tyvärr tackar Förlag X nej till att gå vidare med texten. På grund av ett begränsat titelutrymme tvingas vi refusera även många intressanta manus. Önskar istället lycka till på annat förlag.

Hej! Tack för att vi har fått läsa och överväga Ditt Manus. Vi har diskuterat ditt manus, men dessvärre har vi beslutat oss för att tacka nej till utgivning. När vi antar en bok är det många faktorer som ska stämma. Till exempel måste förslaget passa på vår utgivningslista, vi måste tro att vi kan göra manuset rättvisa och kunna få ut den färdiga boken till rätt försäljningskanaler och till en tillräckligt stor publik. Vi får in ett stort antal manus varje år och har därför endast möjlighet att ge utförliga kommentarer i ett fåtal fall. Tack för att du vände dit till oss med ditt manus!

Hej, Vi har nu läst Ditt Manus, som du haft vänligheten att erbjuda oss för utgivning. Tyvärr måste vi lämna ett negativt besked då vi inte tror på en utgivning på vårt förlag. Vi får in många manus och beklagar att vi inte har någon möjlighet att mer i detalj kommentera din text och gå in på skälen till vårt beslut. Vi tackar för att vi fick möjlighet att läsa och önskar dig lycka till på annat håll.

Hej. Tack för att vi fick läsa Ditt Manus. Tyvärr har vi inte möjlighet att anta det för utgivning. På Förlag Y publicerar vi bara ca XX nya titlar om året, så trängseln om utgivningsplatserna är stor. Men om du skriver något nytt är du välkommen att skicka in det.

Hej! Tack för att du har skickat in ditt manus till oss som vi nu har granskat. Tyvärr måste vi tacka nej till utgivning. Eftersom vi får in en stor mängd material kan vi bara undantagsvis skriva personliga omdömen. Från och med september 2009 skickar vi inte längre tillbaka refuserat material. Manuskripten hanteras konfidentiellt och de som inte antas makuleras.

Hej, vi har titta på ditt manus och måste tyvärr meddela att det inte passar i vår utgivning på förlag Z.

Hej! Tack för att vi fått läsa Ditt Manus, och vi ber om ursäkt för att du inte fått besked från oss förrän nu. Tyvärr har vi kommit fram till att vi tackar nej till utgivning. Vårt utrymme för nya åtaganden är för närvarande begränsat, och dessvärre tycker vi inte att ditt manuskript är tillräckligt övertygande för att publiceras.

porträtt johannes1

Hej. Nä, nu är det ingen förtryckt mall längre utan jag, Johannes, som skriver. Du har nog fattat vad dagens inlägg ska handla om: det där jobbiga refuseringsbrevet man som författare får när ett förlag inte vill ha ens manus.

Jag måste genast fastslå två saker: det här inlägget är inte en hämnd på alla förlag som inte ville ge ut mitt manus (därför har jag tagit bort alla förlagsnamn etc i de autentiska refuseringsbreven ovan – även om andra refuserade författare nog kan jämföra sig fram till vilka utdrag som kommer från vilka förlag). Det är inte heller en klagovisa över hur neggiga förlagen är som håller på och tackar nej och har sig.

Men borde de inte kunna tacka nej på ett lite mer konstruktivt sätt?

Såklart kan de inte sitta och författa matiga brev till alla eftersom det är en sån vansinnig mängd manus som kommer in varje vecka. Vissa texter sållas bort på tröskeln till finrummet, och de får ofta individuellt skrivna konstruktiva kommentarer (jo, jag har faktiskt fått ett par såna också), medan väldigt många manus sållas bort redan efter tio sidor och en tumskumning, och som förlagen inte vill ödsla en extra sekund på.

Men nu är det som det är. Förlagen vill att folk ska skicka in sina manus. Och folk skickar in manus. Även Läckberg och GW och Guillou har varit ”små” och upptäckts av pigga förläggare, och nu drar de in miljoner till sina förlag. Kan inte förlagen lägga lite mer möda när de då ska tacka nej till alla förhoppningsfulla skribenter ute i landet som inte håller önskat mått?

Om detta har jag en idé.

Borde inte förlagen kunna författa om sina refuseringsbrev, och då specialdesigna dem utifrån olika kriterier?
Säg att de bedömer ett manus utifrån fem olika kriterier – skulle de inte kunna skapa fem olika refuseringsbrev där de fokuserar på vart och ett av dessa kriterier?

Säg att man i ett manus tittar på Språk, Genre, Gestaltning, Logisk Intrig och Psykologisk Trovärdighet. Då får den lektör som läser manuset göra en notering om vilket kriterium som författaren är minst bra på (är författaren dålig på flera olika saker får lektören ändå välja en av dem). Sen tar man det förskrivna dokumentet om detta kriterium, printar ut och skickar.
Låt mig förtydliga: säg att en författare har en intressant story och väl genomarbetade karaktärer men ett platt och opersonligt språk – då får han ett Språk-refusbrev i brevlådan.
Om en annan författare har ett nyanserat och personligt språk men en helt ointressant intrig – då får hon ett Intrig-refusbrev hemsänt.
En tredje författare kanske har en välturnerad, logisk och psykologiskt trovärdig historia, bara det att förlaget inte sysslar med den genre som boken är i – då får han ett Genre-refusbrev.

Det skulle ha varit himla kul att ha fått på min bok. Det skulle till och med ha känts som om jag fick en personligt skriven refusering, eftersom det fokuserade på en svaghet som var speciell för just mitt manus.

Det skulle inte krävas mycket av förlagen att göra en sån lösning. Breven ska skrivas, visst, men det behöver bara göras en gång (och de känner nog någon som kan skriva ihop det åt dem). De måste hur som helst öppna refuseringsdokumentet som de har i datorn och printa ut det. Då kan de ju lika gärna ha fem brev liggande i samma mapp, döpta till förslagsvis ”genrerefus.doc”, ”språkrefus.doc”, ”logikrefus.doc”, ”gestaltrefus.doc” och ”psykologirefus.doc”. Vilken praktikant som helst skulle kunna öppna rätt dokument och skicka iväg (jodå, jag har fått ett refusmail från en emailadress som hette typ ”praktikant@halvstoraförlaget.se”).

Ett tag tänkte jag att jag skulle avsluta detta inlägg med att skriva förslag på några sådana specialdesignade refuseringsbrev. Men nu har jag gett dem/er en himla bra idé – nånting får de/ni väl göra själva!

Advertisements

About Johannes Pinter

Författare, filmmanusförfattare, regissör, filmklippare. Det är roligt att vara en kreativ människa med flera strängar på lyran!
This entry was posted in Johannes Pinter, refusering. Bookmark the permalink.

22 Responses to Nytänk i refusland

 1. Joakim Risberg says:

  Intressant idé. Fick just ett refusbrev från Styxx fantasy efter att ha väntat i över ett år – en lång, otålig väntan som några få gånger lystes upp av ett skört hopp när de sa sig vara fortsatt intresserade av manuset, att det skickats till flera lektörer etc. Någorlunda hoppfullt med andra ord. Bara för att få ett standardrefuserande efter 13 månaders väntan! Tack för den julklappen! Kan inte tycka annat än att det är förbannat arrogant från deras sida. Där hade man med fördel kunnat lägga in en mer personlig mall och värderat manuset utifrån en samling kriterier; gestaltning, språk, miljöbeskrivning, dramaturgi etc.

 2. Pingback: Bergochdalbanans slut | Debutantbloggen

 3. Manuskt says:

  Kul idé. Kanske ännu mer rationaliserat (fast mindre personligt då) med en krysslista. Ditt manus fungerar fint inom följande kategorier: Kryss. Ditt manus behöver bli bättre inom följande kategorier: kryss, kryss och kryss. Häpp!

  • Johannes Pinter says:

   Ja, det är ju också en himla bra variant! Möjligen ser en lista med några ifyllda och några oifyllda rutor lite opersonligt ut (som en sån där enkät man får fylla i på gågatan). Men allt som ger mer hum om vad man behöver förbättra är välkommet!

 4. Bra inlägg, och ja: “de känner nog någon som kan skriva ihop det åt dem” 🙂

  • Johannes Pinter says:

   Eller hur. Om inte annat så finns det fem pigga hjärnor här som gärna hjälper till 🙂

 5. Balder Books says:

  Du har helt rätt. Jag minns min första roman jag skrev, och de två personliga refuseringsbrev jag fick, samt tre opersonliga.
  Ett personligt refuseringsbrev betyder mycket, speciellt som det var mitt första försök att bli publicerad.
  Idag är jag glad att det gick som det gick, jag har under årens gång lärt mig så mycket mer om att skriva och gestalta, perspektiv och språkbruk.
  Hade jag inte fått dessa två personliga, långa och detaljerade refuseringsbrev så hade det kanske dräpt skrivarglädjen totalt. Jag fick hjälp att inse mina fel, jag fick beröm för mina förtjänster och jag fick en önskan att öva och bli bättre.

  Mycket bra inlägg! Det gäller att uppmuntra lite även vid negativa besked, även om förlagspersonal har mycket att göra så är det ändå författare och blivande författare som är grunden för att förlaget ska tjäna pengar.

  • Johannes Pinter says:

   Tack! Jag fick två positiva brev från två olika större förlag på min roman “Vackra kyrkor jag besökt” (förutom antagandet), och de hjälpte mig en väldigt bra bit på vägen när jag gjorde en rewrite och skickade in igen. Så en fingervisning, om än en mallad sådan, skulle vara en positiv förändring i relationen förlag>författare.

 6. Mi says:

  En jättebra idé! Då skulle ju dessa nedslående refuseringsbrev kunna fungerar konstruktivt och vara till hjälp istället för att bara banka ner en i kängorna.

  • Johannes Pinter says:

   EXAKT! Om man bara kan få en hint om vad det är de tycker är dåligt så är det en liten ledning på vägen!

 7. Kära Syster says:

  Hahaha, klara puckar! Själv är jag en liten fegis som aldrig skickat in manus till förlag, men fint tack, då vet jag vad som väntar:) Förstår precis hur du fått idén till specialdesignade refuseringsbrev, exemplen ovan känns verkligen inte genomtänkta? Man undrar liksom om någon ändå sitter och hamrar nytt brev för varje refus…

  /Anna

  • Johannes Pinter says:

   Nä, det är nog ingen som sitter och hamrar ut dessa brev. Förmodligen klickar de “print” direkt på dokumentikonen 😦

 8. Mattias says:

  Jo, vad bra! En verkligt konstruktiv och genomförbar idé som är värd att begrundas av förlagen.

  • Johannes Pinter says:

   Tack Mattias! Det är det fina i kråksången, att jag tror att det skulle vara ganska lätt genomförbart. Fast på Det Stora Förlaget är förändringar givetvis inte lika lätta att genomföra eftersom det är en så pass stor organisation, det får man ha respekt för. Men det vore kul, och respektfullt gentemot författarna.

 9. Ethel says:

  En fantastiskt bra idé! Hoppas att ditt inlägg kommer att hitta vägen fram till förlagen.

  • Johannes Pinter says:

   Tack Ethel! Har inte en aning om det är några förlagsrepresentanter som läser debutantbloggen, men om det gör det så hoppas jag att de iallafall tänker tanken ett ögonblick, och ger det en chans.

 10. Mia says:

  Tack för ett mycket bra inlägg! Är det någon som fått refusering från Bonnier? Har letar överallt för att tyda om min var en standard eller inte. Så skulle någon vilja dela med sig vore jag evigt tacksam. Deras brev skilde sig från de andra refusen jag fått och jag vet inte hur jag ska ta det. Tack på förhand ifall någon vänlig själ skulle vilja dela med sig eller bara säga om de var precis likadana som de ovan.

  • Johannes Pinter says:

   Tack Mia. Och jo, det finns ett refusbrev från Bonniers däruppe bland exemplen 😉

   • Nina says:

    Tack för snabbt svar! Det inger mer hopp än vad du tror, tusen tack! Det kommer göra hela min dag. Även om exemplen ovan är det enda jag fått förutom det från Bonnier 😉

    • Johannes Pinter says:

     Aha, så ditt svar från Bonniers såg annorlunda ut än det ovan? Då kanske det tyder på mer intresse än vanligt! Tyvärr brukar man inte få återknytning om man svarar på ett “aningens mer intresserat” refusbrev, så du kanske inte kan hoppas på att få upp en dialog. Men förhoppningsvis kan du utläsa vad du kan göra för att gå hela vägen nästa rewrite. Lycka till!

 11. Anneli says:

  Precis så! Stort tack för ett viktigt och bra inlägg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s