Att befinna sig i hjärtat av romanens spelplats

För ett tag sedan läste jag att en av våra mest kända författare hade skrivit ett kapitel om en djungel som han aldrig hade besökt. Andra mer eller mindre kända författare skriver hela romaner i miljöer de aldrig har vistats i. Själv har jag svårt att skriva om omgivningar jag inte har befunnit mig i, särskilt om jag ska beskriva byggnationer och landskap i detalj.

Så lyckosamt att jag just nu befinner mig i hjärtat av den miljö där min nya roman utspelar sig, och att det dessutom är ett ställe jag känner väl. Eftersom inte hela romanen kommer att skrivas på plats använder jag min kamera flitigt för att kunna minnas hur det ser ut även efter att jag har åkt härifrån. Jag vill kunna beskriva alltifrån ljus, dofter och hur träden vajar i vinden, till hur molnen tornar upp sig över inlandet en vacker julidag, så autentiskt som möjligt. Då ska ni ändå veta att långa miljöbeskrivningar tråkar ut mig och att de få jag har med i mina egna romaner är insmugna så att de knappt märks. Men ändå – den miljö som finns med ska vara riktigt beskriven.

Ändå går det inte att minnas allt, och vissa platser kommer även jag att behöva göra research på. Eller googla mig till. Jag säger bara Google earth och Street view. Vilka fantastiska grejer!

På tal om googlingar – jag föreställer mig att en stor del av författarens efterforskningar görs via google i dag. Så här ser mina senaste googlingar för nya romanen ut:

Nya konditoriet
Spröjsade fönster
Ön i Umeå
Rälsbuss
Vandrarhem med anor
Girls just want to have fun
Henrik Lundqvist
Bergsunds strand
Dancing on my own
Mexitegel
Sterilitet
Tidsskillnad Nya Zeeland
Jane Austen
Fiskebäckskil

Vad säger det om min nya roman? Mer än man kan tro. För den här romanen kommer jag dock att behöva göra ytterligare efterforskningar än via datorn, och två yrkesgrupper som jag kommer att intervjua är mäklare och läkare. Deras svar kommer att vara viktiga, rent av nödvändiga, för att driva min berättelse framåt, ändå tillhör det inte huvudhandlingen. Ibland (ofta) är det detaljerna som gör det.

Nu måste jag återgå till att ta foton över min näromgivning. Kanske blir jag så begeistrad att jag utökar miljöbeskrivningarna från tre till fem rader i nya romanen. Här får ni hur som helst ett smakprov på vad som väntar.

blomoor


ljus

4 reaktioner på ”Att befinna sig i hjärtat av romanens spelplats

  1. Vackra, vackra Sverige! Härligt att du är igång och skriver igen. Jag gillar dina googlingar! Hade varit roligt att sammanställa sådana för alla möjliga böcker och se vad som gick att hitta för tråd.

    • Javisst är Sverige vackert! Det här med googlingar är intressant och berättar nog mer än vi tror. Som du säger skulle det vara spännande att jämföra mellan olika verk!

    • Ja faktiskt är det som ett litet mini-synopsis. Det har du helt rätt i. Kanske ska spara alla googlingar jag gör under det här manusarbetet och jämföra med slutresultatet. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s