En selfie och en hashtagg så är bokbordet igång

En selfie och en hashtagg så är världens längsta bokbord igång. Förlaget står precis utanför varuhuset Pub och det är lätt att hitta dit. Med ett fast tag om termosmuggen och signeringspennan ser jag Drottninggatan långsamt fyllas med besökare. Söndagstempot är slående, först vid lunchtid kommer bokbordet i gång på allvar. Kvällen innan skvallrade om att det är kräftskivornas tid. Sociala medier svämmade över av bilder på öl, nubbe och lördagsnatt som övergick i söndagsmorgon.

Vid bokbordet bredvid står kollegor från ett annat förlag och en trogen debutantbloggsläsare (ping Anna @karasyster). Erfarenheter och planer utbyts. Kaffe dricks. Regnet som faller fjäderlätt mot axlarna ersätts närapå omärkligt av en klarblå fond. Höghusen runtomkring skymmer visserligen solen, och försätter oss i skugga, men om jag blickar upp ser jag den molnfria himlen som inger hopp om bättre tider.

Bokbordet gästas av de mest olika personligheter. Folk som vill prata, men om allt annat än böcker. Andra som inte vill prata alls, men är där för böckernas skull. Människor som vet vilken bok de letar efter och köper den direkt. De flesta strosar planlöst. Det gäller att ligga på men inte för mycket. Känna efter när det går att fånga någons intresse. Tills kärleken skiljer oss. Vad handlar den om egentligen? Säljpitchen får bättre klang ju fler gånger jag kör den.

Det blir många intressanta möten. Jag får höra att titeln på min bok är genial och mångfacetterad. En gullig läsare vill bli fotograferad tillsammans med mig. En annan vill ha en särskild sorts dedikation. En person tror att hon kanske har läst boken förut, men är inte säker, och köper den ändå. Plötsligt sticker ett välbekant ansikte in under bokbordstaket. Men är det inte …? Jo: min debutantbloggskollega Johannes, och det är första gången vi ses IRL. Glädjen!

Ordberoende Förlags bokbord innan Stockholm har vaknat till liv

Jag får en matpaus och passar på att kika bland andra förlags bord och tänker på vilken fantastisk möjlighet det här är för författare och läsare att mötas på ett okonventionellt och avslappnat sätt. Samtalen blir kravlösa och nära. Pitchen blir inledningen till ibland långa och rent av förtroliga diskussioner.

Mellan pratstunderna med förbipasserande dyker jag in i sociala medier och lägger ut nytt material. Det är tydligt att den här sortens aktivitet fångar intresse. Kommentarer och gillande ökar vartefter dagen lider. Det tycks dock inte vara samma besökare på nätet och i verkligheten. Kanske är det kräftskivorna dagen innan som spökar? Kung på natten och kung på dagen gäller inte nu.

Och så, precis innan dagen är slut, tittar en kvinna i sina bästa år förbi montern. Hon skakar entusiastiskt på huvudet:

“Hej.”
Jag nickar och ler.
”Tjena.”
”Hej”, säger hon återigen.
Jag, lite tvekande nu:
”Hej hej …”
“Hej”, fortsätter hon nästan påstridigt och spänner blicken i mig.
Det var då ett evigt hejande tänker jag, och vänder mig om för att se om hon pratar med någon annan. Men nej, det är tomt bakom ryggen. Jag skrattar ihåligt.
“Ja hallå …”
Hon rycker på axlarna.
”Kom gärna förbi och säg hej.”
Jag kopplar fortfarande inte. Ja?
”Du skrev så på Twitter”, säger hon. ”Kom gärna förbi och säg hej. Så nu gör jag det. Säger hej.”
Budskapet når slutligen fram och mungiporna åker upp.
“Hej!” säger jag med ett leende. “Och välkommen.”

Advertisements

About Anna Lönnqvist

I am a Swedish feelgood writer. My first novel "Tills kärleken skiljer oss" was published in 2014. The sequel "Tjugo år till dig" was released in June 2016.
This entry was posted in Anna Lönnqvist, Bokbord, Debut, Marknadsföring, Tills kärleken skiljer oss. Bookmark the permalink.

8 Responses to En selfie och en hashtagg så är bokbordet igång

 1. Inte alls avis på att ni gjort varandras bekantskap ansikte mot ansikte allihop. Men – snart kommer alla HIT! Till Göteborg och BOKMÄSSAN.

  Vad roligt att det var så lyckat, Anna! Jag blir helt pepp av all positiv stämning som susar här på bloggen för tillfället. Heja!

  • Anna Lönnqvist says:

   Visst råder det positiva vindar på bloggen nu. Roligt!

   Ja, snart är det bokmässa. Hurra! Och där hoppas jag även vi får möta många debutantbloggsläsare!

 2. Kära Syster says:

  Visst var det en härlig dag! Och det var så roligt att ses! Men hörru, nästa gång herr Pinter dyker upp måste du såklart säga till (eller var jag kanske på lunch just då?).

  Kram!
  /Anna

  • Anna Lönnqvist says:

   Nästa gång säger jag till! Orutinerat att inte tänka på det. Får skylla på att jag blev så chockad själv och att du var på lunch … 😉 Kram

  • Johannes Pinter says:

   Vilket knas! Jag hade också gärna sagt hej! Det är problemet med bloggande och internet, att man sällan vet hur folk ser ut egentligen. Men det ska det rådas bot på på bokmässan!

 3. Johannes Pinter says:

  Det var himla kul att träffa dig också! Och frun blev mycket begeistrad över din bok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s