Saker man gör veckan före boksläpp

porträtt hanna2Veckan före boksläpp hittar man sig själv i lokaltidningen. Stort uppslag, fin artikel. Det kan till och med vara så att kollegan kopierar upp artikeln och sätter den över ens skrivbord i arbetsrummet (och ger en kopia till ens chef?).

Veckan före boksläpp blir man stoppad av församlingspedagogen i stan som läst i lokaltidningen och entusiastiskt deklamerar att hon tänker försöka komma på lördagen.

Veckan före boksläpp har man möte med bästisen som ska intervjua under boksläppet för att bestämma vad som ska tas upp. Man stannar uppe alldeles för länge.

Veckan före boksläpp handlar man in fika till minglet och eftersom det är en barn- /ungdomsbok finns där varken finsnittar eller bubbel, utan saft, godis, kakor och frukt.

Veckan före boksläpp provar man sin klänning hos sömmerskesystern för sista gången och har lite dåligt samvete över att hon måste sy halva nätterna för att bli klar.

Veckan före boksläpp får man ett par örhängen i present av sin lillasyster som andas Berättelsen om Lianne och kommer själen att vissla förväntansfullt.

Veckan före boksläpp har man första mötet med illustratören för att sätta igång omslaget till tvåan. Så stavas L-Y-C-K-A.

Veckan före boksläpp twittrar man citat ur sin bok och ryser över att välja axplock ur ett alster som funnits så länge, men som få haft tillgång till, och nu ska det plötsligt tillhöra alla. Man tänker att axplocken är bra övning och tar ett djupt andetag.

Veckan före boksläpp går man på någon annans boksläpp och lyssnar med öron stora som Ullevi på Christin Ljungqvist när hon släpper Rävsång och blir intervjuad av SIN bästis på scen på Litteraturhuset. Christin läser högt, fastän hon är nervös. Hon berättar om sin vana att skriva ut ansikten från nätet för att ha nära när hon skriver för att hon har ett visuellt behov och man tänker förundrad: är jag inte ensam om att göra så? Christin berättar om sina karaktärer från Göteborg och att nya boken är inspirerad av Håkans texter som citeras här och var. Man suger i sig av hennes kreativa process och den underbara stämning som råder när kultur-Göteborg samlas att fira litteratur. Innan man åker tåget hem läser man länge, länge på centralen och tänker att den här boken, den borde alla läsa.

Veckan före boksläpp är man sentimental. Man minns sin skrivarresas många hållplatser. Man tänker på alla arbetstimmar man lagt ner och den där idén som betydde så mycket för läsdrivet, tjusningen och hårslitet vid tangentbordet och alla betaläsarkommentarer: både de som ingjutit mod och de som lett boken framåt.

Veckan före boksläpp har man ett litet pirr i magen hela tiden.

Veckan före boksläpp är man ganska rädd. Man kanske ångrar sig och undrar vad alla ska tycka.

Veckan före boksläpp tänker man att man faktiskt skrivit en bok. Om folk sen inte gillar den så har man ändå skrivit en bok (eller en serie på fyra!) och att man faktiskt är himla stolt över det.

Veckan före boksläpp undrar man hur det egentligen gått till, att det som bara funnits i avlägsna, omöjliga dagdrömmar står i kalendern nu på lördag. Sakta inser man att det är på grund av brinnande flit, oavbrutet arbete och bottenlös kärlek till sina karaktärer.

Advertisements
This entry was posted in Debut, Hanna Höglund, Ljus som varit dolt, Releasefest. Bookmark the permalink.

37 Responses to Saker man gör veckan före boksläpp

 1. Manuskt says:

  Låter härligt och hektiskt. Ha en alldeles underbar release!

 2. ekensten says:

  Det blir fin-fint på lördag. Artikeln i bladet var också fin-fin! Men hur kunde jag missa dig på minglet för Christin och Rävsång?! Jag var ju också där!

 3. Stort grattis! Du har naturligtvis all anledning i världen att vara stolt!

 4. Åh. Vissa dagar är det verkligen väldigt tråkigt att inte bo i Göteborg. Men jag kommer att tänka på dig och din bok på lördag, och jag håller tummarna för att allt går superbra! 🙂
  Kram och lycka till!
  /Liv

 5. Anja Höglund says:

  Åh Hanna så underbart glad för din skull, succe’ ? Naturligtvis!!!

 6. Ethel says:

  Du lyckas verkligen förmedla känslan. Jag får fladder i magen :-). Lycka till!

 7. Pia says:

  Underbar vecka, lycka till med allt!

 8. Helena says:

  Åååhhh! Det är underbart! Tack för inlägget. Nu vet jag hur du känner dig. Lite grand i alla fall. Har undrat hur du mår denna vecka. LYCKA TILL på lördag. Önskar fortfarande att jag kunde vara med. KRAM!

 9. Anna Lönnqvist says:

  Åh, vad underbart. Stor igenkänning. Njut av allt som händer och var stolt över det du åstadkommit!

 10. Åh, vad fint skrivet, jag ryser! Du är så sjukt värd att fira på lördag.

 11. Kära Syster says:

  Så vansinnigt bra inlägg! Inkapslar och uttrycker så på pricken. Kan jag säga ja, ty även jag har drabbats av Jonnadagsnerver. Det blir bra det här Hanna. Hur bra som helst. Och min själ ska vissla kanon med din.

  /Anna

 12. Hela inlägget andas förväntan och stolthet och det måste ju vara den bästa utgångspunkten för ett boksläpp! Tror det kommer att bli jättebra och önskar dig massor med lycka till! Kram

 13. Katrin Höglund says:

  Så fint skrivet. Pirra på du. Det här blir bra. (Och jag lovar att klänningen ska bli klar i tid.)

 14. Eva Karlsson says:

  Vilken fin text. Jag känner din lycka och nervositet ända hit. Vilken bra ide att skriva ut ansikten från nätet. Jag brukar hitta bostäder åt mina karaktärer på hemnet men ansikten känns nytt och spännande.
  Lycka till på lanseringsdagen!

  • Tack, Eva! Och kul med bostäder från hemnet, det har jag faktiskt aldrig gjort. Ritat planlösning över lägenheter och så har jag gjort, men hemnet är ju perfekt och man behöver lite inspiration!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s