Gästbloggare: Emelie Schepp

Emelie_Schepp_pressbildEmelie Schepp är egenutgivaren som sålde som 5000 böcker på en månad. Nu har hon förlagskontrakt. Idag skriver hon på Debutantbloggen.

I Sverige finns det många författare som arbetar hårt för att lyckas med sitt författarskap, som hittar olika vägar att nå fram till läsare, som är sina egna fraktbolag, marknadsavdelningar, redovisningskonsulter och säljbolag. Och varje år dyker fler och fler egenutgivare upp. När jag gav ut min bok Märkta för livet satte jag målet att jag inom två år skulle bli Sveriges främsta egenutgivare. Det tog bara ett halvår.

Jag hade fått ett nej.

Och väntade på svar från alla andra förlag som jag skickat mitt manus till.

Men efter ett halvår hade jag tröttnat på att vänta. Så jag ringde upp förlagen och berättade att jag skulle starta ett eget förlag, att jag skulle satsa själv.

Sommaren 2013, då Märkta för livet släpptes, hette Sveriges främsta egenutgivare Kaj Karlsson. Han hade då lyckats sälja 16 000 exemplar av sin debutroman Operation Nordvind och jag hade honom som målbild . För att kunna gå om Kaj behövde jag producera en bok som så många som möjligt hade råd att köpa. Eftersom inbunden bok är dyrare att producera och därmed också dyrare att köpa bestämde jag mig för att trycka boken i pocket.

Jag tog reda på att det finns något som heter tryckstöd. Om man trycker sin bok i en upplaga som understiger 5 000 exemplar kan man få rätt till ett stöd som motsvarar kostnaden för trycket. Därför tryckte jag Märkta för livet i 4 999 exemplar.

När pallarna kom hem till garageuppfarten undrade jag faktiskt vad jag hade gett mig in på och målet med att sälja 16 000 böcker kändes väldigt långt bort. Men jag bar in böckerna i källaren och började sedan ta kontakt med återförsäljare som Akademibokhandeln, Pocketgrossisten, Adlibris och Bokus.

Bara en månad senare tryckte jag ytterligare 5 000 böcker. Det blev alltså inget tryckstöd för mig, istället blev det fler och fler upplagor, och i dag har 40 000 exemplar, trettio pallar böcker, lastats av på min garageuppfart och burits in i källaren, packats om, skickats eller levererats direkt till återförsäljare och vidare till läsare.

När jag bestämde mig för att bli egenutgivare visste jag ingenting om bokbranschen. Helt ärligt. Många säger att kunskap är makt, men i mitt fall var min okunskap en vinnande faktor. Hade jag känt till alla hinder, den misstänksamhet som finns mot egenutgivare och hur svårt det är att tränga igenom bruset, hade jag kanske inte vågat. Då hade jag kanske bara stirrat mig blind på hur omöjligt allting verkade vara. Vilket hade varit dumt. För det var inte omöjligt.

Framgång handlar inte om tur. Det handlar om hårt arbete. Visar du vad du vill med din bok och ditt författarskap så kommer också de traditionella förlagen att uppmärksamma det. Det är inte säkert att du har som mål att kliva upp på ett traditionellt förlag, men OM du har det så lönar det sig att visa att du är driven och engagerad. De stora förlagen håller hela tiden ögonen öppna på egenutgivna böcker och om försäljningen går bra så kommer de med all sannolikhet att erbjuda den författaren kontrakt. Därför tror jag att egenutgivning kommer att spela en allt större roll i framtiden och kanske till och med att bli den nya manushögen.

Efter framgångarna var flera intresserade av att ge ut min bok, och jag valde till slut Wahlström & Widstrand. Det går alltså att med mycket vilja och stort engagemang omvandla motgång till framgång. Och det finns inte bara en väg för att bli utgiven. Det finns många, många fler.

Läs mer om Emelie på www.emelieschepp.se

Schepp_Markta_for_livet_OMSLAG_RGB

Det här inlägget postades i Egenutgivning, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Gästbloggare: Emelie Schepp

  1. Pia Widlund skriver:

    Jag ska satsa en vända till på förlagen sen får man bränna refuseringarna och satsa själv…

  2. Eva Ludvigsen skriver:

    Du är verkligen en framgångssaga och en förebild för många av oss. Speciellt, som jag ser det, när det kommer till marknadsföring och produktplacering. Bra jobbat och all lycka och välgång med dina kommande böcker.

  3. Charlotte C skriver:

    Vad spännande att höra om din resa! Jag har själv börjat fundera på egenutgivning men tänker testa de traditionella förlagen först, kanske lite fegt men jag vill åtminstone ha provat de alternativ som finns innan jag kastar mig huvudstupa in i en bransch jag inte vet något om! 🙂

  4. Jag sitter för närvarande på 14 refuseringar, och fler lär det förmodligen bli. Skriver i en ganska udda genre, men jag har inte råd att ge ut boken själv utan hoppas på att något förlag nappar i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s