Gästinlägg: Mitt namn är Estassy. Annika Estassy. Med rätt att skriva.

2014-10-18 20.35.00Visste ni att jag alltid börjar dagen med att läsa Debutantbloggen? Trots att det snart gått ett år sedan jag lämnade över stafettpinnen, tycker jag fortfarande att det är spännande att följa andras debutantresor.

När jag tänker tillbaka på allt som hänt sedan jag sist skrev här, blir jag lite yr. Att den fortsatta resan skulle bli så dramatisk och samtidigt så fantastisk…

Det började med att distributören Pocketstället, lagom till Solvikens pocketrelease i januari, gick i konkurs vilket fick till följd att den kampanj som Månpocket planerat gick om intet och att upplagan för boken drogs ner. Det kändes deppigt förstås. Men så hände det otroliga att läsarna hittade till boken ändå och att den sålde så pass bra att det inte tog många veckor förrän det blev dags för förlaget att trycka upp en upplaga till. Och en till. Och en till. Och en till. I skrivande stund har SolvikeBokmässan 2014 4n pocket sålt i drygt 20.000 exemplar. På mindre än ett år. De som har koll menar att det är dubbelt så bra som normalsnittet. Och detta utan hjälp av en massa PR. Jag har läsarna att tacka för framgången, det är de som gillar och rekommenderar. Jag blir varm om hjärtat när jag tänker på dem. På er. Några fick jag tillfälle att möta när jag stod i Månpockets monter på Bokmässan och signerade bok efter bok. Tack!

I våras släpptes min andra roman, Croissants till frukost, men inte alls på Frank förlag som det var tänkt utan på ett helt annat: Bokfabriken. Bakom Bokfabriken står Mattias, Lasse och Erik, killarna som med stor framgång gav ut Solviken som ljudbok och som även hade avtal på att göra ljudbok av Croissants.

Vadan detta, kanske ni undrar. Jo, det var nämligen så att Frank förlag, drygt en månad innan planerad release, meddelade mig att man avsåg att helt ändra inriktning på förlaget och gå åt ett håll som inte längre stämde överens med vår överenskommelse och som jag kände inte alls passade vare sig min bok eller mig. Därför sa jag helt sonika upp vårt avtal, tog mitt manus under armen och gick till Bokfabriken som tog emot mig med öppen famn. Allt skedde inom loppet av fyra, mycket svettiga, dygn. Så här i efterhand har jag förstått att det som hände, att ett förlag tar över en utgivning på det viset OCH klarar av att göra det med den äran och UTAN att skjuta fram releasedatumet, är unikt. Jag kommer alltid att vara djupt tacksam för att Bokfabriken vågade – och lyckades.

20140925_125500_Android20140721_130001

Slutet gott, allting gott alltså. Det har gått strålande för Croissants som inbunden, bättre än för Solviken inbunden faktiskt. Recensionerna har varit överlag positiva (några sågningar har det också blivit, det hör liksom till), den finns hos så gott som samtliga kommunbibliotek, folk köar för att läsa min bok och den 16 mars släpps den som pocket. Jag älskar mina croissanter och är oerhört stolt över dem.

Mitt i all turbulens hörde två olika agenter av sig och undrade om jag var intresserad av ett samarbete. Valet föll på Carina Deschamps som numera representerar mig när det gäller allt som har med mitt författarskap att göra. Jag kan koncentrera mig på det jag gör bäst och helst – att skriva. För skriver, det gör jag. En tredje roman kommer så småningom att se dagens ljus och min plan är att ha ett råmanus klart i april. Just nu har livet kört ihop sig en smula men jag ska försöka hämta igen förlorad skrivtid i jul …

Om mitt liv förändrats sedan sist? Inte nämnvärt. Jag jobbar fortfarande heltid på Studieförbundet Vuxenskolan, jag sitter fortfarande i samma fåtölj och försöker skriva mina 500 ord om dagen och jag umgås fortfarande med mina skrivarvänner. Men datorn är ny, jag är aktiv inom läsfrämjande och numera kallar jag mig inte fritidsförfattare utan rätt och slätt författare. Att skriva är det bästa jag vet och mötet med läsarna det som driver mig. Jag älskar att väcka känslor, att ta mina läsare i handen och leda dem in i de världar jag skapar. Förhoppningsvis kommer de – kommer ni – att också framgent vilja följa med.

Kära hälsningar – hoppas vi ses snart!

20140927_115018

 

11 reaktioner på ”Gästinlägg: Mitt namn är Estassy. Annika Estassy. Med rätt att skriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s