Nu köööör vi!

porträtt anna1Inspireras ni av andra? Går ni in på Facebook och suger åt er av vad andra har presterat och tänker att kan hon, så kan jag? Eller rusar pulsen ett snäpp, hugger det tag i magen och sekunden efteråt känner ni stressen flåsa er i nacken? Ibland kan skillnaden vara hårfin. Och jag tror att de flesta av oss har känt av den där stressen någon gång.

Det är sporrande att snegla på vad andra gör. Att envist gå sin egen väg utan att ta lärdom av sådant som redan har prövats är rent av dumt. Om det finns en genväg, något som för oss enklare framåt, varför inte ta den? Vad gäller skrivande finns det åtskilliga råd att tillgå om hur man skriver en roman. Recept av alla olika de slag. Du kan själv avgöra vad du ska suga åt dig av och vad som passar ditt skrivande. Men överflöd av information kan även vara stressande. Liksom att alla tycker olika. En författare vars blogg du följer slår fast att ”så här ska du skriva”, dagen efter läser du på ”Författare på Facebook” något helt annat. Som ny, kanske outgiven, eller debutant, är det ibland svårt att veta vad du ska ta till dig av. Vad som betyder något. Och vad som passar just dig och ditt skrivande. Det är lätt att springa vilse i informationsträsket.

Jag tänker att det här är en erfarenhetsfråga. Så har det åtminstone varit för mig vad gäller själva hantverket skrivandet. Ju mer jag skriver, ju säkrare jag blir på mitt skrivande, och ju mer feedback jag får från andra att det jag gör är okej och att jag är på rätt spår, desto enklare blir det att bedöma vilken information jag ska ta till mig av. Men enkelt är det ändå inte. Och jag vill självklart lära mig mer. Jag vill bli bättre, och jag sneglar gärna på de som är betydligt mer framgångsrika än jag, framgången måste betyda något, eller hur? Men framförallt tittar jag på de vars skrivande jag beundrar och vill skriva likadant som. De behöver inte alltid vara de som syns och hörs mest, men det är deras böcker som är själva anledningen till att jag en gång började skriva och har fortsatt göra det. Det här är också föränderligt. Jag får nya favoritförfattare och nya förebilder.

Kanske är det på samma sätt med marknadsföringsbiten av författarskapet? Att ökad erfarenhet gör det lättare att urskilja vilka råd jag ska ta till mig av och att avgöra vad som blir inspirerande i stället för stressande? Det är taggande att läsa hur andra marknadsför sig. Att egenutgivare genom enträget och hårt arbete blir bestsellers som säljer utomlands. Att inse att det går att promota och sälja sin bok på så många fler sätt i dag än förut. Marknader, lokala Ica-handlaren, lokala caféet, företaget som man jobbar på och gymmet som man tränar på – möjligheterna är nästan obegränsade. Jag har bokat in mig på signeringar och författarsamtal på ställen som jag aldrig hade kommit att tänka på om jag inte hade fått idén av författarkollegor. Men ibland är det lätt att svepas med i marknadsföringshetsen och vakna upp med andan i halsen och undra hur man ska hinna med allt. Framförallt kanske man är på väg åt ett håll som inte synkar med vad egentligen vill och det som är ens långsiktiga plan för skrivandet.

Så hur gör man egentligen för att suga åt sig det bästa av alla råd och anpassa dem till sig själv, utan att bli stressad? Att kunna gå in på Facebook utan att dränkas av det dunkande flödet av hur framgångsrika alla andra är (ni vet väl att vi är speciellt framgångsrika just där) och låta de positiva delarna av det fylla en, i stället för de negativa? Kanske finns det inga konkreta svar. Eller så är svaret att köra ”trial and error” för att slutligen komma fram till sitt eget framgångsrecept. Jag anar att framgången som författare ligger i att våga gå sin egen väg, tro på det du själv gör, men samtidigt sporras av utvalda delar av vad andra gör. En särdeles lätt kombination, eller hur? Kanske inte, men jag säger som alla andra gör på sociala medier. Nu kööör vi!

8 reaktioner på ”Nu köööör vi!

 1. Läste med igenkänning. Jag har inte helt lyckats bestämma mig för vad jag vill satsa på i marknadsföringsfloden. Sveps lätt med bland alla (mer eller mindre lyckade?!) tips till ökad försäljning och tänker att jag ”borde” … Tack för att du delar din upplevelse!

 2. Jag fick vånda efter att jag gått en skrivarkurs. Tyckte att jag inte kunde någonting och slutade skriva på min nästan färdiga roman.

  Tack för inläggen i Debutantbloggen. Det stödjer mig mycket.
  Kanske jag ska våga i alla fall……….eller kanske prova: ”Nu kööör vi!”

  • Tack själv för att du läser och kommenterar. Det betyder jättemycket! Du ska absolut våga köra på! Jag kan känna precis som du att när man hör och läser andra får man vånda, men det gäller att försöka skaka av sig det och tro på sig själv. Lycka till!

 3. Jag är inte publicerad och tycker ibland att jag blir lite mätt på alla signeringar och topplistor på FB. Jag läser hellre bloggar, har kontakt med några där och byter tankar, texter och ventilerar problem. Det kanske blir roligare på FB om man är publicerad och kan lägga upp bilder på kön vid signeringen eller på champagneglasen vid releasen…

  • Jag blir också lite mätt på alla topplistor m.m. på FB även om jag är publicerad. Lite därför jag skrev det här inlägget, även om jag också har lagt ut en del. 🙂 Jag tror bloggar är ett mycket bra sätt att bli inspirerad, utbyta erfarenheter och att lära sig mer. Återigen, förstå vad som passar en själv bäst och försöka köra på det och inte hetsas av hur andra gör. 🙂

 4. Håller med. Med tiden lär man sig att sålla bland alla informationskanaler. Det säger jag även om jag inte är publicerad ännu. Inte med en hel bok iaf.

  Att komma underfund med det härliga med skrivande är det absolut största som har hänt mig (näst efter min kära man :-)). Jag kan helt enkelt inte få för mycket inspiration eller utbyte av erfarenheter. Jag kommer aldrig att bli fullärd. Det är just det som är så fantastiskt med skrivandets konst.

  • Så fantastiskt att du hittat skrivandet! Jomenvisst är det så, om man kan lära sig sålla och avgöra vilken information man ska ta till sig av, finns det massor att lära av andra. Det går aldrig att bli fullärd och det finns hur mycket gratis-information som helst på nätet. Väldigt bra! Håller tummarna för att du snart har en hel bok publicerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s