Den snåriga vägen till bok två

porträtt anna1Att skriva en roman är inget självklart. Det är inte något man bara gör. Att få ur sig text är en sak, men att skriva en berättelse som man verkligen känner för och kan stå för, som kommer att bli läst, en helt annan. Ibland går det fort att skapa den historia man vill, andra gånger tar det längre tid. Jag kände verkligen igen mig i AnnaMarias gästinlägg.

För mig har det varit en snårig väg efter debuten i slutet av april. Jag trodde att jag visste vad jag ville skriva om och började på en historia. I mitten av juli hade jag hunnit hundra sidor på manuset och åkte på semester till Grekland och var happy, happy. Jag hann inte mer än komma hem innan jag insåg att det var en helt annan historia jag ville berätta och började på en ny.

Hundra sidor åt helsike. Eller inte. Jag skrev åtminstone och jag kom genom skrivandet fram till att det var fel bok jag skrev.

Därefter körde jag på för allt vad tygeln höll med mitt nya manus. Jag var fast besluten att det första utkastet skulle vara klart innan bokmässan, och det blev det. Skrivandet rullade på i formel 1-fart. Kanske för lätt. När jag kom tillbaka från bokmässan och läste igenom manuset tyckte jag nämligen inte alls om det jag hade skrivit. Jag tokgillade mina huvudkaraktärer Linn och Victor, men märkte att jag hade försökte göra mig till på ett sätt som inte var jag. Jag hade skrivit som jag trodde att andra skulle vilja att jag skrev. Egentligen kände jag på mig det här redan när jag rasslade igenom råmanuset (ofta gör man det), men jag ignorerade varningslamporna som ringde långt bak i huvudet. Det här är vad folk vill läsa, det här är således det jag ska skriva. Intalade jag mig. Men texten var inte Anna. Jag kunde inte sätta exakta ord på vad som var fel, men det stämde inte. Således var det inte heller särskilt lätt att börja redigera manuset, och jag lade det åt sidan.

Om jag förut hade varit stressad (varför denna stress egentligen?), var jag nu uppgiven och lite deppig. Jag funderade på karaktärerna i manuset som jag hade skrivit och kom fram till att jag verkligen ville skriva en berättelse om dem. Grundintrigen, mellan de två, skulle vara densamma. Jag funderade även på temat för berättelsen, vad jag ville förmedla. Vad var kärnan?

Ju mer jag funderade desto mer övertygad blev jag att jag inte hade varit helt fel ute med mitt manus. Jag skulle skriva en berättelse med samma huvudpersoner, Linn och Victor, men jag skulle låta temat driva berättelsen. Det hade jag inte gjort förut. Jag hade tappat bort det och förvirrat mig på vägen. Försiktigt började jag skriva igen. Från början. Jag hann inte långt innan jag träffade Karl som erbjöd sig att vara redaktör för mitt nya manus. Kanske är jag klar vid nyår sa jag till honom, men nyår var för sent. Det var 1 december som gällde som deadline. Skulle jag hinna klart? Framförallt, skulle det bli den roman jag ville?

Jag hann och nu sitter jag här, med ett nytt manus skrivet. Det ska redigeras mycket mer förstås. Det är inte på långa vägar färdigt ännu, men en första, redigerad, version finns och är inskickad till redaktören.

Är det rätt manus? Kommer det att bli en bok? Vad kommer redaktören att tycka? Det är ännu ovisst. Men jag gillar det här manuset, och det är åtminstone en bra förutsättning för vad än som ska komma.

10 reaktioner på ”Den snåriga vägen till bok två

 1. Tack för att du delar med dig av din skrivprocess, verkligen inspirerande, då är jag inte ensam om att kassera några hundra sidor hit och dit 🙂 Stort lycka till med det nya manuset, hejar på dig!

  • Tack snälla! Nej, du är inte ensam, fast det är lätt att tro att man är det och att man är tokig som kastar bort ibland hela manus. 🙂 Men jag inbillar mig att det är vad som hjälper en framåt till det man ska skriva. Stort lycka till du också. Din väg till utgivning är ju jättespännande!

 2. Gôtt! Blir nyfiken på hur du nu låter temat driva boken, och vad som drev boken innan dess. Själva processen du gått igenom är superintressant. Men utan att berätta om temat kan du inte berätta det och jag förstår att du vill vänta med den nyheten tills du har en färdig bok. Kanske blir det en lugn stund vid nästa bokmässa då du kan berätta mer för mig (om du känner för det). Då när du har den nya boken bredvid dig.

  • Jag tror att det kan vara lätt att tappat bort temat på vägen, liksom vad huvudpersonerna behöver lära sig/hur de ska förändras. Man skriver en historia och tror att man vet vad den handlar om (översiktligt), ex. spänning och kärlek, och då blir det lätt händelsestapling, som inte engagerar. Men om man hela tiden tänker på temat och låter huvudpersonerna gång på gång konfronteras med det som de är rädda för/behöver lära sig får man ett annat djup i storyn.

   Absolut berättar jag mer vid tillfälle!

 3. Det kommer definitivt att bli en bok, och en bra sådan dessutom. Det tyder dina omstarter på – du nöjer dig inte förrän det är så bra som det måste vara! Heja Anna!

 4. Hurra och bra jobbat! Och som du skriver – varför denna stress? Sånt har jag så det räcker och blir över i mitt vanliga jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s