Far söker julefrid

porträtt oskar1Grisen är i ugnen. Ungarna har tomtedräkten på. Klapparna ligger klappade och klara under granen. Julgroggen är blandad. Tomten står bakom husknuten och smygröker. Allt är som det ska.

Ljusen glöder i stakarna, men ojsan ojsan, där var ett ljus slut, spring och hämta nytt så att julefriden inte blir lidande. Farbror Knut ramlar in över tröskeln. Han tog visst ett par stadiga redan till frukost, men ingen fara på taket, sätt honom i fåtöljen med en kopp kaffe så är han snart människa igen. Ta det bara lugnt. Aj då, där rev den lille ner halva julgransbelysningen, men det är fortfarande ingen fara. Farfar tycker om att pynta granen och den lille tycker att farfar är rolig.

Mor står vid spisen och steker köttbullar – men nej nej nej! Hon glömmer Jansson i ugnen och nu är Jansson svart om nosen och brandlarmet går och gammelmormors hörapparat lägger av. ”VA SA DU HAN HETTE? HANSSON? JAG KÄNNER INGEN HANSSON.” ”INTE HANSSON – JANSSON!” ”JAG KÄNNER INGEN JANSSON HELLER.” Nu börjar den lille att gråta, bajs i blöjan. Hoppsan! Far trampar på bajsblöjan när han jagar den näst äldste, som försöker smygöppna julklapparna. Det blir bajs på foten, men bättre bajs på foten än en skitkorv i munnen, som drängen sa till godsherren. Låt oss hitta tillbaka till julefriden. Men det var ju själva FAN! Där gick strömmen. Översvämning i trekammarbrunnen och pumpen lägger av. ”Behöver ni bajsa så får ni sätta er i skogen”, muttrar far.

index

Julgrogg.

Glöggen åker fram. Hujedamej! Den näst äldste får i sig vinglögg och börjar sjunga Sean Banans greatest hits. ”Tyst nu ungdjävel”, ryter far och sveper en halv liter vinglögg. Fram med maten, så vi kan glädjas åt något. Men vad är detta? Har vi glömt sillen? Och Jansson smakar rökt trä. Det var ju själva fan. Kalle Anka då? Är det inte ganska roligt ändå? Eller är det ett falskt minne. Långben, Musse Pigg, Balou och Robin Hood. Ja, det var ett falskt minne. Inte ens ungarna orkar med det.
”PAPPA, NÄR KOMMER TOMTEN?”
”Han kommer snart.”
En minut senare.
”PAPPA, NÄR KOMMER TOMTEN?”
”Han kommer snart.”
En minut senare.
”PAPPA, NÄR KOMMER TOMTEN?”
”Han kommer snart, säger jag ju.”
En minut senare.
”PAPPA, NÄR KOMMER TOMTEN?”
”HÅLL TRUTEN NU UNGE, HAN KOMMER JU SNART SÄGER JAG!”
Två minuter senare.
”PAPPA, NÄR KOMMER TOMTEN?”

Tomten trillar in. Han luktar starksprit och piptobak. Ut med klapparna så snabbt det bara går. Ungarna gråter, de fick inte vad de önskade i år heller. Men pappa hållet tummarna. Han vill ha en ny såg. Håller tummarna så att tummarna vitnar. Men ännu en besvikelse. Strumpor och en slips. Fram med whiskeyn. Morbror Knut krusar inte. Nu börjar julefriden närma sig. Ungarna somnar, far får lugn och ro. Håll käften allihop! Nu ska far sova.

GOD JUL!

Advertisements

About oskaredvinsson

En 34-åring som jobbar på det där med att så småningom skriva på heltid. Debuterade förra året med den skönlitterära boken Klubb Hjärta.
This entry was posted in Debut, Klubb hjärta, Oskar Edvinsson. Bookmark the permalink.

10 Responses to Far söker julefrid

 1. Pia Widlund says:

  Hahaha, grabbar mä humor ä dä bästa som finns!! Go hjul!

 2. Ethel says:

  Haha!! God Jul!

 3. Usch egentligen. Men du kan formulera dig du. Skrattet fastnar i halsen. Men det tror jag var meningen. God jul önskar jag dig (fritt från ovanstående).

 4. Libido says:

  Reblogga detta på Libido.

 5. Libido says:

  Jag skrattar gott och känner lite mindre julstress nu 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s