Vilket är ditt absoluta favoritomslag?

Felicia låg nära

Don’t judge a book by it’s cover – heter det visst. Men i bokbranschen är det ju precis det man gör. Det är via omslaget vi får det första intrycket, blir sugen på att läsa (eller inte läsa) och det är där vi tar vårt köp- eller lånebeslut. Några av de vackraste omslagen jag vet, är till exempel The human factor av Graham Greene, Travels in the scriptorium av Paul Auster och Vem ska trösta knyttet av Tove Jansson:

 

Greene

Paul Auster

Tove

Så när förlaget, formgivaren och jag började arbeta med omslaget till Kanske imorgon, så kände jag vilket viktigt beslut det var. Och jag hade redan då en ganska klar bild i huvudet: Eftersom huvudkaraktärerna Monikas och Evas, till en början ofrivilliga, vänskap börjar på Roslagsbanan så tänkte jag mig ett tomt tågsäte på framsidan. Melankoliskt, så där. Kanske med några bortglömda lurar på.

En riktigt, usel idé skulle det visa sig.

Briefen jag lämnade till formgivaren var inte heller särskilt enkel att tyda: Omslaget ska utstråla den värme och humor som finns i boken – men samtidigt tragiken. Locka – men inte vara påträngande. Skapa nyfikenhet – utan att avslöja för mycket. Kommunicera vilken genre boken rör sig inom – utan att skriva på näsan. Sticka ut i butikshyllan _ utan att skryta… 

Den stackars omslagsformgivaren försökte tyda mina instruktioner och det blev… Tja. Det blev väl ungefär som man kan vänta sig när en ordperson lägger sig i vad en formperson gör.

Så vi strök det och jag bad henne (Karolina Furtenbach) att istället utgå från sin egen känsla av boken och skapa något utifrån det. Och den här gången blev resultatet fantastiskt! Det blev till och med flera varianter av fungerande omslag – och när vi tillslut enades om den som jag, förlaget och formgivaren tyckte var bäst, så kändes det helt rätt i magen. Så den 19 mars är det… *trumvirvel*… den här som landar i butik:

Omslag

Nu är jag väldigt nyfiken på vad du tycker om resultatet – och vilka omslag som är dina favoriter?

7 reaktioner på ”Vilket är ditt absoluta favoritomslag?

  1. Det är klart att Fru Furtenbach hade den rätta känslan för din bok. Ett fint omslag, speglar innehållet. Jag uppskattar Lotta Külhorns omslag väldigt mycket. Till exempel det till Jonas Karlssons God Jul eller Till Te av Szanne Brœgger.

  2. Ett kanonfint omslag du har fått 🙂 Det skall bli spännande att läsa boken! ”The Human Factor” är också otroligt snyggt. ”Sonen” av Jo Nesbö är också fint och suggestivt.
    Sedan är jag i samma situation som du. Min roman ”Att raka en zebra” kommer ut 25:e maj. Omslaget liknar inget av de jag gav som exempel, ändå är jag hur nöjd och glad som helst 🙂 Välkommen att titta: http://hoi.se/bocker/att-raka-en-zebra/
    Trevlig torsdag!
    Håkan (Lindgren)

    • Hej Håkan! Ska absolut läsa din roman – verkar spännande, särskilt det där med att vara ”vaccinerad mot barn” – trodde också jag var det ett tag, men hade tydligen fel… Fint med grafiskt omslag – och titeln ”Att raka en zebra” är fantastisk! Ser fram emot boksläpp. Ha en fin, ordrik torsdag du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s